Candidatul la prezidențiale, Nicușor Dan, susține o declarație de presă după aflarea exit poll-ului, București, 18 Mai 2025. Inquam Photos / Vlad Bereholschi

Candidatul la prezidențiale, Nicușor Dan, susține o declarație de presă după aflarea exit poll-ului, București, 18 Mai 2025. Inquam Photos / Vlad Bereholschi
20/05/2025
România, după alegeri
Am văzut bucurie, dar și furie. Lacrimi de speranță, dar și mesaje pline de ură. Rezultatul alegerilor prezidențiale a venit cu o liniște aparentă, dar dedesubt, societatea noastră rămâne tensionată, obosită și profund divizată. Nicușor Dan a câștigat Președinția României, iar odată cu această alegere, o direcție europeană. Dar, să fim sinceri: direcția nu e suficientă dacă nu mergem toți în același sens.
Urmează o perioadă dificilă. Inflația, costul vieții, migrarea forței de muncă, criza locuințelor și prăbușirea încrederii în instituții nu dispar cu un vot. Dar tocmai pentru că lucrurile sunt grele, avem nevoie să fim împreună. România nu-și mai permite luxul de a rămâne dezbinată.
În ultimele șase luni, România s-a radicalizat. Ne-am separat în tabere, în bule, în dușmani. A fost mai ușor să urâm decât să înțelegem. Mai simplu să-i acuzăm pe „ceilalți” decât să construim împreună. Azi, după vot, trebuie să ne întrebăm: cine mai are timp de ură, când avem atât de mult de reparat?
Victoria unui candidat pro-european este o gură de aer. Dar aerul nu hrănește, nu plăteștefacturile, nu construiește spitale și școli. Pentru asta avem nevoie de politici publice curajoase.Iar cea mai urgentă dintre ele este lupta cu inegalitatea.
România nu este o țară săracă. Este o țară profund inegală. O țară în care poți avea acces la tot – sau la nimic – în funcție de unde te-ai născut, cum te numești sau ce culoare ai în buletin, dacă ai buletin… O țară în care un copil rom dintr-o comunitate rurală are șanse mai mari să ajungă șomer decât student. Și în care un adult rom cu potențial imens ajunge blocat într-o piață informală care nu-l protejează, nu-l respectă și nici nu-i permite să contribuie.
Dar asta se poate schimba. Avem o oportunitate reală, susținută de date și de rațiune. Un raport recent arată că investițiile în calificarea tinerilor romi – mai ales cei din categoria NEET (care nu lucrează, nu studiază și nu sunt în formare) – pot transforma economia României. Chiar și în cel mai conservator scenariu, costurile de formare profesională în meserii aflate în deficit pot fi recuperate în doar 1-4 ani, prin creșterea colectării din taxe.
Nu vorbim despre vise frumoase, ci despre cifre clare: dacă România ar ajunge la paritate de angajare între romi și media națională, economia noastră ar putea câștiga peste 10 miliarde de euro anual și 1 miliard de euro în taxe pe venit conform ultimului raport publicat de Fundația Romilor pentru Europa. Asta înseamnă mai mulți bani pentru școli, spitale, drumuri, dar mai ales pentru viitor.
Și mai important decât toate aceste cifre e ce nu se poate măsura în bani: demnitatea. O societate care își pune toți cetățenii la treabă este o societate care se respectă. Care nu mai împarte oamenii în „buni” și „răi”, „ai noștri” și „ai lor”. Ci în oameni care contează.
Alegerile s-au încheiat. Începe guvernarea. Dacă vrem o Românie puternică, europeană, rezilientă, trebuie să o construim împreună. Să nu mai întoarcem capul când vedem sărăcie. Să nu mai acceptăm normalitatea urii. Să nu mai ignorăm milioanele de români care au fost ținuți la margine.
Un președinte pro-european este un început. Dar egalitatea e adevărata victorie.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this