Mbappé, fericit, Modrić, prăbuşit, la finalul finalei. Sursa foto: Fifa.com
15/07/2018
Jurnal de mondial (24): strângerea de inimă
Dacă titlul mondial s-ar acorda prin votul telespectatorilor, probabil că nu Franţa ar fi acum campioană a lumii.
Acest turneu se încheie cu o strângere de inimă, cu sentimentul că, undeva, am pierdut ceva, că s-a petrecut o nedreptate faţă de spiritul acestui sport.
Da, Franţa a fost puternică şi disciplinată, are antrenor lucid şi personalităţi în toate compartimentele − ceea ce o condiţie pentru a câştiga Cupa Mondială. N-a dat impresia că s-ar clătina în niciunul dintre meciurile din Rusia, dar ne-a rămas datoare la capitolul „frumuseţe”.
În finală, francezii au înscris primele două goluri din nimic, fără să aibă nici o ocazie, iar pe celelalte două, care au lovit decisiv, pentru că adversarii lor păreau că-şi rezervă atacului ultimele broboane de energie.
Parcă nici un campionat mondial din ultimii 40 de ani nu s-a încheiat atât de sec şi de frustrant.
Nici măcar în 1982, când Brazilia, deşi avea cea mai spectaculoasă echipă din istorie, n-a triumfat. Atunci, explozia Italiei lui Bearzot din fazele superioare a justificat deznodământul şi a mai îndulcit amarul eliminării lui Sócrates, Falcão şi Zico.
Acum însă, la sfârşitul acestui Mondial bizar, care va rămâne în istorie marcat de intervenţia în premieră a tehnologiei asupra unor faze deja decise, să spunem că, pentru cei ce se uită la fotbal fiindcă e imprevizibil şi totodată simplu, pentru cei care au tot aşteptat un meci mare şi câteva emoţii de ţinut minte, pentru copiii care am fost şi copiii care sunt, Croaţia este campioana mondială a inimii.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this