Sursa foto: Fifa.com

Jurnal de mondial (20): cel mai enervant Mondial

În mod normal, ar trebui să ne bucurăm: Europa îşi dovedeşte supremaţia. Nu doar că trofeul va fi câştigat de o ţară europeană, dar în semifinale vor juca numai naţionale de pe continentul nostru.

Ar trebui să fie o victorie a organizării tactice, a disciplinei de joc, a concluziei că diferenţa dintre două echipe sensibil egale o face inteligenţa omului care gândeşte de pe margine, combinată cu experienţa în meciuri tari a celor trimişi pe teren.

Şi, totuşi, parcă avem un regret. Parcă nu aşa trebuia să fie, parcă altceva ne-am fi dorit, iar acesta e cel mai enervant turneu final din istorie.

De ce?

Pentru că acesta e Mondialul la care am văzut cele mai multe partide de felul următor: echipa inferioară se apără cu îndârjire, iar echipa superioară, cea care e capabilă de fotbal, se blochează în faţa zidurilor succesive şi îşi pierde inspiraţia în preajma careului advers.

Pragmatism versus disperare, baricade versus impotenţă. Aşa s-a desfăşurat acest turneu. Iar culmea ar fi ca semifinala a doua să fie Suedia-Rusia.

Atunci, victoria zgârceniei ar fi deplină. Atunci, dominaţia structurii asupra excepţiei ar fi confirmată. Atunci, fotbalul ar intra în cotidian, în banalitate, şi nu s-ar mai justifica să îi dăm atâtea zile din vieţile noastre.

Pentru că: de ce ne uităm, din copilărie, la fotbal? De ce învăţăm nume pe de rost, de ce ţinem minte faze şi contexte, de ce contează atât de mult, în cultura noastră, ceva atât de irelevant?

Pentru surpriză, pentru entuziasm, pentru dribling, pentru olé, pentru că ei, titularii, ştiu să facă lucruri pe care noi abia le-am încercat, pentru că meciul din nocturnă e doar expresia oficială a miuţei de pe maidan, pentru că ei au plasă la poartă, nu doar pietroaie la bară, pentru că ei au public şi arbitru care se ia în serios, pentru că ei ştiu să preia şi să şuteze, pentru că inventează soluţii nemaipomenite, pentru că ei creează amintiri.

Altfel, şi noi, copiii ajunşi oameni mari, putem să ne jucăm jocul ăsta. Iar la noi se joacă tot pe goluri şi câştigă cel mai bun, pe bune, incontestabil.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...