La Camionetta, o pizza se coace complet în cel mult două minute. Foto: Raul Ștef

La Camionetta, o pizza se coace complet în cel mult două minute. Foto: Raul Ștef
07/07/2017
Pizza care ajunge la toate festivalurile din România
Andrei Gheorghe, un tânăr din București, a pus pe roți o afacere inedită în zona street-food. Camionetta, o pizzerie mobilă, a devenit o prezență obișnuită la festivalurile din țară.
În primăvara anului trecut, a adaptat un Land Rover Defender cumpărat din Olanda. L-a transformat într-un food-truck după ce i-a montat un cuptor profesional cu vatră. Investiția a ajuns la 45.000 de euro, iar Camionetta s-a pus în mișcare. Între timp, parcul auto a crescut. Recent, un camion de 7 tone a suferit o transformare importantă.
„Am montat un cuptor napoletan de două tone. L-am cumpărat nou și toată structura din spate e făcută de un carosier din România. Cap-coadă, fără cârpeli, am vrut să iasă ceva special. Chiar am primit complimente din partea unui american care lucrează pentru Google, când am fost la mare de 1 mai. Era din California, mama food-truck-urilor, și ne-a spus că la el acasă n-ai să vezi un food-truck atât de mișto. Practic, acum avem două camioane cu care mergem la festivaluri și unul într-un loc fix, în București”, povestește Andrei.
În acest weekend, Camionetta e prezentă la două festivaluri, Street-Food Cluj și Neversea. Andrei bagă mâna în cuptor pentru pizza pe care o produce. Majoritatea ingredientelor sunt produse cu denumire de origine protejată.
Sosul de roșii, de exemplu, e dat de celebrele tomate San Marzano care cresc în solul vulcanic de la poalele Vezuviului. Făina vine de la o moară din Napoli, în timp ce pentru mozzarella a găsit o variantă în România.
„Un italian și-a deschis o fabrică în România, în Prahova, și face o mozzarella senzațională, chiar mai bună decât multe din Italia.”
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Camionetta pune la dispoziția clienților șase sortimente de pizza. Prețurile lor sunt între 18 și 23 de lei.
„Sunt puține locuri la noi unde poți savura o pizza napoletană autentică. E multă muncă, street-food-ul presupune o viață mai nomadă, azi ești într-un oraș, mâine – în altul.
Ce compromis n-aș face? Nu voi renunța niciodată la calitate, asta e clar. Pentru nimic în lume, am fixat acest reper încă de la început. Mai sunt presiuni din partea unor organizatori: dom’le, lăsați prețul mai jos, băgați ingrediente mai așa, să fie mai accesibilă… N-am de gând să fac treaba asta, consider că e un preț corect pentru produsul ăsta. Contează foarte mult să-l descoperi, după care vei ști să-i apreciezi calitatea.”
Odă năframelor izbăvitoare. Poienile Izei, Maramureș.
Această absurditate conștientizată acut, în fapt un privilegiu rezervat exclusiv oamenilor, putea fi combătută doar printr-o rece luciditate care ne-ar fi trimis pe toți înapoi în paturile calde. Sau acasă. Să ne vedem de copii și de treburi serioase. Doar că noi nu ne adunaserăm în Maramureș pentru o săptămână întreagă să fim lucizi și raționali, ci ca să rupem orice normă, să fim creativi și nebuni și mai ales, să îmbrățișăm absurdul întregii provocări cu o suspectă pasiune.
Ce faci în weekendul 21-23 februarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de început de primăvară în București, Festivalul Designerilor și Artiștilor din Transilvania în Cluj-Napoca, Harababura Fair în Timișoara și Classix Festival în Iași. Tu ce faci în weekend?

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this