06/07/2018
Griezmann şi selecţionerul Deschamps.

Jurnal de mondial (19): când nimic nu-ţi iese

În finalul primei reprize a „sfertului” Franţa-Uruguay s-a produs o înlănţuire de momente care pot destabiliza orice echipă: galbenul pentru Bentancur, singurul jucător celest care risca să nu joace în semifinale dacă primea avertisment, apoi golul lui Varane, la prima şansă a europenilor, pe urmă ratarea lui Godin într-o fază similară celei din care se deschisese scorul.

Sunt coordonatele unor neşanse peste care poţi să treci uneori, dar care, de data asta, le-au turnat plumb în ghete jucătorilor lui Óscar Washington Tabárez.

A urmat o a doua repriză în care uruguayenii au încercat, s-au zbătut, dar portarul Muslera a pus bomboana pe coliva echipei. Mâini de plastilină pentru un goalkeeper care nu greşeşte niciodată − ce poate fi mai cumplit de-atât?

A fost o după-amiază de neputinţă pentru Suárez şi ai lui. Vârful Barcelonei s-a agitat, a venit în apărare, a încercat să ajute mijlocul, dar i-a fost prea greu de unul singur.

Accidentarea lui Cavani a văduvit, poate în cel mai important moment, un mecanism de atac care funcţiona excelent şi care produsese minunăţia de gol împotriva Portugaliei.

Edinson Cavani a fost vizibil chinuit că se afla pe bancă, iar sarea pe rană i-a pus-o înlocuitorul lui, Stuani, când a sărit pe sub minge la primul gol al Franţei.

*

Cel mai emoţionant moment al meciului − şi una dintre imaginile pe care nu le voi uita de la acest Mondial − au fost lacrimile fundaşului Jose Giménez, care a început să plângă când încă mai erau câteva minute de joc.

Nu ştiu dacă am mai văzut vreun fotbalist, la un meci de o asemenea încărcătură, care să îşi arate tristeţea înainte de fluierul final, ca o recunoaştere a faptului că nu mai este timp şi că, în viaţă, niciodată nu ştii dacă vei mai avea o a doua ocazie.

A fost un moment definitoriu al acestui turneu final, produs nu de VAR sau de vreo gleznă fină, ci de dorinţa aceea totală, de ambiţia de a câştiga, alergând după fotbalişti mai talentaţi decât tine, de care te ţii doar pentru că eşti un luptător.

Şi asta este Uruguay. O echipă de luptători. Sportivi care nu se lasă niciodată, care nu ştiu ce înseamnă un meci uşor sau o fază abordată lejer. Oameni care dau totul. Mereu. Mulţumim!

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...