REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

05/11/2015
Lipsa unor lideri recunoscuţi de manifestanţi complică momentul politic. Foto: Lucian Muntean

Infiltrați la Cotroceni: ONG-uri obscure profită de lipsa de lideri a protestelor

Ideea președintelui Iohannis de a invita la Cotroceni, pentru consultări, și reprezentanți ai societății civile stârnește un val de reacții contradictorii pe rețelele sociale. Pentru că manifestările de stradă din ultimele zile nu au lideri recunoscuți, o seamă de personaje compromise și de ONG-uri obscure se străduiesc să „intre în cadru”, ca la orice schimbare a puterii.

O premieră

La fel ca în ziua precedentă, când premierul Victor Ponta își anunțase demisia, președintele Iohannis nu a acceptat întrebări nici la conferința de presă susținută joi, de la ora 11.30.

A făcut două anunțuri:

– premierul interimar nu este cel propus de PSD, adică fostul ministru al Apărării Mircea Dușa, ci ex-ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu;

– consultările cu partidele vor fi urmate de o consultare cu reprezentanți ai societății civile.

„Am decis ca, în continuarea consultărilor cu partidele politice pe care le-am planificat pentru azi și mâine, să consult în premieră un nou actor: societatea civilă. Voi convoca pentru vineri după-amiază un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât și ceea ce se numește strada.”

O nuanță interesantă: societatea civilă și strada sunt, pentru președinte, două noțiuni distincte.

Inițiativa lui Iohannis a fost imediat criticată de fostul președinte Traian Băsescu:

Implicarea societății civile și a reprezentanților străzii în consultările privind noul premier este nu numai neconstituțională, dar este și o fugă de asumare, o tergiversare păguboasă și un precedent greu de calificat. Pentru astfel de întîlniri îți poți găsi timp cu alte ocazii, pentru că așa nu vom ști dacă noul PM este soluția dată de președinte, de partide, de stradă sau de societatea civilă. La formarea guvernului trebuie rigoare nemțească și aplicat corect art.103 alin.1 din Constituția României.

Articolul 103 din Constituție stipulează că desemnarea premierului se face de către președinte, în urma consultării partidelor parlamentare.

Apare, deci, întrebarea: de unde această idee?

„Eu am cerut să fim chemați”

Florin Jianu, fost ministru pentru IMM-uri în Guvernul Ponta, susține că el l-a sunat pe consilierul prezidențial Lazăr Comănescu, căruia i-a sugerat să cheme la consultări și reprezentanți ai mediului de afaceri.

„Eu am sunat la Administrația Prezidențială și am vorbit cu Lazăr Comănescu, consilier prezidențial. Am cerut o reprezentare a mediului de afaceri la aceste consultări, dar nu m-am propus pe mine. Le-am spus că ar trebui discutate aceste chestiuni, de pildă faptul că nu avem buget pentru anul viitor”, a declarat Jianu pentru PressOne.

Jianu este președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), care, alături de alte organizații, printre care și Forumul Tinerilor din România (FTR), susține o listă în 5 puncte:

– Guvern de tehnocrați;

– 6% din buget pentru educație și 6% pentru sănătate;

– 0 (zero șomaj) în rândul tinerilor;

– Reducerea birocrației în instituțiile statului, creșterea transparenței, e-guvernanță;

– România, cea mai antreprenorială țară din Europa (minimum 0,4% din buget pentru antreprenoriat).

Florin Jianu a mai spus că și-ar dori ca la consultări să fie invitați reprezentanți ai PTIR, ai ONG-ului Romanian Business Leaders, ai Camerei de Comerț Româno-Americane (AmCham) și ai altor organizații de profil.

„Revendicările străzii se cam contrazic între ele: alegerile anticipate nu merg împreună cu guvern de tehnocrați, de exemplu. Eu pledez pentru un astfel de guvern”, ne-a spus Jianu, care a fost ministru timp de 9 luni.

L-am sunat pe Sorin Axinte, membru fondator al Romanian Business Leaders, care ne-a spus că de la RBL nu a fost invitat nimeni la consultări. Același răspuns l-am primit din partea președintelui AmCham, Daniela Nemoianu.

Miercuri, AmCham dăduse publicității un comunicat în care făcea apel către autorități să manifeste „toleranță zero în fața mitei și a corupției, pentru ca România să devină un stat sigur pentru cetățenii săi”.

Mai departe, președintele Forumului Tinerilor din România (FTR), Radu Petrariu, ne-a anunțat că va trimite la Cotroceni o scrisoare pentru a solicita ca la consultări să fie reprezentați tinerii și mediul de business. Petrariu susține lista în 5 puncte prezentată mai sus.

Strada nu a produs niciun lider.

*

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Cumpănașu, Lavinia Șandru, Agathon…?

În timp ce mediul de afaceri încearcă să-și prezinte doleanțele, apar inițiative cel puțin dubioase, cum este o structură necunoscută până acum, Coaliția Națională pentru Modernizarea României.

