Bogdan Dumitru
Redactor
24/11/2015
Efemerul FM
Definiția din Wikipedia a noțiunii de „radio” este radiația energiei electromagnetice. Să ne oprim la acest cuvânt – energie. Pentru că asta trebuie să transmită un post de radio, în primul rând.
Dimineața, aflați în mașini, în recurentul nostru drum spre birou, vrem să primim energie. Seara, consumați ca o baterie într-un scurtcircuit, vrem să primim energie. E o descriere inexactă, dar esențială a ceea ce reprezintă radioul favorit pentru fiecare dintre noi, ascultătorii de FM.
Acum câțiva ani, am fost chemat la o întâlnire cu oamenii importanți dintr-un post de radio ce-și aștepta iminenta execuție: eliminarea din FM. O decizie a cărei dimensiune nu am înțeles-o atunci și nu o cuprind nici acum.
Licența postului urma să fie retrasă și acei oameni își puneau problema unei subzistențe în mediul online. Discutam atunci despre minuscule emițătoare FM care să convertească stream-ul de pe internet în unde FM. Scopul? Să păcălească mediocrul aparat de radio din mașina cumpărată în rate, aparat cu patru clase cunoscător doar al FM-ului și al bunicului său, AM.
Discutam despre a face reclamă stream-ului online la care fiecare utilizator de internet se poate conecta să asculte liniștit muzica, vocile și ideile favorite. Bineînțeles că nu a ieșit nimic. Erau idei banale și neadaptate contextului românesc – care cuprinde instituții vetuste precum CNA și reglementări depășite, precum legea comunicațiilor electronice.
În timp ce noi împărțim frecvențe prin (i)licitații, nordul Europei ne arată pentru a nu știu câta oară cum se face treaba. Ministerul Culturii de la Oslo anunță că în 2017 va închide toate stațiile FM.
Nu, nu e vorba despre instaurarea unei dictaturi. Statul norvegian pune la dispoziție de multă vreme un nou mod de a transmite radio – Digital Audio Broadcasting, prescurtat DAB.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Transmisie digitală înseamnă că în canalul de transmisie poți pune mai multe posturi de radio, pe o plajă de frecvențe mai mică (ceea ce ar cam elimina disputa cu acordarea de frecvențe).
Apoi, calitatea semnalului este net superioară în cazul DAB. Mai mult decât atât: la acest format s-a lucrat începând din 1980 și, ca atare, din perspectivă tehnologică el este un „clasic”. Există deja și DAB+, dar și DAB–IP, care va unifica transmisia digitală cu transmisia pe internet.
Implementarea acestui nou mod de a face radio reprezintă un proiect de infrastructură, similar unei rețele GSM. Iar statul român, dacă ar gândi cu doi pași înainte, ar trebui să treacă direct la transmisia prin internet și să îi oblige pe toți dealerii să vândă numai mașini dotate cu SIM card.
Cel puțin 9 motive să mergi la IQ DIGITAL SUMMIT - Cluj-Napoca – 14 IUNIE (P)
Unii dintre cei mai mari lideri de tehnologie vin la Cluj-Napoca pe 14 iunie, iar cititorii PressOne pot avea acces gratuit pentru a-i vedea și asculta.
Nanoboţii: agenţii invizibili care ne vor dubla speranţa de viaţă
Impactul nanoboţilor asupra omenirii va fi mult mai mare decât al antibioticelor.
Dacă am ajunge în acel stadiu, oricine ar putea emite DAB sau pe internet. Diferența succesului ar veni din valoarea programului și din creativitatea echipei de marketing. Și ar fi mult mai bine așa, în loc să lăsăm o instituție controlată politic să decidă ce e mai bine pentru urechile noastre.
În această săptămână, CNA atribuie noi frecvențe FM, 48 la număr. Tot pe bază de dosar și tot pe criterii obscure. Iar ceea ce putem face noi – ascultătorii de rând – este să migrăm spre stream-ul online, să ascultăm radio prin internet. Așa nu vom mai depinde de arbitrariul cuiva care dictează ce avem dreptul să urmărim în muribundul FM.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this