Aktionsgruppe Banat. Foto COURAGE Registry "Aktionsgruppe Banat Ad-hoc Collection at CNSAS"
Aktionsgruppe Banat. Foto COURAGE Registry "Aktionsgruppe Banat Ad-hoc Collection at CNSAS"
15/12/2020
[PODCAST] Redescoperind muzica: sunet și experiment creativ din România nedemocratică. Episodul I. Studii de sunet la Timișoara
Acesta este podcastul proiectului „Redescoperind muzica: sunet și experiment creativ din România nedemocratică", o cercetare pe timp de
pandemie despre culturi sonore alternative din anii '70, '80 și '90.
În acest prim episod mergem în orașul cel mai apropiat, geografic dar și cultural, de „Vest". Știm că aici diversitatea de culturi, undele radio străine sau micul trafic de frontieră au dus la una din cele mai puternice scene rock din țară.
Căutând însă și alte moduri de cultivare a unei ascultări critice, aflăm de un obscur, dar emblematic experiment pe bandă magnetică al unor tineri poeți de limbă germană. Estetica lor marxistă cam vestică deranja.
Vom auzi în acea înregistrare și ce credea Securitatea despre ea, pe poeți îi regăsim citați cu mulțumiri în discursul de acceptare al Premiului Nobel de către Herta Müller, între timp are loc Revoluția, iar din exil vorbesc la Europa Liberă toți cei menționați mai devreme. De la rock la folk, la cine-club și poezie, povestea sunetului se complică.
Proiectul „Redescoperind muzica" a fost conceput pe perioada pandemiei
tocmai pentru că vrem să ne imaginăm ce poate înseamna să asculți muzică alături de alți oameni.
Prin el am căutat să realizăm o serie de materiale cu scop educativ, cercetând mai multe culturi sonore, dar nu și un gen muzical anume. Am ajuns astfel să traversăm peste 50 de ani de experimente ale mediului creativ local "uitându-ne" după cazuri de rezistență prin cultură, subcultură sau contracultură.
Chestionând valorile întâlnite urmărim să înțelegem trecutul formelor noi de a asculta, cânta sau chiar dansa. Scopul organizatorului e acela de a înțelege implicațiile sociale ale sunetului pentru a putea reimagina condițiile în care se poate face și asculta muzică nouă.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Pentru a urmări tot proiectul, abonați-vă la studiidesunet.substack.com/
Ne găsiți și pe www.facebook.com/redescoperindmuzica,
www.instagram.com/redescoperindmuzica/ sau www.twitter.com/redescoperind
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Produs pentru Asociația Jumătatea plină de Octav Avramescu și realizat
de Elena Diaconu
Montaj: Elena Diaconu
Înregistrare și mixaj: Maria Bălănean
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Jingle: Ștefan Damian
Conține înregistrari din arhiva sonoră a Radio România, din arhiva lui
William Totok și din arhiva lui Gajdo Tibor
Acest proiect este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural
Național și face parte din rețeaua Unearthing the music: sound and
creative experimentation in non-democratic Europe, co-finanțată de
Creative Europe. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția
Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de
conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot
fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului
finanțării.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this