Miercuri, această „coaliție” a transmis solicitări către liderii partidelor, în vederea organizării de întâlniri. Iar joi a cerut să fie invitată la Cotroceni, neratând ocazia de a se asocia cu mișcările din stradă:

„Coaliția Națională pentru Modernizarea României salută și susține atitudinea civică manifestată în ultimele zile privind nevoia majoră de reformare a clasei politice.”

Din această structură ar face parte, printre alții, Alexandru Cumpănașu, mai nou realizator de interviuri cu ambasadori, realizatoarea România TV Corina Drăgotescu, realizatoarea Realitatea TV Lavinia Șandru sau fostul ministru al Turismului din guvernul Năstase, Dan Matei Agathon.

„Strada nu are lideri”

În paralel cu aceste dezbateri, pe pagina de Facebook a Rezistenței Urbane, asociație care se numără printre organizatorii protestelor din Capitală, a apărut un mesaj care clarifică o parte dintre aceste lucruri:

„Piața Universității nu are lideri, strada nu are lideri. Persoanele care se vor prezenta la Președinție vineri de cine vor fi validate? Pe cine vor reprezenta? Sau va fi acea societate civilă convenabilă președintelui, acei păreriști care își fac veacul prin studiourile televiziunilor?

Să fie clar, NIMENI nu are mandatul Pieței să vorbească cu președintele. Cât timp Piața nu are încă niște revendicări clare conturate și nici lideri, măcar informali, nu se poate pune problema discuțiilor cu președinția. (…)

Cine merge vineri la Cotroceni NU REPREZINTĂ OAMENII DIN STRADĂ, ci se reprezintă doar pe el/ea.”

Paginile de Facebook ale protestelor anunțate în Capitală – Tăcerea ucide!, Vino în stradă!, Schimbare și dreptate până la capăt! – sunt înțesate de liste cu oameni care ar putea participa la consultări.

Printre numele vehiculate figurează Moise Guran, Tudor Chirilă și Cristian Tudor Popescu.

Au început să circule și sondaje prin care oamenii, speriați de diversiuni, se întreabă dacă rămân să protesteze la Universitate sau se îndreaptă și către instituțiile statului.

*

10 propuneri pentru Iohannis

Joi, în jurul orei 18, Administrația Prezidențială a dat publicității un comunicat prin care le cere ONG-urilor „cu largă recunoaștere publică” să desemneze câte un reprezentant, iar manifestanților le solicită „să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mișcările civice din ultimele zile”.

Propunerile trebuie trimise prin email în decurs de 6 ore: termenul-limită pentru „desemnări” a fost fixat pentru joi, ora 24. Nu se cunosc criteriile după care Administrația Prezidențială va evalua „gradul de reprezentativitate” al manifestanților.

Tot joi după-amiază, cinci ONG-uri cunoscute – ExpertForum, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate și Asociația Pro Infrastructură – i-au transmis președintelui Iohannis o scrisoare deschisă cu 10 propuneri.

Cele cinci ONG-uri propun și termene pentru respectarea acestor solicitări, precum și o procedură transparentă de desemnare a participanților la consultări.

Iată, integral, propunerile transmise președintelui:

1. Desemnarea unui premier credibil și cu voință pentru a introduce schimbarea de profunzime cerută de români atât în noiembrie 2014, cât și în noiembrie 2015.

2. Revenirea la alegerea primarilor și președinților de consilii județene în două tururi de scrutin, pentru a înlătura pericolul de oligopol al partidelor mari. Termen: 10 decembrie.

3 Anularea mandatelor celor 552 primari și 4791 consilieri migratori pe OUG 55/2014.
CCR a declarat măsura neconstituțională, însă Parlamentul refuză de aproape un an de zile să pună situația în ordine, plasându-se astfel în afara legii. Termen: 1 decembrie.

4. Dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI și SIE din Parlament și desemnarea unor parlamentari credibili, care să efectueze anchete serioase și să ofere explicații publice pentru activitățile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient. Termen: 1 decembrie.

5. Înlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoană competentă, neutră politic și aptă să-și îndeplinească mandatul în interes public. Termen: 1 decembrie.

6. Aprobarea înființării Agenției Naționale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate. Termen: 10 decembrie.

7. Respingerea inițiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupție. Termen: 1 decembrie.

8. Întărirea DNA și a Parchetelor prin oferirea posibilității tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu mai depinde de tehnica SRI.

9. Premierul învestit să procedeze urgent la demiterea șefilor de companii publice cu probleme legale (cazul CE Oltenia).

De asemenea, șefii numiți prin încălcarea legii (OUG 109/2011 privind managementul profesionist) la companii precum CFR Marfă, CNADNR, Aeroporturi București, CN Hunedoara și altele trebuie demiși și noii șefi numiți prin respectarea deplină a criteriilor de selecție și profesionalism cerute de OUG 109. De la aplicarea acestei ordonanțe, modificată recent, nu trebuie să existe niciun fel de excepții. Termen: 1 decembrie.

10. Premierul învestit se angajează să decăpușeze companiile de stat (care au datorii cât bugetele sănătății și educației la un loc), precum și la continuarea procesului de profesionalizare și depolitizare a managementului companiilor de stat. Termen: 10 decembrie.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios