Primarul fascinat de Ceaușescu a vândut la fier vechi lucrarea de artă de la intrarea în oraș

Traian Ogâgău, primarul din Sîngeorz-Băi (județul Bistrița-Năsăud), a dispus ca simbolul de la intrarea în oraș să fie tăiat și vândut la fier vechi. Este vorba despre o lucrare de artă din metal denumită Veriga, care avea 4 metri pe 4 metri și care fusese realizată de sculptorul Maxim Dumitraș în 2004.

Lucrarea a fost plătită de o firmă italiană care-și deschisese o fabrică în Sîngeorz și care a lăsat-o apoi în administrația Primăriei. Artistul a realizat lucrări asemănătoare în Spania, Franța sau Germania.

În România secolului 21, un primar a considerat-o veriga slabă și a trimis-o la depozitul de fier vechi din Rodna.

"Era un semn emblematic pentru oraș. Individul acesta numit primar, în loc să restaureze lucrarea, pentru că apăruseră niște pete de rugină, a tăiat-o și a dus-o la fier vechi. Fără nicio explicație.

Cam ăsta e respectul pentru artă în România. A luat-o cu ifronul, a trântit-o de pământ, a urcat-o în mașină și a dus-o la fier vechi. Apoi a tăiat-o cu flexul, a vândut-o și a făcut și un chef.

Unul ca el ar duce la depozitul de fier vechi și Coloana Infinitului, pentru că nu știa ce reprezintă", spune sculptorul Maxim Dumitraș.

El a creat un Muzeu de artă comparată la Sîngeorz și pregătește terenul pentru primul muzeu de Land Art din România, pe dealurile din jurul localității în care s-a născut.

Sculptorul Maxim Dumitraș. Foto: Lucian Muntean

Artistul spune că îl va acționa în judecată pe primarul Ogâgău.

"Îmi doresc o lecție publică pentru România, pentru că ăștia-s în stare de orice. E trist.

Primarii, în toată România, au senzația că știu tot și fac tot ce le trece prin cap în localitățile pe care le câștigă.

Voi merge până la Ministerul Culturii. România noastră e invadată de kitschuri. Kitschurile nu îi deranjează, n-au probleme cu ele, nu le dărâmă, prostiile lor de bustulețe. Eu nu spun să nu faci un bust, dar sunt kitschuri ordinare. Toată țara colcăie de kitschuri".

*

Când l-am sunat, penelistul Ogâgău se pregătea să dea un comunicat de presă prin care să explice de ce a doborât Veriga. A refuzat dialogul.

"Sunt foarte multe de explicat. Așteptați comunicatul și veți afla totul, tot adevărul".

Altădată fusese mai volubil. Îl sunase pe un locuitor din Sîngeorz și-l luase la înjurături după formula introductivă − "Șobolanule, mă șoarecule, ești gata de atac?".

Înregistrarea a ajuns în presa bistrițeană.

Traian Ogâgău, primarul din Sîngeorz-Băi.

Ogâgău e patronul postului Someș Radio, are 41 de ani și a câștigat alegerile din Sîngeorz cu sloganul: "Sunt omul faptelor. Împreună reușim!".

Omul are gusturi bune. După ce a devenit primar, a cumpărat un birou din lemn de paltin sculptat la comanda specială a Elenei Ceaușescu.

A plătit pentru el 2.000 de euro și a spus că prezența mobilierului va stimula turismul în stațiunea care a ajuns o umbră a ceea ce era odinioară.

Ogâgău e fascinat de tot ce a făcut parte din posesiunile soților Ceaușescu. În urmă cu ceva timp, el a achiziționat și vila de protocol pe care Ceaușescu o folosea în Bistrița.