Cele trei faze ale VAR, potrivit FIFA: 1) se produce incidentul; 2) intervine echipa de supraveghere; 3) arbitrul de pe teren decide. Sursa foto: Youtube
Cele trei faze ale VAR, potrivit FIFA: 1) se produce incidentul; 2) intervine echipa de supraveghere; 3) arbitrul de pe teren decide. Sursa foto: Youtube
16/06/2018
Jurnal de mondial (3): punctul cu VAR
VAR este acronimul de la Video Assistant Referee − cea mai importantă modificare adusă regulilor fotbalului la acest turneu final.
În meciul Franţa – Australia (2-1) am văzut pentru prima dată cum se aplică noul sistem, menit să contribuie la justeţea rezultatului.
Să consemnăm premiera: în minutul 56, fundaşul Risdon pocneşte călcâiul lui Griezmann, care cade în careul Australiei.
Arbitrul uruguaian Andrés Cunha consideră că n-a fost fault, dar este chemat la marginea terenului, priveşte pe un monitor reluările din mai multe unghiuri şi apoi indică, totuşi, punctul cu var.
Moment în care am simţit o strângere de inimă.
Am simţit ca şi cum s-ar fi comis o nedreptate, deşi ceea ce se petrecea era, vorba copiilor din faţa blocului, tocmai să se arate dreptatea.
Şi m-am tot întrebat ulterior, pe măsurile ce minutele treceau, de unde venea acel sentiment de deranj şi de nefiresc.
Răspunsul pe care mi-l dau acum, încă la cald, este că apelul la tehnologie supără inconştient fiindcă întrerupe fluxul temporal.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Asta ar fi prima fază. A doua fază, şi mai stranie, este că se produce o întoarcere în trecut, şi nu ca amintire, ci ca un soi de rewind fizic: dai timpul înapoi, retrăieşti şi apoi modifici alegerea.
Ca şi cum s-ar fi renunţat la evoluţia evenimentelor din acel prim univers, decis de acea decizie iniţială, pentru un alt univers, creat instantaneu prin revenirea la acea răspântie de opţiuni.
E o grozăvie.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
De fapt, ceea ce ne dezvăluie sistemul VAR este nu doar că tehnologia deviază realitatea, ci şi că lumea noastră tinde spre o preţiozitate aseptică, în care omenescul, adică greşeala nedorită, este înlocuit cu mecanicul şi cu neviul.
Ucidem jocul de dragul clasamentului şi eliminăm excepţia în favoarea unanimităţii regulii.
Dar misterul care ne face fericiţi nu poate exista decât într-un univers continuu.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this