REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Pachetele împărțite de ONG-ul Pe Stop conțin o selecție de 23 de absorbante, de lungimi diferite. La acestea se adaugă, uneori, alte produse de igienă: pastă de dinți, periuțe de dinți, șervețele umede, gel antibacterian. Foto: Cristina Ion

[Podcast] Nevăzuții, episodul 1: Păcatele femeilor

„Păcatele femeilor” este primul episod din podcastul „Nevăzuții”, un serial PressOne despre toți oamenii pe lângă care trecem în fiecare zi, pe care îi vedem, dar pe care nu îi privim cu adevărat decât foarte rar.

E o sâmbătă seara banală și orașul freamătă. În centru oamenii se îndreaptă înspre baruri și restaurante. În cartiere, în chenarele portocalii ale ferestrelor de la blocuri pâlpâie televizoarele, iar familiile se așază la masă. 

În cartierul Giulești Sârbi, dincolo de Calea Ferată, e întuneric și miroase a iarnă, a foc de lemne și a mâncare făcută în curte, pe pirostrii. Nu sunt mai mult de zece grade afară, dar Maria și Nicoleta umblă desculțe pe podeaua lor de ciment. În casă e curat și frig  – atât de curat cât pot ține niște oameni care-și scot apa dintr-o fântână instalată în zonă abia cu trei ani în urmă. Patul e făcut, Nicoleta își ține copilul în brațe în timp ce așteaptă răbdătoare să primească un pachet – nu cu mâncare, nu cu haine. Cu absorbante. 

Maria și Nicoleta* sunt doar două dintre beneficiarele asociației Pe Stop care se ocupă de distribuirea de absorbante și produse de igienă (șervețele umede, pastă de dinți, săpun, gel dezinfectant) oamenilor care trăiesc în medii defavorizate – pe stradă și într-o sărăcie care te forțează de multe ori să alegi între o pereche nouă de papuci, un pachet de absorbante și mâncare pentru copii. 

Irina Vasilescu, fondatoarea ONG-ului Pe Stop
Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Când vine vorba de nevoile oamenilor care trăiesc în sărăcie (aproape unul din patru români), cei mai mulți dintre noi ne gândim la mese calde, haine și cărți pentru copii. Însă femeile care trăiesc pe stradă, la fel ca toate celelalte femei din lumea asta, au menstruație și nevoi de igienă. Multe dintre ele nici nu știu de ce au menstruație sau de ce e important pentru sănătatea lor să folosească absorbante în loc de cârpe murdare. Și, oricât de absurd ar părea pentru unii dintre noi, între aceste femei și infecțiile produse de absorbantele improvizate din hăinuțe și scutece de copii stau chiar acei cincisprezece lei care reprezintă costul unor produse de igienă menstruală. 

Irina Vasilescu (stânga) împreună cu voluntarele Pe Stop în Colentina. Foto: Cristina Ion

Împreună cu Irina Vasilescu, fondatoarea ONG-ului Pe Stop, am mers pe teren, în cartierele sărace din Colentina, Giulești Sârbi și Ferentari, pentru a afla ce știu femeile – și bărbații – de acolo despre menstruație. Apoi am cunoscut-o pe Claudia Babaciu, o femeie care a locuit pe stradă timp de douăzeci de ani, și-a crescut copiii în canalele de la Gara de Nord și i-a spălat în fântânile arteziene din parc, și pentru care zilele cu menstruație erau „cele mai urâte zile” din viața ei. 

Irina Vasilescu și una din voluntarele Pe Stop. Foto: Cristina Ion

Am aflat, printre altele, că femeile sângerează fiindcă „Dumnezeu a dat barbă la un bărbat, s-o poarte, și la femei menstruație, pentru că au păcate” și că, cel mai important lucru când partenera ta e la menstruație e că „nu tre’ să faci sex cu ea, că o dai în hemoragie”.

*Numele au fost schimbate pentru a proteja identitatea femeilor intervievate

Ascultă și pe https://hubhopper.com/podcast/nevazutii/146542

Dacă dorești să devii voluntar Pe Stop sau să donezi, găsești mai multe informații aici

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...