Fata care aduce cartea

O adolescentă de 15 ani din Bucureşti ia trenul în fiecare lună pentru a le duce cărţi copiilor din satul bunicilor ei.

Alexia Manea e ambasador Fanbook, un program care încearcă să stimuleze lectura şi voluntariatul în rândul tinerilor. "Consulatul" ei se află la Cristian, un sat aflat la câţiva kilometri de Braşov. Aici o aşteaptă copiii de la Centrul de Zi "Sfânta Maria", care au vârste între 9 şi 13 ani şi provin din medii defavorizate.

La începutul fiecărei luni, toţi copiii primesc exemplare din acelaşi titlu. După 30 de zile, Alexia se întoarce pentru a discuta despre cartea citită şi pentru a propune aventurile altor eroi de poveste.

Centrul de Zi "Sfânta Maria" este în grija Asociaţiei cu acelaşi nume, înfiinţată în 2011 de preotul paroh Sorin Dobre. Copiii de aici au parte de ateliere de creaţie, precum şi de cursuri de limbi străine, chitară, pictură sau muzică. 30 de voluntari s-au implicat pentru a menţine la minimum cifrele legate de abandonul şcolar din zonă.

La cluburile de lectură ale Alexiei Manea se prezintă, în medie, 15 copii.

Micul Prinţ al lui Saint-Exupéry, Minunea, Tabăra, Darul lui Jonas şi Momo, de Michael Ende, sunt câteva dintre cărţile plimbate cu rucsacul pe ruta Bucureşti – Cristian în ultimele 9 luni.

Pentru Alexia, ceea ce la început părea doar o reîntâlnire cu satul bunicilor s-a transformat într-o responsabilitate. Şi-a modificat şi programul de lectură pentru a răspunde aşteptărilor unor copii cu 4-5 ani mai mici decât ea.

Acum, citeşte şi pentru ea, dar şi pentru copiii din Cristian.

"Fac parte din Fanbook Bucureşti de aproape 3 ani. Vara trecută, organizatoarea mi-a spus că are nişte cărţi pentru copii şi nu ştie ce să facă cu ele.

Ne-a întrebat dacă avem idei. Mama mi-a sugerat să le duc la Cristian, la copiii de la Asociaţia Sfânta Maria. Era convinsă că le-aş face o mare bucurie.

Mi-am propus să merg de două-trei ori, dar uite că, între timp, s-a transformat într-un adevărat club de lectură.

Dacă stau să mă gândesc, în ultimul an am citit mai mult cărţi pentru copii, ca să le pot face recomandări bune. Am vrut să mă asigur că le şi citesc, că nu rămân doar nişte obiecte neînsufleţite", povesteşte Alexia (foto).

Deşi a fost olimpică la română în gimnaziu, a optat pentru un profil de mate-info, iar acum este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional "Sfântul Sava". Cărţile citite le vede ca pe borne în viaţă.

La 7 ani, întâlnirea cu Micul Prinţ a fost revelatoare. Apoi, într-a patra, a citit într-o săptămână toate cele cinci volume din Cireşarii.

"Le-am devorat. În acelaşi timp, am observat cu foarte mare dezamăgire că eram singura de vârsta mea căreia chiar îi plăcuse această serie".

În clasa a cincea a fost anul Marilor speranţe şi al Insulei misterioase. Mai târziu, un alt "puseu de lectură": a citit Să ucizi o pasăre cântătoare, în original, şi Jurnalul Annei Frank. Iar mai recent, Fahrenheit 451 , distopia lui Ray Bradbury, a însemnat un nou cutremur pentru ea.

Pentru puştoaica din Bucureşti, cărţile deschid lumi pe care le poate explora din camera ei.

"Nu atât cantitatea de informaţii pe care le poţi extrage contează. Lectura m-a ajutat să mă dezvolt pe foarte multe paliere. Cititul deschide perspective pe care e foarte greu să le obţii în alt fel".

Cărţile pe care Alexia le duce la Cristian provin din donaţii în bani sau din exemplare lăsate în coşul Fanbook de la librăria Humanitas Cişmigiu.

Din întâlnirile cu "elevii" săi, a înţeles ceva:

"Bucuria întâlnirii, sensul ei. Sunt copii care-mi spun că se bucură că pot fi alături de alţii copii, să împărtăşească experienţa lecturii şi să fie într-un loc în care să poată să discute liber".

În urmă cu 10 zile, Alexia a transportat la Cristian, cu trenul, o lectură "mai uşoară", Cartea cu Apolodor, de Gellu Naum. La începutul lunii iunie, se va întoarce în satul bunicilor cu o nouă carte.

Alexia Manea şi "clubul ei de lectură" din Cristian. Foto: Arhiva personală