Lucrări de construcție al pasajului Doamna Ghica, sector 2, București. Foto Lucian Muntean
Lucrări de construcție al pasajului Doamna Ghica, sector 2, București. Foto Lucian Muntean
10/11/2020
Pasajul Doamna Ghica. O lecție despre câți oameni decontează eșecul unei administrații publice
Pe 23 septembrie 2020 bucureștenii ar fi trebuit să se bucure la inaugurarea celui de-al doilea mare proiect de infrastructură promis de fostul primar general Gabriela Firea. Pasajul Doamna Ghica a avut un termen oficial de execuție de 12 luni - cel puțin, așa declara fosta administrație a Municipiului București, pe 23 septembrie 2019, odată cu semnarea autorizației de construcție.
Astăzi, la intersecția dintre strada Doamna Ghica și Șoseaua Colentina nu este niciun pasaj. Sunt însă lucrări care de 13 luni le produc locuitorilor din zonă vibrații și crăpături în pereți, zgomot, praf, nemulțumiri, dar mai ales incertitudine.
Într-o țară în care doar intenția de realizare a marilor proiecte de infrastructură este anunțată cu surle, trâmbițe și artificii, dar rareori dusă la capăt cu succes, am vrut să înțelegem de unde pleacă furia oamenilor și ce lecție ar putea trage actualele administrații locale din eșecurile celor vechi.
Și am făcut ceea ce Primăria Municipiului București a omis în urmă cu un an: am stat de vorbă atât cu cetățenii care din disperarea de a afla ce se întâmplă sub ferestrele lor s-au mobilizat într-o comunitate pe Facebook, cu constructorii și muncitorii care de mai bine de un an lucrează printre țipete și cu teama că se vor trezi din nou cu borcane aruncate în cap, dar și cu experți în urbanism și infrastructură care au explicat ce anume a lipsit acestui proiect și ce ne mai rămâne de făcut pe viitor.
Am fi vrut să aflăm și opinia actualei administrații de la PMB, dar cererile noastre au rămas, deocamdată, fără răspuns.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this