Primarul fascinat de Ceaușescu a vândut la fier vechi lucrarea de artă de la intrarea în oraș

Traian Ogâgău, primarul din Sîngeorz-Băi (județul Bistrița-Năsăud), a dispus ca simbolul de la intrarea în oraș să fie tăiat și vândut la fier vechi. Este vorba despre o lucrare de artă din metal denumită Veriga, care avea 4 metri pe 4 metri și care fusese realizată de sculptorul Maxim Dumitraș în 2004.

Lucrarea a fost plătită de o firmă italiană care-și deschisese o fabrică în Sîngeorz și care a lăsat-o apoi în administrația Primăriei. Artistul a realizat lucrări asemănătoare în Spania, Franța sau Germania.

În România secolului 21, un primar a considerat-o veriga slabă și a trimis-o la depozitul de fier vechi din Rodna.

"Era un semn emblematic pentru oraș. Individul acesta numit primar, în loc să restaureze lucrarea, pentru că apăruseră niște pete de rugină, a tăiat-o și a dus-o la fier vechi. Fără nicio explicație.

Cam ăsta e respectul pentru artă în România. A luat-o cu ifronul, a trântit-o de pământ, a urcat-o în mașină și a dus-o la fier vechi. Apoi a tăiat-o cu flexul, a vândut-o și a făcut și un chef.

Unul ca el ar duce la depozitul de fier vechi și Coloana Infinitului, pentru că nu știa ce reprezintă", spune sculptorul Maxim Dumitraș.

El a creat un Muzeu de artă comparată la Sîngeorz și pregătește terenul pentru primul muzeu de Land Art din România, pe dealurile din jurul localității în care s-a născut.

Sculptorul Maxim Dumitraș. Foto: Lucian Muntean

Artistul spune că îl va acționa în judecată pe primarul Ogâgău.

"Îmi doresc o lecție publică pentru România, pentru că ăștia-s în stare de orice. E trist.

Primarii, în toată România, au senzația că știu tot și fac tot ce le trece prin cap în localitățile pe care le câștigă.

Voi merge până la Ministerul Culturii. România noastră e invadată de kitschuri. Kitschurile nu îi deranjează, n-au probleme cu ele, nu le dărâmă, prostiile lor de bustulețe. Eu nu spun să nu faci un bust, dar sunt kitschuri ordinare. Toată țara colcăie de kitschuri".

*

Când l-am sunat, penelistul Ogâgău se pregătea să dea un comunicat de presă prin care să explice de ce a doborât Veriga. A refuzat dialogul.

"Sunt foarte multe de explicat. Așteptați comunicatul și veți afla totul, tot adevărul".

Altădată fusese mai volubil. Îl sunase pe un locuitor din Sîngeorz și-l luase la înjurături după formula introductivă − "Șobolanule, mă șoarecule, ești gata de atac?".

Înregistrarea a ajuns în presa bistrițeană.

Traian Ogâgău, primarul din Sîngeorz-Băi.

Ogâgău e patronul postului Someș Radio, are 41 de ani și a câștigat alegerile din Sîngeorz cu sloganul: "Sunt omul faptelor. Împreună reușim!".

Omul are gusturi bune. După ce a devenit primar, a cumpărat un birou din lemn de paltin sculptat la comanda specială a Elenei Ceaușescu.

A plătit pentru el 2.000 de euro și a spus că prezența mobilierului va stimula turismul în stațiunea care a ajuns o umbră a ceea ce era odinioară.

Ogâgău e fascinat de tot ce a făcut parte din posesiunile soților Ceaușescu. În urmă cu ceva timp, el a achiziționat și vila de protocol pe care Ceaușescu o folosea în Bistrița.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează