REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Orașul prinde viață: LightsOn Timișoara în fotografii (P)

Redacția
Data: 04/10/2023
Foto: Gabriel Aldea-Turcu, Petru Cojocaru, Daniel Opriș

Lights On – The Night-Art Festival își propune să trezească străzile Timișoarei pe parcursul nopții cu o varietate de evenimente, de la spectacole de teatru și muzică live, la tururi ghidate și circuite de instalații de lumină.

Printre ele se numără și Night GigsNight Theater și Night Walks, care au luat startul pe 29 septembrie 2023 și reprezintă o invitație de a gusta arta într-un mod diferit: un spectacol de teatru într-un autobuz aflat în mișcare, în miez de noapte, show-uri surpriză în locuri neconvenționale și o invitație la o plimbare nocturnă printre instalații de lumină – toate transformă Timișoara după lăsarea întunericului și îi invită pe locuitori să privească altfel întunericul nopții. 

Citește și: Night Gigs, Night Theater și Night Walks. Trei evenimente aduc ineditul în viața de noapte din Timișoara (P)

Atunci când vorbim de instalații de lumină, însă, ele nu pot fi descrise în cuvinte așa pot fi descrise prin fotografii. Ele sunt deopotrivă o invitație pentru cine nu a ajuns încă la eveniment și o completare, pentru cine a văzut instalațiile în oraș, dar ar vrea să afle mai multe despre ele.


Deschiderea oficiala a evenimentului, din Piața Victoriei, cu un live show susținut de DJ K-lu & Aural Eye – video mapping pe clădirea Operei.
The Lighthouse (restaurantul FLORA din Timișoara, renăscut) nu este doar un spațiu fizic, ci un spațiu concept. Aici sunt organizate dezbateri și conferințe menite să aducă noi perspective asupra mediului urban și să promoveze o dezvoltare sănătoasă a culturii nocturne.

Citește și: Lights On. Restaurantul FLORA din Timișoara devine The Lighthouse, un spațiu concept, loc de întâlnire între artă și cultură (P)

Night Theater. Teatru într-un autobuz electric, în fiecare seară timp de 10 zile. După primele 3 reprezentații, a fost sold out pentru toata perioada. Piesa de teatru este una originală, scrisă special pentru festival și inspirată din poveștile timișorenilor.

Night Theater aduce o aventură inedită în care povestea se dezvăluie la fiecare colț de stradă, din autobuzul electric  aflat în mișcare, al producătorului român ATP Trucks & Buses. Într-o încercare de a aduce teatrul mai aproape de comunitate, regizorul Cătălin Mardale și dramaturga Andreea Tănase au colaborat la crearea unei piese de teatru despre siguranța pe timp de noapte în Timișoara.

Submergence, una dintre cele mai spectaculoase instalații pe care le-a adus Lights On Romania până acum, amplasată în fostul Cinematograf Arta din Timișoara – clădire abandonată de multi ani, fără acoperiș, și care acum oferă un farmec aparte pentru amplasarea acestei instalații.

Submergence este o instalație luminoasă care a străbătut lumea, de la Sydney Opera House până la festivalul Burning Man. Creația Squidsoup, un colectiv renumit pentru abordarea lor revoluționară în ceea ce privește arta, sunetul și tehnologia, „Submergence” a fascinat publicul din întreaga lume, fiind expusă în peste 70 de locații pe șase continente.

Instalația creată de studioul britanic reprezintă o evadare din realitate. Un joc hipnotic de lumină și sunet învăluie privitorul, fascinat de cele peste 165.000 de led-uri care reacționează simultan.

Instalația a ajuns în premieră în România în formula 10×10 metri, cu o înălțime de aproximativ 4 metri.

Primul Night Walk cu Alexandra de la Timișoara Tour Guide. La Night Walks, ghizii străbat străzile cartierului Iosefin pentru a prezenta circuitul instalațiilor de lumină si poveștile nespuse ale clădirilor, zonelor, cartierului. În imagine, Alexandra la primul tur, cu prima oprire la The Lighthouse.

