Doru Pop
Colaborator

06/12/2015
Liza, zâna vulpiță
„Liza, zâna vulpiță” (Liza, a rókatündér), debutul regizoral al lui Ujj Mészáros Károly, constituie o nouă confirmare a remarcabilei generații din cinemaul maghiar de azi.
Această comedie neagră cu inflexiuni fantastice este amplasată într-un timp și spațiu incerte, ba chiar imponderabile. Pentru că orașul în care se derulează aventurile „Vulpiței” se numește Csudapest (e ca și când am zice Minunești în loc de București), iar timpul reprezintă un amestec între atmosfera anilor ’60-’70 și un viitor distopic, aproape științifico-fantastic.
Regizorul Ujj Mészáros Károly îmbină stilul lui Michel Gondry (printr-un gen de filmări fantaste, cu accente suprarealiste) cu abordarea lui Wes Anderson (printr-o coloristică aproape de pastișă și cu un umor care adesea frizează absurdul). Dar din această combinație reiese un film personal, plin de savoare, sângeros și duios, criminal și romanțios, cu haz, dar și încărcat de referințe social-politice.
Deși povestea pare atemporală, regizorul maghiar ironizează mereu lumea contemporană. E o lume în care oamenii iau masa la Mekk-Burger și tot acolo au loc idile, adulteruri și fantezii. E o lume superficială, aflată în goană după bani, sex, mâncare și imagine de sine.
Oamenii poartă haine din anii ’70 (oare câți cititori își mai amintesc cât de caraghioase erau?), ascultă muzică ridicolă și trăiesc în decoruri retro-futuriste.
În această poveste aparent simplă, ce remixează genuri clasice ale cinemaului (romantic, polisier, horror), debutantul Ujj Mészáros Károly face o și critică necruțătoare sistemului de valori contemporan. Aici sunt amestecate cultura japoneză și comercialismul occidental, mituri străvechi și pasiuni cât se poate de moderne.
Și vocile narative sunt schimbate cu mare talent. Filmul începe ca mărturia unui agent de poliție, care ne prezintă o serie de crime. Apoi ajungem în povestea propriu-zisă, construită pe mai multe capitole independente.
Primul capitol se petrece în apartamentul imens și straniu unde Liza are grijă de fosta soție a ambasadorului Japoniei. Aici încep să fie comise mai multe crime, care declanșează comedia fantastică, amplasată în contexte care mai de care mai grotești.
Personajul principal – din care Mónika Balsai face un rol memorabil – este construit din două identități ale aceleiași femei. Liza este simultan o infirmieră modestă și neutră, dar și femeia dornică să cunoască iubirea, seducătoarea coborâtă din filmele lui Roger Vadim.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Liza cântă rock’n’roll japonez și citește Haruki Murakami, visând la venirea primăverii în care înfloresc cireșii. La fel ca în cartea lui Murakami, viața ei este plină de mister și de ghicitori pe care nu le poate dezlega.
Numai că stafia cântărețului Tomy Tani, despre care Liza crede că e singura care o poate vedea, are planuri diabolice, iar bărbații încep să moară în jurul ei.
Liza intră, astfel, la bănuieli și află dintr-o carte că s-ar putea să fie vrăjită, să fi devenit o „zână vulpiță”, care în folclorul japonez s-ar numi Sungachi. Aici, referința la subcultura anime și manga devine transparentă, pentru că celebrul desen manga Naruto are drept personaj principal un băiat în trupul căruia este prins duhul unei vulpi cu nouă cozi.
Legendele despre vulpițele magice care trăiesc pe muntele Nasu spun că acestea sunt un soi de demoni care au puteri supranaturale și care pot să le facă rău oamenilor. De fapt, japonezii credeau că, dacă o femeie umblă singură noaptea pe drum, atunci ea este o Kitsune, cuprinsă de un duh malefic. Iar kitsunetsuki descrie starea în care intră unele femei atunci când cred că sunt controlate de forța malefică a vulpiței.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce-i sperie, dar îi și provoacă pe miliardarii lumii: inteligența artificială, electrificarea, digitalizarea și sfârșitul lumii așa cum o cunoaștem
Revoluția poate fi rezumată foarte simplu: foarte curând, vom avea la dispoziție de pe telefoanele noastre mobile și PC-urile noastre o inteligență artificială capabilă să facă orice, oricând, oricât, oriunde.
Și Liza crede că e posedată, dar ea mai degrabă e acaparată de propriul vis, cel de a fi altceva decât este. Aidoma multora dintre noi, ea vede lumea dintr-o singură perspectivă. Și, ca în basme, există cineva care o iubește cu adevărat: sergentul Zoltan (jucat de Szabolcs Bede Fazekas), iubitor de muzică finlandeză, părăsit de nevastă și meșter bun la toate.
Filmul putea vira în kitsch, și-atunci finalul ar fi fost unul ratat, dar Ujj Mészáros Károly arată încă o dată că este un povestitor de mare talent și încheie în cheie ironică. Ceea ce nu este puțin pentru un regizor aflat la primul lungmetraj.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this