Programul Noua Casă ratează un obiectiv foarte important: regenerarea urbană
24/08/2020
Orașul care ar putea fi: „Noua Casă” și rateul regenerării urbane
Programul „Noua Casă”, devenit funcțional din 15 august, a mărit pragul de finanțare pentru apartamente de bloc la 70.000 de euro și pe cel de achiziție a imobilelor construite sau consolidate cu cel mult cinci ani înainte la 140.000 de euro.
Deși sumele mai mari vin ca un beneficiu pentru multe persoane care își pot cumpăra acum locuințe cu confort sporit, programul finanțat parțial de stat ar fi putut juca un rol activ în regenerarea urbană a zonelor aflate în stare de degradare din centrul orașelor.
În 2018, în București existau 4905 locuințe aflate în proprietatea Primăriei Municipiului bucurești și în administrararea Administrației Fondului Imobiliar (AFI). La acestea se adaugă 220 de garaje, 3249 de curți și terenuri, dar și 851 de spații cu altă destinație. Unde sunt ele amplasate și cine beneficiază de ele rămân informații restricționate publicului, datele fiind toate deținute de AFI.
Bogdan Suditu, expert în politici de locuire, urbanism și amenajare teritorială, continuă să explice, la pas, prin centrul Capitalei, care ar fi trebuit să fie contribuția programului Noua Casă la reconstrucția Bucureștiului, dacă s-ar fi luat în calcul și obiectivele orașului, și ce rol pot juca autoritățile locale pentru a profita de oportunitățile pe care le oferă zonele centrale în procesul de regenerare urbană și dezvoltare durabilă.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this