Aproape 20 de instalații artistice inedite luminează cartierele Iosefin și Elisabetin din Timișoara, la ceas de seară și pe timpul nopții, iar timișorenii se pot bucura de tururi nocturne printre creațiile luminoase, în timp ce descoperă povești ascunse ale zonelor din jurul Begăi, în cadrul Night Walks.

Plimbările nocturne se desfășoară în limbile română, engleză și germană, în compania celor de la Timișoara Tour Guide, între orele 22:00 și 00:00.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios
Primul Night Gig a avut loc la etajul 12 al clădirii United Business Center de la Iulius Town. Inițial programat pe rooftop, din cauza vremii a fost mutat în hol. Cu toate astea, a fost primul event din seria Night Gigs care a fost și sold out și o surpriză plăcută pentru toți participanții. S-a râs bine la show-ul de improvizație oferit de Just Push Play, unde au participat și oameni din public.
Pianistul Bogdan Vaida (Classic Unlimited) a concertat în cadrul celui de-al doilea Night Gig, ce a avut loc la The Lighthouse, într-un cadru intim. La Night Gigs, ai parte de evenimente surpriză la care nu știi unde mergi: afli doar în ziua evenimentului locația și la fața locului descoperi despre ce este vorba.

Night Gigs este evenimentul care-i poartă pe spectatori în locații neconvenționale din Timișoara. Curioșii achiziționează biletele fără să știe prea multe detalii legate de show sau de locație. Poate fi muzică live, teatru de club sau slam poetry, toate în aceeași seară. Sau Drag Show, împreună cu Stand-up Comedy și prezentări ale unor oameni fascinanți. Pot ajunge într-o clădire cu o istorie aparte sau într-un apartament aproape de centrul orașului. Cu un program eclectic și variat, fiecare performance din cadrul acestui eveniment este o surpriză pregătită pentru public.

Freek Wallgh, primarul de noapte al Amsterdamului, la The Culture of Nightlife Conference a vorbit despre viața de noapte diversă, sigură și incluzivă.

Freek Wallagh are cel mai tare job din lume – este Primar de Noapte în Amsterdam. Ce face primarul de noapte? Se asigură că viața nocturnă a orașului este diversă, sigură, experimentală, incluzivă, etică. Că oamenii își pot petrece timpul într-un mod interesant și că drepturile lor sunt respectate. Practic, mediază discuția între administrația orașului, locuitori și antreprenori, propune proiecte, sprijină micro-comunitățile, cultura alternativă, clubbing-ul și găsește soluții la problemele vieții de noapte în Amsterdam. 

Am vorbit și noi cu el, într-un interviu pe PressOne, aici.

În Timișoara a venit la una din conferințele Culture of Nightlife, care încearcă să răspundă la mai multe întrebări: care sunt mecanismele care afectează viața de noapte din România, care sunt avantajele unei vieți culturale împinse după ora 22 și cum au putut marile orașe ale lumii să se adapteze unui ciclu care pare neîntrerupt fără a perturba însă liniștea locuitorilor pentru care noaptea e făcută ca să o doarmă?

Oameni pe malul Begăi pentru instalația Electric Swan Ensemble. Electric Swan Ensemble, care poate fi admirată în fiecare seară de la 21.00 pe Bega. Oamenii se adună din timp pentru a prinde locurile cele mai bune pe trepte și asistă la cum se pun lebedele pe apa. Pe măsură ce 12 lebede artificiale alunecă cu eleganță, luminile și sunetele se contopesc cu mișcarea, conturând un tablou cu adevărat special.

CYGNUS Electric Swan Ensemble apare ca o capodoperă învăluită în mister. Lebedele au avut prima lor apariție la Lucerne, iar ulterior au vizitat locuri precum Frankfurt, Berlin, Paris și Manchester. Iar acum, între 29 septembrie și 8 octombrie, plutesc pe Bega, în Timișoara.

