REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Foto: Mathieu CUGNOT © European Union 2024 - Sursa: EP

Mesajul Iuliei Navalnaia în Parlamentul European: „Dacă vreți cu adevărat să-l învingeți pe Putin trebuie să nu mai fiți plictisitori.” Corespondență de la Strasbourg

El era opusul a tot ce era plictisitor”, spune Iulia Navalnaia în fața Europei, în Parlamentul European. La Strasbourg văduva opozantului tiraniei de la Kremlin le-a cerut europenilor, printr-un discurs ținut miercuri, tocmai asta: să nu mai fie plictisitori sau previzibili, dacă vor să-l învingă pe Putin. 

Au trecut 12 zile de la asasinarea activistului anticorupție Alexei Navalnîi, iar soția lui ține un discurs în memoria celui care aducea „speranță pentru o Rusie liberă”.  

De 8 ani, jurnalismul pe care îl practicăm este în primul rând în serviciul public al cititorilor, iar relația noastră cu voi rămâne coloana vertebrală a tot ceea ce facem. Așa că ne-am dori să vă cunoaștem mai bine, prin intermediul unui sondaj. Îl puteți completa aici: sondaj PressOne.

„Putin trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut țării mele. Putin trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut unei țări vecine și pașnice. Și Putin trebuie să răspundă pentru tot ceea ce i-a făcut lui Alexei”, cere Iulia Navalnaia, în fața deputaților europeni. 

Cu câteva minute înainte de începerea discursului aproape toate locurile din balconul hemiciclului plenar sunt ocupate. Fiecare vizitator se înghesuie să prindă locul cu priveliște mai bună, după ce au așteptat zeci de minute la cozile de la intrarea în legislativul comunitar. 

Soția lui Navalnîi este primită în aplauze puternice, iar politicienii de la pupitre se ridică în semn de respect. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, ia prima cuvântul și îi mulțumește Iuliei pentru curajul de a ține un discurs la câteva zile de la asasinarea soțului ei. De asemenea, afirmă poziția Parlamentului European cu privire la moartea lui Alexei: o consideră „o crimă care merită o anchetă internațională și independentă.” 

Pe ecranele din camera plenară se derulează un scurt filmuleț în memoria activistului anticorupție, despre valorile, misiunea și riscurile pe care a fost dispus să și le asume pentru „o mai mare transparență și democrație” în Rusia. În video, Alexei este surprins în mai multe manifestații publice pentru care a fost asaltat, otrăvit, arestat și izolat de orice formă de comunicare cu cei dragi.

Iar apoi omorât. Europenii se uită înmărmuriți. 

Din nou la Strasbourg. De data aceasta singură 

Iulia Navalnaia, vizibil emoționată, își începe discursul cu un oftat apăsat. Face o pauză de câteva secunde, trage aer în piept și povestește una din amintirile familiei Navalnîi de acum câțiva ani.

Alexei, Iulia și cei doi copii au vizitat pentru prima dată Strasbourgul în anul 2020, la scurt timp de la prima încercare de asasinare a opozantului, prin otrăvire. El se recupera atunci, era sfătuit să facă mișcare, așa că se plimbau cu orele prin oraș. 

„Acum soțul meu este mort. M-am întors la Strasbourg, dar nu mă mai plimb cu familia mea. Mă aflu aici și mă adresez dumneavoastră și, prin dumneavoastră, întregii Europe”, spune hotărâtă femeia. 

Iulia crede acum că e responsabilitatea ei să se afle în fața reprezentanților Uniunii Europene pentru a răspunde la întrebarea cum vă putem ajuta? – pe care e de părere că mulți oameni o adresează într-un moment în care Rusia pare invincibilă. Promite că va răspunde cum ar răspunde Alexei oamenilor care și-au pierdut speranța. 

„Dacă vrei cu adevărat să-l învingi pe Putin, trebuie să devii un inovator. Și trebuie să încetezi să mai fii plictisitor.”

E nevoie de o tactică „inovatoare” pentru oprirea războiului dintre Rusia și Ucraina, exact cum și Alexei a găsit o metodă de a-și transmite valorile și credințele, care au inspirat milioane de oameni, după ce i-a fost interzis prin orice mijloace să conducă întâlniri pe stradă. 

„Cum a reușit asta?” – se întreabă Iulia retoric. „Nu ai voie la televizor? Hai să învățăm cum să facem videoclipuri pe YouTube, ca să le poată vedea toată țara. Nu ai voie să votezi? Poți veni cu o strategie tactică de vot pentru a lua locuri de la partidul de guvernământ. Chiar și în gulagul lui Putin, Alexei a reușit să transmită idei de proiecte care ar face Kremlinul să intre în panică”, răspunde Iulia. 

Se oprește pentru câteva secunde, iar cu ochii în lacrimi își cere scuze, își dă capul pe spate, trage aer în piept și își continuă fraza: „Nu-l puteți răni pe Putin cu o altă rezoluție sau cu un alt set de sancțiuni care nu diferă cu nimic de cele anterioare. Nu-l poți învinge crezând că este un om de principiu care are morală și reguli.”

Odată la câteva fraze, sala aplaudă puternic discursul Iuliei, doar o minoritate ezită să-și exprime susținerea, ascultând în tăcere.

Putin este „un mafiot însetat de sânge” și nu se poate negocia cu el

S-au împlinit doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, iar nicio măsură impusă de Uniunea Europeană nu l-a descurajat pe liderul de la Moscova, crede Iulia Navalnaia:

„Există multă epuizare, mult sânge, multă dezamăgire, iar Putin nu a plecat nicăieri. S-au încercat toate variantele: arme, bani, sancțiuni, nimic nu funcționează. Și ce era cel mai rău s-a întâmplat: toată lumea s-a obișnuit cu războiul. Ici și colo, oamenii au început să spună: «Ei bine, oricum va trebui să ajungem la o înțelegere cu el.»”

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios
Foto: Daina Le Lardic / © European Union 2024 – Sursa: EP

Iulia nu este de acord cu o abordare diplomatică. „Putin este în stare de orice și nu se poate negocia cu el”, adaugă hotărâtă. În ochii ei, liderul de la Moscova nu este un politician, este „un mafiot însetat de sânge”. 

De aceea, insistă pe nevoia unei noi perspective pragmatice asupra strategiei de descurajare a războiului: 

„Inovația politică în acest caz constă în aplicarea metodelor de combatere a crimei organizate, nu a competiției politice. Nu note diplomatice, ci investigații asupra mașinațiunilor financiare. Nu declarații de îngrijorare, ci o căutare a asociaților mafioți din țările dumneavoastră, a avocaților și finanțiștilor discreți care îi ajută pe Putin și pe prietenii săi să ascundă bani.” 

Pe acest fond, zeci de milioane de cetățeni ruși, opozanți ai regimului lui Putin, așteaptă să fie considerați aliați, crede Iulia. 

„Soțul meu nu va vedea cum va arăta frumoasa Rusie a viitorului”

„Putin l-a ucis pe soțul meu, Alexei Navalny. La ordinul său, Alexei a fost torturat timp de trei ani: a fost înfometat până la moarte într-o celulă mică de piatră, izolat de lumea exterioară și i s-au refuzat vizitele, apelurile telefonice și chiar scrisorile. Și apoi l-au ucis”, spune Iulia Navalnaia, aflată în fața liderilor europeni.

Alexei Navalnîi va fi înmormântat mâine, pe 1 martie. 

În ultimele 12 zile, Iulia spune că s-a ocupat doar de alegerea sicriului, a cimitirului și de recuperarea corpului neînsuflețit al soțului ei. În acest moment, este descurajată de cum se va desfășura ceremonia. 

Nu știe, de exemplu, dacă „poliția îi va aresta pe cei care vor veni să-și ia rămas bun de la Alexei” sau „dacă va fi o ceremonie pașnică”. În schimb, este sigură că munca lui Alexei, continuată de ea, va aduce schimbările de viziune la care amândoi au visat. „Soțul meu nu va vedea cum va arăta frumoasa Rusie a viitorului, dar noi trebuie să o vedem. Iar eu voi face tot ce pot pentru ca visul lui să devină realitate, ca răul să cadă și acest viitor frumos să vină.”

 „V-am auzit discursul tare și clar”

După discursul Iuliei Navalnaia, membrii fiecărui grup politic din Parlamentului European și-au transmis condoleanțele și solidaritatea față de ea și față de celelalte persoane care suferă din cauza regimului rus. 

Primul a fost Manfred Weber, președintele Grupului Partidului Popular European (PPE) care descrie asasinarea ca un semnal de alarmă. Un moment în care nimeni nu mai poate fi atât de „naiv” asupra caracterului conducătorului Vladimir Putin. Discursul de aproximativ două minute se închide cu mesajul: „Totul se poate, orice e posibil, de aceea nu vom renunța niciodată la visul unei Rusii democratice și libere.”

L-a urmat Pedro Marques, vicepreședintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D), care a întărit declarația Robertei Metsola, cum că Putin și regimul sunt responsabili pentru moartea lui Alexei. Marques a terminat într-o notă empatică: „V-am auzit discursul tare și clar. Fiți curajoasă pentru amintirea lui Navalnîi și pentru oamenii din Rusia.”

Despre imaginea unei țări libere a vorbit și Reintke Terry din Grupul Verzilor. Acesta a exprimat necesitatea imediată a susținerii și apărării celorlalți prizonieri și oameni prinși în regim. „Până la urmă libertatea va câștiga. Va exista o Rusie liberă și vom lupta pentru ea, împreună cu dumneavoastră.” 

Foto: Daina Le Lardic. Copyright: © European Union 2024 – Sursa: EP

Majoritatea europarlamentarilor au atins ideea triumfului independenței într-o formă sau alta. Procaccini Nicola, copreședintele Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), a anunțat ziua de 16 februarie ca data la care a murit un om liber, Alexei Navalnîi. „Mulți au spus că Navalnîi e extremist. În realitate, a fost un om îndrăgostit de Rusia.”

„Sondajele arată că încă prea multă lume îl susține pe Putin. 70% din persoane spun că trebuie să restaurăm din nou marea Rusie, cu aceleași granițe istorice. Speranța rămâne în cei 30 de milioane de oameni care înfruntă acest regim”, a adăugat și Madison Jaak, trezorier al Grupului de Identitate și Democrație (ID). Acesta și-a exprimat dorința de a vedea o Rusie fără idei imperialiste, care să aibă „relații normale” cu celelalte țări. 

Despre solidaritate în suferință și respect pentru Iulia Navalania a vorbit și Valérie Hayer, președinta Grupului Renew. Hayer a subliniat că, pentru a-i aduce un omagiu lui Navalnîi, trebuie să continue acțiunile împotriva lui Putin: „Îmi afirm toată hotărârea noastră de a vă susține. Nu veți fi singură, vom fi lângă dumneavoastră până la capăt.”

Evenimentul s-a încheiat cu un mesaj puternic: „Nimeni nu ar trebui să moară pentru că spune ceea ce crede.” A spus-o Nikolaj Villumsen, vicepreședintele Grupului Stângii din parlament. A adăugat și că Alexei Navalnîi l-a expus pe Putin în fața întregii lumi, de aceea a fost otrăvit, condamnat pe nedrept, închis, chinuit și ucis. „Lupta noastră continuă. Fie ca democrația să înfrunte până la urmă.”

„O să îi continui lupta lui Alexei Navalnîi”

Moartea politicianului de opoziție rus a fost confirmată la mijlocul lunii februarie, într-o închisoare din zona Arctică, unde acesta executa o sentință de 19 ani pentru fraudă și extremism, acuzații despre care susținătorii săi din Rusia și din comunitatea internațională susțin că sunt fabricate de regimul care l-a condamnat politic.

Alexei Navalnîi s-ar fi simțit rău într-o plimbare prin penitenciar și „aproape imediat și-a pierdut conștiința”. Kreminul neagă orice implicare în moartea sa. 

La scurt timp, Iulia Navalnaia l-a acuzat public pe Vladimir Putin de asasinarea soțului ei și a anunțat că va prelua lupta începută de Alexei, cu orice preț. „O să îi continui lupta lui Alexei Navalnîi. O să continui să lupt pentru țara noastră. Vă încurajez și pe voi să fiți alături de mine.”

Navalnîi a mai fost aproape de moarte în 2020, când a fost otrăvit cu novicioc în Siberia, dar a fost dus cu avionul în Berlin, unde a fost salvat. La un an distanță, după recuperare, acesta a ales să revină la Moscova, unde a fost reținut imediat de autorități. 

Citește și: Interviu. Fost colaborator al lui Navalnîi, pentru PressOne: „Yulia Navalnaia e un adversar mai periculos pentru Putin decât Alexei”

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios