REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

05/10/2017
Una dintre imaginile care au stârnit indignare în România. Fotografii: MApN

Rămășițele românilor morți la Stalingrad au fost puse în cutii de carton de partea rusă

Rămășițele pământești a 345 de militari români căzuți la Stalingrad în 1942 au fost livrate în cutii de carton de către autoritățile ruse care s-au ocupat de reînhumarea lor în cimitirul eroilor din localitatea Rossoșka (regiunea Volgograd) − se arată într-un răspuns oficial pe care Ministerul Apărării Naționale l-a trimis la solicitarea PressOne.

Fotografiile de la ceremonia de reînhumare, în care se văd cutiile de carton legate cu panglică tricoloră, au stârnit indignare în România după ce au apărut pe site-ul MApN.

Înmormântarea de la Rossoșka a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

Redăm integral răspunsul pe care ni l-a trimis MApN (sublinierile ne aparțin):

„Acest proiect a fost fundamentat pe baza Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse şi al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, semnat la Bucureşti la 8 noiembrie 2005 şi ratificat prin Legea nr. 413 din 9 noiembrie 2006.

Atât lucrările de construcție a Cimitirului militarilor români, cât și operațiunile de exhumare și reînhumare a osemintelor sunt derulate pe baza unor contracte de execuție/realizare lucrări, încheiate anual.

Pentru execuția lucrărilor din acest an, contractul a fost semnat de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, din partea română, în data de 2 mai 2017.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a dispus Corpului de Control al M.Ap.N. desfăşurarea unui control la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor pentru a verifica modul în care s-a organizat activitatea de reînhumare, punctual, dar şi activitatea instituţiei, per ansamblu. 

Ministerul Apărării Naţionale precizează faptul că oficialii români prezenţi la ceremonia de la Rossoşka nu au avut nicio implicare în activităţile de organizare, ci au reprezentat statul român la eveniment.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Localizarea pe hartă a cimitirului militar de la Rossoşka

Conform evidenţelor Oficiului Național pentru Cultul Eroilor (ONCE) − structură a MApN, pe teritoriul Federaţiei Ruse au murit 25.549 militari români.

În Rusia sunt amenajate 425 locuri de înhumare pentru militarii români care au murit pe front sau în lagărele de prizonieri.

„Sub raport numeric, cel mai mare Cimitir de campanie al eroilor români de pe actualul teritoriu al Federaţiei Ruse este situat la Gniloaxaiskaia, unde sunt înhumaţi 454 de militari români, iar cel mai important Cimitir de centralizare a osemintelor eroilor români este amenajat la Rossoşka, loc unde sunt depuse osemintele a 666 eroi români”, scrie pe site-ul ONCE.

Cimitirul de la Rossoșka a fost inaugurat de Ziua Armatei Române, în 2015.

Alte cimitire cu eroi români morți în prizonierat pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice se află pe teritoriile fostelor lagăre 165 Taliţî (regiunea Ivanovo), 188 Rada (regiunea Tambov), 204/1 Trusovo (regiunea Astrahan) și al spitalului 3007 Rudnicini (regiunea Kirov).

Potrivit ambasadorului român la Moscova, Vasile Soare, în luptele de la Stalingrad au fost declarați morți, răniți și dispăruți în jur de 153.000 de români. Există 75-78 de localități unde militarii căzuți au fost înmormântați.

„Căutăm, găsim în localități, mergem după documente de arhivă. Am primit 6.000 de metri pătrați, la 38 de kilometri de Stalingrad. Până acolo au fost duse luptele. Este un cimitir frumos, mare, cu alei.

Am început exhumările și reînhumările, pe măsură ce identificăm aceste rămășițe. Acum considerăm că ei, practic, sunt înmormântați creștinește, într-un final”, declara Vasile Soare pentru Agerpres în august 2017.

În 2015, din partea României s-a deplasat la Rossoșka actualul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, pe atunci consilier la Guvernul României.

O informare a ambasadei noastre din Rusia ne spune că Meleșcanu „a dat citire mesajului prim-ministrului României, Victor Ponta, prin care a fost evidenţiată susţinerea financiară a Guvernului român pentru realizarea acestui proiect„.

„Demnitarul român a dat asigurări că sutele de cimitire şi monumente ridicate în România în memoria militarilor sovietici căzuţi pe teritoriul ţării noastre sunt şi vor fi protejate în demnitate”.

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul oficial al ONCE, cheltuielile din 2016 cu înfiinţarea și protejarea mormintelor și operelor comemorative de război româneşti în străinătate și în țară au fost de 143.000 de lei.

Pentru 2017 a fost bugetată o sumă ceva mai mare de 100.000 de lei.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios