Punkul românesc n-a murit niciodată. Arhiva personală Mihai Laurențiu Fuiorea

PODCAST: Redescoperind muzica. Episodul II. Studii de punk.

Acesta e podcastul proiectului „Redescoperind muzica: sunet și experiment creativ din România nedemocratică”, o cercetare despre culturile sonore alternative din ’70, ’80 și ’90. În el ne propunem să ascultăm critic muzica necomercială și neconvențională care nu corespundea cerințelor regimului comunist și apoi cererii de pe piața liberă.

Vorbim în episodul II despre prima (sub)cultură muzicală după 1989 care s-a poziționat contra sistemului. Folosind aceleași instrumente dar având alte convingeri decât rockerii, punkerii n-au considerat că au câștigat la revoluție și își continuă rezistența.

Un grup de tineri punkiști craioveni în gara din Timișoara, mergând la un concert, 1995. Arhiva personală Mihai Laurențiu Fuiorea

Punk’s not dead! e doar începutul mișcării în Romania. Căutăm o primă înregistrare, ne uităm la legătura dintre punk, anarhism și DIY, la anarho-punk feminism, amintim de axa Timișoara–Craiova a punkului anilor 90, de grupuri și fanzine, dăm iar de Securitate și persecuții transformate acum în SRI și dezinformare, totul pentru a derula o întreagă istorie intelectuală și politică a unei mișcări dispărute din nou. Deci un pic din ce ar putea însemna niște studii de punk locale.

Proiectul „Redescoperind muzica” a fost conceput în perioada pandemiei pentru că nu mai avem muzică live. Am vrut să știm ce au însemnat și în alte vremuri adverse experimentele muzicale și culturile sonore: nu un gen anume, ci atitudinea.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios
Fanzinul fanzinelor – 20 de ani de fanzine și publicații Otherground în Timișoara, publicat în 2018 de grupul AntroPong. Arhiva personală Mihai Laurențiu Fuiorea

Căutând exemple românești, am ajuns să traversăm peste 50 de ani de experimente, „uitându-ne” la numeroase cazuri de rezistență prin cultură, subcultură sau contracultură pe care am încercat să le înțelegem prin prisma unor Studii de sunet. Seria de materiale discursive numită astfel chestionează valori ale mediului creativ local și nu numai, urmărind să înțeleagă trecutul formelor noi de a asculta, cânta sau chiar dansa. Scopul nostru a fost și rămâne acela de a înțelege implicațiile sociale ale sunetului pentru a reimagina, chiar și în condițiile actuale, feluri noi în care se poate face și asculta muzică.

Albumele Terror Art, autoproduse în 1999 și 2000. Arhiva personală Mihai Laurențiu Fuiorea

Bibliografie și materiale suplimentare la https://studiidesunet.substack.com/

Ne găsiți și pe www.facebook.com/redescoperindmuzica,
www.instagram.com/redescoperindmuzica/ sau www.twitter.com/redescoperind

Produs pentru Asociația Jumătatea plină de Octav Avramescu și realizat de Elena Diaconu
Montaj: Elena Diaconu
Înregistrare și mixaj: Maria Bălănean
Jingle: Ștefan Damian

„Redescoperind muzica” e co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat în parteneriat cu Unearthing the music: sound and creative experimentation in non-democratic Europe, co-finanțat de Creative Europe. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținut sau de modul în care rezultatele pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...