Mega Viki: un balon imens și luminos, având desenat simplist ochi și gură, evocând deopotrivă joc și seriozitate. Mega Viki este o operă auto-ironică, având rolul de a reprezenta ego-ul artistului Viktor Frešo, care și-a infuzat trăsăturile sale distinctive în această creație. Este amplasata in Piata Mocioni

Mega Viki este nu doar o instalație, ci o reprezentare culturală și personală a unui artist consacrat. Artistul Viktor Frešo, cunoscut pentru abordarea temelor feministe, dar prezentându-le dintr-o perspectivă masculină, a ales un diminutiv popular pentru numele „Viktoria”, folosit atât în Polonia, cât și în Slovacia sa natală.

Grafica simplă de pe balon amintește de tradiționalele păpuși japoneze, kokeshi. Originare din era Edo, aceste păpuși erau cadouri prețioase pentru copiii din regiunea Tōhoku din Japonia. Fabricate din lemn și pictate manual, acestea se disting printr-un cap supradimensionat față de trup, iar fața prezintă ochi și buze simplu conturate. Kokeshi simbolizează tineretea, frumusețea și inocența copilăriei. Ele sunt aducătoare de noroc și protecție divină pentru proprietarii lor, fiind adesea oferite cu ocazia nașterii unui copil.

Instalația Water Droplet, în față la The Lighthouse, creația ce pare a avea forma unei picături uriașe, și care se naște ca un ecou al ecologiei și o chemare la trezirea colectivă.

Într-o lume în care problemele poluării cu plastic și a consumului excesiv de resurse naturale devin din ce în ce mai evidente, instalația „Water Droplet” de Artur Grykuk aduce în centrul atenției problemele legate de amprenta de apă și deșeurile de plastic, care au devenit o amenințare globală. Cu un total de aproximativ 2000 de sticle de plastic ca materie primă, această instalație ne oferă o imagine clară a resurselor și a deșeurilor pe care le generăm în mod constant. „Water Droplet” are 4 metri înălțime totală, 4 metri diametru și 200W putere led.

Instalația Under Pressure, în prima seară, în cadrul Night Walks.

Pavol Truben, artistul din spatele instalației „Under Pressure”, ne oferă o perspectivă nouă asupra realității, prin intermediul operei sale. Instalația combină două elemente: corpurile de fier și capetele asemănătoare cu niște baloane. Atât materialele alese, cât și tematica abordată creează un contrast puternic. Corpurile de fier, reprezentând oameni practicând yoga, reflectă trendul crescut al celor care se îndreaptă spre o viață sănătoasă, activă din punct de vedere fizic, în special. La polul opus, capetele moi, asemenea baloanelor, simbolizează depresia, presiunea mentală și epuizarea, mutând atenția pe sănătatea mintală.

Giant Babies au fost prezenți 3 zile în cadrul festivalului și au atras copiii ca un magnet. În imagine unul dintre ei în fața instalației Closer to You, lângă The Lighthouse.
Firefly Field: câmpul de licurici amplasat in Parcul Alpinet, lângă The Lighthouse, pe malul Begăi, atrage în fiecare seară mulți copii fascinați de licurici.

Pentru mulți dintre noi, licuricii au fost minunile ce aduceau primăvara în inimile noastre și ne călăuzeau cu drag spre aventuri pline de creativitate. Astăzi, Lights On oferă o experiență care readuce în viață acea magie, iar „Firefly Field” de Studio Toer (NL) nu doar ne îmbie să privim, ci ne invită să devenim parte a poveștii. 

Ștefan, membru al colectivului Tape That din Berlin, a lucrat 3 zile la opera sa, expusă în The Lighthouse, casa festivalului. Trecătorii au putut admira live cum prinde contur. Lucrarea se numește Emotional Reset.

Evenimentele fac parte din Lights On – The Night-Art Festival. Pentru detalii complete și pentru a explora surprizele pregătite în cadrul festivalului Lights On, vizitează www.night-art.ro.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone