RoÎndrăgostirea
Când, în această vară, am pornit la drum cu PressOne, ne-am dat seama că, dincolo de visul de a face din nou jurnalism în fiecare zi, mai există ceva, o nevoie care ne leagă. Şi pe care nu o simţim doar noi, câţiva, ci e latentă în grupurile din care facem parte, vine din straturile freatice ale societăţii şi îşi cere dreptul de a fi pusă în cuvinte.
E nevoia ca România să devină magnetică, să-şi (re)capete strălucirea şi firescul. E sentimentul că trebuie să se întâmple ceva să ne reîndrăgostim de ţara asta, altfel copiii noştri nu-şi vor mai gândi vieţile alături de ea şi cu atât mai puţin, şi cu atât mai rar, pentru ea.
Ştiu că „trebuie” nu are ce să caute în acest context. Nu există condiţie suficientă pentru a te îndrăgosti. Aici nu funcţionează inferenţele. N-ai cum să ştii că, „dacă va arăta aşa sau va spune asta, îmi va cădea cu tronc”. E o proiecţie magică: te vezi pe tine fericit împreună cu cineva. Îndrăgostirea e un dor cu faţa către viitor.
Dar n-am încotro. Trebuie să ne reîndrăgostim de România înseamnă că trebuie să ne reîndrăgostim de noi înşine, cei-care-putem-fi. Să începem prin a nu ne mai deprecia, prin a nu ne mai dispreţui în bloc şi, de ce nu, prin a nu ne mai compara la fiecare pas cu alţii.
RoÎndrăgostirea e posibilă dacă, mai întâi, acceptăm cine şi cum suntem. Dacă înţelegem că legile sunt cele care trebuie să fie schimbate, nu trecutul, nu istoria, nu credinţa, nu valorile. Dacă legile sunt bune şi aplicate corect, atunci oamenii buni nu se vor mai simţi străini la ei acasă.
Şi dacă oamenii buni vor fi norma, atunci copiii noştri îşi vor putea imagina din nou familiile şi carierele aici, fascinaţi de posibilitatea unei ţări pe care o gândesc laolaltă.
*
Nu am lăsat lucrurile în acest stadiu teoretic. Începând de mâine, veţi putea citi o serie de articole grupate sub această denumire – RoÎndrăgostirea. Am ales, pe de o parte, câteva teme care ne subminează – lipsa de orizont în mediul rural, scăderea natalităţii, migraţia economică, birocraţia, mizeria morală din mass-media, criza de leadership.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Pe de altă parte, am rugat câteva personalităţi să răspundă la întrebarea care a declanşat această campanie: „Ce-ar trebui să se întâmple să ne reîndrăgostim de România?”. Textele lor vor apărea aici, în spaţiul pentru editoriale. De mâine.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this