Cum funcţionează Marele Tun Chinezesc. Infografic realizat de citizenlab.org
05/11/2015
Marele Tun Chinezesc
Chinezii au construit un sistem informatic – denumit Marele Tun Chinezesc (Great Cannon of China – GCC) – care poate face din orice utilizator de internet un complice la atacul asupra unui site-țintă. Oricând, chiar și în acest moment, dacă accesezi un website din China există riscul să ți se ruleze în browser un program/cod din cauza căruia computerul tău să devină parte dintr-un atac despre care să nu știi absolut nimic.
Dar să începem cu începutul.
Care este situația internetului în cea mai mare țară a lumii? Din 2003, este operațional Marele Firewall Chinezesc (CGF), un sistem capabil să monitorizeze tot traficul de internet din China, atât din interior spre exterior, cât și invers.
CGF are ca principal scop să blocheze accesul celor din China la informație sau software pe care Partidul Comunist le consideră dăunătoare intereselor țării.
Desigur că au fost concepute mecanisme și unelte software care permit, fie și pentru o scurtă perioadă de timp, accesul la resursele pe care CGF încearcă să le blocheze. În acest context, GreatFire este un ONG care monitorizează situația cenzurii online în China și oferă mecanisme de a ocoli acestă cenzură.
Infrastructura pe care funcționează serverele acestui ONG se află în Occident, deci CGF nu are cum să-i oprească pe cei din afara Chinei să acceseze acest site.
Ca atare, Beijingul a decis construiască o altă armă, mai insidioasă. Iar tipul de atac informatic pe care l-a ales a fost DDOS.
Un atac de tip DOS este o încercare de a face un sistem, în cazul nostru un website, inaccesibil altor utilizatori, prin înecarea sa cu un număr mare de cereri de conectare, mai multe decât poate acel website să susțină. Varianta ușor elaborată a atacului se numește DDOS și diferă prin faptul că cererile de conectare sunt inițiate de pe calculatoare situate în diferite puncte de pe glob. Astfel, un atac DDOS devine foarte greu de oprit.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Așa a apărut Marele Tun Chinezesc (GCC), care funcționează după următorul principiu: când cineva din afara Chinei dorește să acceseze un website situat în China, GCC inserează un cod care ajunge să ruleze în browser-ul celui ce a făcut cererea. Codul respectiv începe apoi să facă cereri de conectare catre website-ul țintă, contribuind astfel la atacul DDOS.
*
Apă și talpă. Să alergi toată Via Transilvanica. Și să rămâi în viață.
Aceasta este povestea unui documentar de lung metraj care tocmai a intrat în cinematografe. Filmul e un must see, nu doar de către pasionații de alergare sau fanii Via Transilvanica. Este pur și simplu un film onest, dinamic, care conține fascinante felii de viață. E genul de film care pare prea scurt. Când se termină simți că ai fi vrut să mai vezi.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Un astfel de atac s-a produs în aprilie 2015. Atunci, o parte dintre cei care accesau website-ul baidu.com (echivalentul Google în China) primeau un fișier javascript care conținea codul de atac prin conectare către GreatFire.Org si GitHub.com.
Astfel, utilizatori legitimi ce doreau să folosească serviciile unui companii cotate la bursă (NASDAQ: BIDU) deveneau părtași, fără voia lor, la unul dintre cele mai puternice atacuri DDOS din istorie.
Desigur, ne putem întreba cu ce ne privește pe noi acest Schwerer Gustav modern.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Răspunsul, pe scurt, ar fi acesta: armele unui război informațional sunt pregătite, testate și încărcate, și nu numai în partea de răsărit a lumii. În rest, nu ne privește.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this