Bogdan Dumitru
Redactor
19/09/2015
Să ne temem de inteligența artificială?
În 1957, Rosenblatt inventa concepul de perceptron, reprezentarea matematică a funcționării unui neuron. Perceptronul – spunea Rosenblatt – reprezintă embrionul unui viitor computer care va fi capabil să meargă, să vorbească, să vadă, să scrie, să se reproducă și să fie conștient de propria existență. Se năștea, astfel, un domeniu numit Inteligență Artificială, prescurtat AI.
Astăzi, aproape 60 de ani mai târziu, există sisteme AI capabile să înțeleagă vorbirea, să vorbească, să vadă cel puțin la nivelul unui cobai, să scrie, să joace șah la nivel de top, să conducă mașini. Încă nu se reproduc, dar există virușii informatici care fac asta. Doar conștiința proprie iese din discuție pentru următoarele câteva decenii.
Faptul că un sistem AI poate dezvolta conștiință proprie și poate deveni capabil să se autoîmbunătățească reprezintă motiv de îngrijorare pentru mulți oameni din comunitatea științifică și nu numai. Bill Gates, Stephen Hawking sau Elon Musk consideră că inteligența artificială evoluează cu o asemenea viteză, încât e necesar încă de pe acum să stabilim o serie de reguli, eventual un organism care să reglementeze aplicabilitatea AI-ului.
De unde o asemenea temere? Nu avem alte probleme imediate de rezolvat? E justificată o astfel de reacție astăzi? Probabil că nu. Chiar dacă domeniul AI a evoluat extraordinar de mult, suntem încă departe de crea un sistem capabil de conștiință proprie. Motivul principal este că nu avem nici matematica, nici tehnologia necesare pentru așa ceva.
Chiar dacă sistemele AI actuale depășesc performanțele omului în anumite activități, acest fapt este specific doar unui set restrâns de probleme. Cumularea tuturor acestor sisteme într-unul singur și interconectarea lor pare, momentan, imposibilă.
Un super-AI ne duce cu gândul la HAL 9000 din filmul „2001: Odiseea spațială” și la alegerile pe care acesta le face când este amenințat cu deconectarea. Dar la fel de probabil este că singularitatea – adică momentul în care este depășită inteligența umană – se va concretiza într-un AI care va înțelege concepte precum etica sau morala. Astfel de concepte vor face parte dintre directivele sale primare de funcționare și, până la urmă, contează cine îl va „educa”.
Să nu uităm că umanitatea a progresat cu precădere datorită unor oameni extraordinari, atât intelectual, cât și moral. Asemenea oameni vor fi, cel mai probabil, cei care vor crea, crește, educa și implementa un AI cu conștiință proprie. Așa că avem toate șansele ca acesta să fie o creație benefică pentru noi, pământenii.
Între timp însă, până la eventuala atingere a singularității, omenirea va continua să evolueze, iar tumultul care domină prezentul ar putea să rămână doar în cărțile de istorie. Asta ar însemna că, peste câteva decenii, vom fi mult mai bine pregătiți să ne confruntăm cu problema conștiinței de sine a unui computer.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Sigur, veți zice că e o perspectivă naivă asupra viitorului, dar, să recunoaștem, acest scenariu este la fel de plauzibil ca apariția unui super-AI asemănător lui HAL 9000.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this