REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Foto: Untold ©

Proprietarii din Cluj câștigă până la 3 chirii lunare în 4 zile de Untold

Abonamentul pentru cele 4 zile ale festivalului Untold ajunge până la 1.200 de lei, însă această sumă pălește în comparație cu banii pe care oaspeții Clujului îi cheltuiesc pentru cazare.

Proprietarii de apartamente din Cluj care închiriază în regim hotelier pot câștiga, dintr-un foc, o sumă care ajunge până la chiria pe trei luni.

Ina Ionescu (28 de ani) locuiește în București și este fotograf. Ascultă muzică electronică și abia așteaptă să ajungă la Untold, programat în perioada 3-6 august. Abonamentul pentru 4 zile de festival a costat-o 486 de lei, însă cele mai mari emoții le-a avut în privința cazării.

„Am început să caut acum două luni și nu era absolut nimic din ce ne puteam permite. Am lăsat-o baltă și ne-am gândit că nu mai dormim deloc sau că dormim în mașină. Apoi am mai încercat o dată și am găsit pe Booking.com o cameră cu 4 paturi în comuna Viștea, la 14 kilometri de oraș. Mi s-a părut un chilipir, mă costă 575 de lei pe noapte. Mai ales că avem și baie în cameră.”

Asta înseamnă că proprietarii casei din Viștea câștigă 500 de euro prin închirierea unei singure camere pentru 4 nopți.

Cu asemenea prețuri, tinerii se aruncă mai întâi pe locurile de cazare oferite de organizatori în camping sau în căminele studențești. Prețurile pentru camerele oferite în cadrul festivalului pornesc de la 95 de lei și urcă până la 2.600 de lei de persoană pentru toată perioada.

„Eu mi-am luat cazare de pe site-ul lor, la un cămin studențesc, pentru că în oraș sunt puține locuri de cazare și foarte scumpe. Când am căutat eu, acum două-trei luni, cea mai ieftină cameră pe Booking.com era undeva la 700 de lei pe noapte”, adaugă Alexandru Bărboiu (30 de ani), din București.

Bineînțeles, locurile ieftine sunt puține și foarte căutate, iar cei care nu prind au de ales între hoteluri, pensiuni și apartamente închiriate în regim hotelier – în ciuda tarifelor mari practicate în această perioadă.

„Untold strică piața imobiliară de vară din Cluj,
în defavoarea chiriașilor”

La momentul publicării acestui articol, circa 90% din oferta Booking.com pentru Cluj-Napoca este deja rezervată pentru cele 4 nopți de festival. Locurile rămase sunt, în general, foarte scumpe.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

De exemplu, prima ofertă care apare la căutare este la Red Hotel Riviera Suite&Lake (4 stele), unde o singură persoană ar urma să plătească, pentru patru nopți, prețul de 7.300 de lei.

Mai jos, un alt anunț este promovat chiar cu denumirea de Garsonieră UNTOLD. Situată la periferia orașului și având o suprafață de 45 de metri pătrați, locuința arată modest mobilată în fotografiile de prezentare. Poate găzdui trei persoane și se închiriază cu 10.970 de lei pentru patru nopți.

Anunț de pe site-ul de home sharing Airbnb.com.

*

„Deși se întinde doar pe 4 zile, festivalul Untold este un eveniment cultural care influențează piața imobiliară din Cluj-Napoca. Chiriile sunt cu mult mai mari, iar proprietarii de apartamente câștigă în această perioadă de la chiria pe o lună întreagă până la chiria pe 3 luni”, spune Marc Tudor, agent imobiliar la compania Welt Imobiliare din Cluj-Napoca.

El spune că, în perioada Untold, cel mai mare tarif de care a auzit este de 3.000 de euro.

„Perspectiva unor asemenea sume influențează comportamentul proprietarilor. Dacă au studenți în chirie care vor să rămână pe vară, le spun să elibereze pentru Untold. 

Pe timpul verii, studenții plătesc în general doar jumătate de chirie, fiindcă nu stau în Cluj. Proprietarii le spun acum că, dacă vor să țină apartamentul și în perioada festivalului, plătesc chiriile întregi pe vară.

De asemenea, dacă cineva are un apartament de închiriat, așteaptă să treacă Untold ca să-l pună pe piață. Am văzut că, și dacă se vinde un apartament, trec acolo «eliberare după Untold»”, explică Marc Tudor.

Bineînțeles, chiriașii care locuiesc pe termen lung în Cluj-Napoca nu sunt mulțumiți de fenomen.

„Untold strică piața imobiliară de vară din Cluj-Napoca, în defavoarea chiriașilor. Dacă proprietarul unui apartament și-a scos în 4 zile chiria pe o lună, nu mai vrea să-l închirieze, scade oferta și cresc prețurile.

Toate petardele au ajuns să se închirieze cu 500 de euro. Anul trecut, pentru un apartament de trei camere se cereau 800 de euro pe patru zile”, spune Alexandru Boguș, reprezentant al Asociației Chiriașilor din Cluj-Napoca.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios