REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Naționala de tineret a României U21 - Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos

România care a uitat să piardă

Neînvinsă, dar eliminată. Echipa de tineret a României U21 (jucători născuți după 1 ianuarie 1998) a părăsit frustrant campionatul european de fotbal. Egalurile cu mari forțe precum Olanda și Germania și o victorie în fața Ungariei, la Budapesta, nu au fost de ajuns pentru calificarea în sferturi.

Tot cu cinci puncte, acolo au ajuns Olanda și Germania. Oamenii selecționerului Adrian Mutu nu repetă performanța generației din 2019. Atunci tricolorii treceau de Croația și Anglia, remizau cu Franța și pierdeau semifinala contra Germaniei. Prindeau și biletele pentru Jocurile Olimpice, unde fotbalul românesc nu a mai ajuns din 1964.

Regres? Să fim nemulțumiți? Nicidecum! Acești tineri au realizat o performanță de toată lauda. Au înfruntat jucători mult mai valoroși, formați în uzinele cu foc continuu din două țări faimoase pentru calitatea sistemului lor de dezvoltare. Și nu au pierdut. Mentalitatea de luptători se clădește încetul cu încetul.

Meciul de fotbal dintre Romania U21 si Olanda U21, din faza grupelor Campionatului European de tineret, disputat pe arena Bozsik din Budapesta, Ungaria, miercuri, 24 martie 2021. Inquam Photos / Ciprian Petcut

Dacă ni se pare puțin, să aruncăm o privire asupra palmaresului României la această categorie de vârstă. Din 1976, când UEFA înființa competițiile U21, și până în 2019, România se califica o singură dată la un turneu final. În 1998, când a primit și organizarea.

Contra, Florentin Petre, Lobonț, Dănciulescu, Cătălin Munteanu, Ionuț Luțu și colegii lor antrenați de Victor Pițurcă pierdeau toate cele trei meciuri (Olanda, Germania și Rusia) și terminau ultimii. Locul 8 din 8, cu o generație de mare valoare. Dintre cei 20 de jucători de atunci, 15 aveau să evolueze și la naționala de seniori.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Până în 1998 și după aceea, din doi în doi ani, generații după generații, ale lui Hagi, Sabău, Ilie Dumitrescu, Gică Popescu sau Dan Petrescu nu au ajuns niciodată la un turneu final european U21. Până în 2019, România nu câștigase niciun meci. Acum, a ajuns de două ori la rând la Euro. Mai mult, nu a pierdut niciun meci din grupe. Peste doi ani, va fi din nou prezentă, pentru că a primit organizarea, alături de Georgia.

Frustrarea publicului românesc, dezamăgit de lunga traversare a naționalei prin deșert, a născut așteptări nerezonabile de la selecționatele de tineret. Dar rolul acestora nu este să aducă medalii, ci să crească jucători. Iar ideea că o generație excepțională, promovată în bloc la seniori, ar putea obține rezultate spectaculoase este o naivitate.

De altfel, dincolo de presiunea opiniei publice, abordarea Federației Române de Fotbal a fost una rațională. Deja intrați în circuitul echipei mari angrenate în calificările pentru CM, Florinel Coman, Valentin Mihăilă, Dennis Man, încă eligibili pentru U21, nu au mai fost chemați la tineret pentru turneul final. A mai lipsit și Valentin Costache, infectat cu COVID-19. Fără vârfurile sale, România tot nu a pierdut.

Dacă tinerii noștri, fie și mai puțin talentați decât adversarii, vor intra an de an pe teren hotărâți să își dea în iarbă și ultima picătură de energie ca să nu plece învinși, să pună la nevoie capul în gheata adversarului, în opt-zece ani am putea avea și o echipă de seniori la același nivel. Spania a câștigat de trei ori din șase Euro U21 din 2011 încoace (plus o finală).

Meciul de fotbal dintre Romania U21 si Olanda U21, din faza grupelor Campionatului European de tineret, disputat pe arena Bozsik din Budapesta, Ungaria, miercuri, 24 martie 2021. Inquam Photos / Ciprian Petcut

Însă la seniori, după triumful de la Euro 2012 (cu un singur jucător dintre campionii U21 din 2011 în lotul de 23), nu a mai ajuns nici măcar în sferturi la campionatele mondiale din 2014 și 2018 sau la europenele din 2016. Nivelul este cu totul altul, iar performanțele de la tineret nu garantează rezultate pe palierul superior.

Pentru spiritul lor de luptă, pentru că au arătat că România a uitat să piardă, pentru că au ridicat ștacheta până acolo încât egalitatea cu Germania și Olanda, plus o victorie pe teren maghiar, să pară unora prea puțin, putem să le mulțumim acestor băieți. Și să le amintim totuși că viața lor adevărată de fotbaliști abia de acum începe, când vor concura cu adversari de orice vârstă. Iar dacă vor juca așa la naționala mare, marea galbenă a suporterilor români îi va face să se simtă acasă pe orice stadion european.

Până atunci însă, ar fi mai înțelept să nu le atârnăm în spinare ranița cu pietre de moară a așteptărilor noastre prea vechi și prea mari.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...