20/08/2021
Free Guy (2021) - Gamers Rise Up
De văzut? - Da
Cu: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Joe Keery, Lil Rel Howery, Taika Waititi
Sinopsis: Ryan Reynolds e un NPC care se trezește la viață în acest film despre jocuri pe calculator, liber arbitru și (de ce nu?) dragoste
Seamănă cu: Wreck-it Ralph (Disney, 2012), Deadpool (Tim Miller, 2016), Tron (Steven Lisberger, 1982)
Există o tradiție destul de lungă în SF-ul modern al poveștilor profunde despre ce înseamnă realitate, umanitate și liber arbitru. Poate un program pe calculator să aproximeze o personalitate? Este HAL-9000 aproape uman sau doar un robot căruia i s-au prăjit circuitele? Cât de „om” este Bishop?
Analiza limitelor umanității și mai ales a limitelor conștiinței artificiale e o temă de actualitate pentru anticipație și va deveni o temă și mai de actualitate pe măsură ce limita dintre SF și realitate devine mai subțire.
Dar nu te aștepți să vezi meditații filosofice de la un film de popcorn cu Ryan Reynolds. Și, cu toate astea, Free Guy ("Eliberează-l pe Guy", tradus prost, ca de obicei) e fix asta, un film care tratează tematic subiectul foarte bine și face și niște glume destul de bune pe seama malaxorului care e industria de jocuri video contemporană.
Guy (Reynolds) e un NPC, un personaj secundar controlat de AI-ul jocului într-un joc multiplayer online plin (ca de obicei) de personaje toxice care omoară tot ce apucă și se comportă ca niște sociopați. Guy lucrează la o bancă alături de prietenul său, Buddy, bancă jefuită (ca parte dintr-o misiune) de mai multe ori pe zi.
Guy are o existență repetitivă controlată de un script. Se trezește, tânjește după ceva care îi lipsește - bea cafea - lucrează - doarme. Ca noi toți, NU-I AȘA? Până într-o zi, în care Guy vede o femeie, un jucător uman, „MolotovGirl”, (Jodie Comer) pe stradă și își dă seama că ce îi lipsește e dragostea. Ce urmează este o cavalcadă în care Guy devine eroul non-violent al milioanelor și dușmanul principal al creatorului tiranic al jocului, Antwon (Taika Waititi, campy și amuzant ca întotdeauna).
Va reuși Guy să salveze lumea jocului? Bineînțeles că va reuși, e un film de popcorn, ce naiba.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Free Guy nu e o idee originală, subiectul „personaj vrea să salveze lumea jocului” fiind tratată deja pentru cam același public de Wreck-it Ralph, ca să nu mai vorbesc de estetica „acțiunea are loc înăuntrul jocurilor”, care de la Tron la Ready Player One, trecând prin Matrix, a fost omniprezentă în cultura populară modernă.
Dar Free Guy devine un produs superior aproape exclusiv grație carismei fără de fund a lui Ryan Reynolds. Reynolds este foarte, foarte bun în rolul de personaj simplist, superficial, care capătă complexitate pe drum și relațiile pe care le construiește în jur, impactul pe care îl are asupra altor personaje secundare și asupra jucătorilor e realist, deoarece simți și tu, ca privitor, cum forța personalității sale transcede filmul, la fel ca în Deadpool. Reynolds împrumută cam mult din stilul Deadpool pentru Guy dar, hei, funcționează, așa că de ce nu?
Interesant este și felul în care e prezentată industria jocurilor AAA - plină de grandomanie, toxicitate, furtișaguri, decizii arbitrare ale unor șefi incapabili, product placement și copii palide introduse în joc pentru că par cool. Foarte veridic, adică.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Moș Gerilă vine cu racheta. Cum au furat comuniștii Crăciunul?
O săptămână am așteptat, m-am tot sucit, iar nopțile am visat la seara de Crăciun pe care urma să o petrecem la familia G. Am repetat în minte poezia de George Coșbuc, fiindcă părinții băgaseră spaima în mine că dacă nu o spui frumos, "ca pe apă", sacul Moșului rămâne ferecat.
Și apropo de veridicitate, antamarea unor streameri celebri precum Pokimane sau JackSepticEye în mici cameo-uri din „lumea reală” în care este discutat Guy este foarte bună pentru crearea atmosferei, mai ales pentru generația actuală, care știe ce e un Youtube și un Twitch. Și dacă tot vorbim de cameo-uri, trebuie menționat Channing Tatum, superb și sexos în rolul avatarului online cool al unui gamer „hardcore” caricatural, care bineînțeles că încă locuiește cu maică-sa.
Free Guy nu e o capodoperă a cinematografiei moderne și e plin de „defecte” care ar sabota orice alt film. Scenariul nu e deloc unul original, ci împrumută multe din multe locuri, de la They Live la Total Recall, pe lângă ce am menționat deja. Filmul e plin de product placement agresiv, dar e un placement de care uiți complet când apare de exemplu scutul lui Captain America într-o scenă de final, urmat imediat de o sabie laser din Star Wars.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Însăși ideea de a face glume pe seama corporațiilor lipsite de suflet care fură idei pare ironică, având în vedere că filmul e un produs corporate asamblat în boardroom din idei din alte filme. Dar toate astea nu contează absolut deloc când Guy e pe ecran alături de MolotovGirl. Filmul funcționează exclusiv pe carisma și prezența scenică a lui Reynolds și (într-o mai mică măsură) Jodie Comer și asta e destul pentru mine.
Free Guy e în cinematografe și merită văzut.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this