Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt CuriosMicile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea scrie de două ori mai mult decât acum. Vrei să ne ajuți?
DoneazăPentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.
Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.
Acesta e podcastul proiectului „Redescoperind muzica: sunet și experiment creativ din România nedemocratică”, o cercetare despre culturile sonore alternative din ’70, ’80 și ’90. În el ne propunem să ascultăm critic muzica necomercială și neconvențională care nu corespundea cerințelor regimului comunist și apoi cererii de pe piața liberă.
Vorbim în episodul II despre prima (sub)cultură muzicală după 1989 care s-a poziționat contra sistemului. Folosind aceleași instrumente dar având alte convingeri decât rockerii, punkerii n-au considerat că au câștigat la revoluție și își continuă rezistența.
Punk’s not dead! e doar începutul mișcării în Romania. Căutăm o primă înregistrare, ne uităm la legătura dintre punk, anarhism și DIY, la anarho-punk feminism, amintim de axa Timișoara–Craiova a punkului anilor 90, de grupuri și fanzine, dăm iar de Securitate și persecuții transformate acum în SRI și dezinformare, totul pentru a derula o întreagă istorie intelectuală și politică a unei mișcări dispărute din nou. Deci un pic din ce ar putea însemna niște studii de punk locale.
Proiectul „Redescoperind muzica” a fost conceput în perioada pandemiei pentru că nu mai avem muzică live. Am vrut să știm ce au însemnat și în alte vremuri adverse experimentele muzicale și culturile sonore: nu un gen anume, ci atitudinea.
Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?
Susține PressOneCăutând exemple românești, am ajuns să traversăm peste 50 de ani de experimente, „uitându-ne” la numeroase cazuri de rezistență prin cultură, subcultură sau contracultură pe care am încercat să le înțelegem prin prisma unor Studii de sunet. Seria de materiale discursive numită astfel chestionează valori ale mediului creativ local și nu numai, urmărind să înțeleagă trecutul formelor noi de a asculta, cânta sau chiar dansa. Scopul nostru a fost și rămâne acela de a înțelege implicațiile sociale ale sunetului pentru a reimagina, chiar și în condițiile actuale, feluri noi în care se poate face și asculta muzică.
Bibliografie și materiale suplimentare la https://studiidesunet.substack.com/
Ne găsiți și pe www.facebook.com/redescoperindmuzica,
www.instagram.com/redescoperindmuzica/ sau www.twitter.com/redescoperind
Produs pentru Asociația Jumătatea plină de Octav Avramescu și realizat de Elena Diaconu
Montaj: Elena Diaconu
Înregistrare și mixaj: Maria Bălănean
Jingle: Ștefan Damian
„Redescoperind muzica” e co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat în parteneriat cu Unearthing the music: sound and creative experimentation in non-democratic Europe, co-finanțat de Creative Europe. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținut sau de modul în care rezultatele pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca
Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.
Descarcă formularul de AICI.
Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt Curios