05/06/2018
Imagine de la un protest PSD din toamna lui 2010, când în primul rând, cot la cot, erau Victor Ponta şi Liviu Dragnea. Foto: Lucian Muntean

De ce fac pesediştii miting: "Selecţia abuzurilor o realizează Comitetul Executiv"

Împotriva căror abuzuri vor manifesta miile de oameni pe care PSD îi va duce în Capitală, cu trenurile şi autobuzele, pentru mitingul din Piaţa Victoriei?

Am vrut să vedem cum răspund lideri de filiale PSD la această întrebare și, mai ales, cum s-au organizat pentru deplasarea de sâmbătă, 9 iunie.

Așadar – în numele cui se va face acest miting?

Gabriel Zetea: „Noi o să avem clopuri de moroşeni pentru a ne arăta distinctiv

Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, spune că totul se organizează transparent, dar refuză să spună câți oameni vor trimite la București.

Gabriel Zetea. Foto: Lucian Muntean

„Important este să ajungă în București și PSD să reușească să organizeze cel mai mare miting care a existat după Revoluție.

Există, evident, o cifră pe care fiecare organizație județeană și-a stabilit-o, dar nu am vrea să facem publice cifrele astea, pentru că mitingul nu e organizat doar pentru membrii PSD, ci este un miting deschis”, a declarat Zetea pentru PressOne.

În ciuda distanței de peste 500 kilometri între Baia Mare și București, el spune că maramureşenii vor călători cu autocarele două nopți legate (dus-întors).

Ei nu iau în calcul să rămână peste noapte în Capitală, pe motiv că nu vor exista suficiente unități de cazare.

În ceea ce privește abuzurile împotriva cărora se organizează acest miting, Zetea consideră că, în ultimii ani, oamenii au văzut în spațiul public „mii de cazuri”:

„Am văzut atât de multe anchete care au fost măsluite. O instituție nu poate să fie blamată în întregul ei, Doamne ferește!, dar trebuie să atragem atenția că astfel de lucruri nu pot să continue”.

− Ați primit acel pliant cu instrucțiuni care circulă în presă?

Zetea: Nu. Din ce am discutat, fiecare județ se va organiza pe plan local. Noi o să avem, probabil, clopuri de moroșeni în cap, pentru a ne arăta distinctiv cine suntem.

Nicolae Barbu: „M-aş fi aşteptat să îmi pună întrebări − «da’ de ce mergem, ce spunem?»”

Pentru primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, mesajul mitingului va fi altul: de susținere a PSD şi, totodată, a programului de guvernare.

El spune că vechii membri de partid se simt daţi la o parte când vor să îşi manifeste adeziunea faţă de partid.

Nicolae Barbu. Sursa: Facebook

M-aş fi așteptat să îmi pună întrebări − «dar de ce mergem, ce stabilim, ce spunem, cum facem?».

În schimb, chiar asta mi-au spus: «Chiar ne dorim să mergem, să susținem partidul, să arătăm că suntem o forță în țara aceasta»”.

În ceea ce privește numărul de participanți, Barbu a spus că nu are un „target” şi că Niculae Bădălău, preşedintele PSD Giurgiu, a anunțat că la București vor merge 10.000 de oameni din judeţ:

„Singurul lucru care va fi finanțat din banii de cotizație de la partid – câte autocare vom găsi, și la nivel de apă și, eu știu, steaguri și alte lucruri”.

Întrebat dacă a primit faimoasa foaie cu instrucțiuni, Barbu a răspuns că cei din Giurgiu s-au informat prin viu grai.

Horia Nasra: „Nu avem ţinte şi nu ne comportăm ca în anii ’90

Un răspuns tipic pentru disciplina de partid ne-a dat președintele PSD Alexandria, Victor Drăgușin.

El a spus că „selecţia abuzurilor o realizează Comitetul Executiv al PSD” și că vom regăsi aceste abuzuri pe pancartele pe care partidul le pregăteşte pentru Piața Victoriei.

Spre deosebire de colegii săi de partid, preşedintele interimar al PSD Cluj, Horia Nasra, a numit două dintre abuzurile față de care membrii şi simpatizanţii PSD vor protesta sâmbătă la Bucureşti:

Horia Nasra. Foto: Facebook

Cred că cele mai bune exemple sunt clasarea dosarului fostului procuror general Tiberiu Nițu și cazul Toni Greblă.

Într-o țară occidentală nu s-ar fi ajuns la demisia acestora și la hăituirea acestora”.

Dar ați vorbit cu oamenii, v-au zis concret pentru ce merg la Bucureşti?

Nasra: Păi da, pentru asta, în general. În ultimele luni, după cum ați văzut, este o dezbatere publică legată de diferite abuzuri, chiar achitări. Și există o nemulțumire generală și sunt mulți colegi care vor să vină la acest miting.

Întrebat dacă are o țintă privind numărul de participanți din Cluj, el ne-a răspuns:

„Nu avem ținte și nu ne comportăm ca în anii ’90. Oricine își dorește să participe e binevenit. Unii vor să vină cu trenul, alții cu mașini personale, alții vor să vină cu microbuze”.

Ioan Stan: „La noi, în Suceava, suntem oameni înstăriţi”

Nici cei 3.000 de suceveni care vor face drumul la Bucureşti nu vor rămâne peste noapte, ci vor pleca spre casă în aceeași seară de sâmbătă, spune preşedintele filialei judeţene, Ioan Stan.

„La noi, în Suceava, suntem oameni înstăriți, ne putem asigura un pachet la noi”, a declarat Stan pentru PressOne.

Nici pesediştii botoşăneni nu vor beneficia de cazare, însă vor avea transportul asigurat de la partid.

„Nu este prima deplasare de genul ăsta. De fiecare dată a fost o dusă și-o venită, și când am avut alte acțiuni de genul ăsta în București”, ne-a declarat preşedintele PSD Botoşani, Doina Federovici.

Bogdan Toader: „Dacă nici în Prahova nu se găsesc motive…

Preşedintele PSD Prahova, Bogdan Toader, speră că filiala pe care o conduce va duce peste 5.000 de oameni la mitingul din Piaţa Victoriei.

El spune că „în cadrul structurilor de partid” s-a discutat doar despre organizare, nu şi despre ce anume îi deranjează pe oameni.

„Noi suntem un partid serios, un partid bine organizat, și am discutat cu preşedinții noștri de organizații să facă mobilizarea, nu am stat să dezbatem”, a declarat Toader pentru PressOne.

− Îmi puteți preciza despre ce abuzuri este vorba?

Toader: Doamnă, trăiesc în Prahova. Imaginați-vă. Dacă nici în Prahova nu se găsesc motive, nu știu unde s-ar putea găsi.

CFR Călători infirmă că la Hunedoara s-ar fi depus cerere pentru suplimentarea trenurilor

Marți dimineaţă, în spațiul public s-a rostogolit o informație potrivit căreia președintele Consiliului Județean Hunedoara, pesedistul Mircea Bobora, ar fi solicitat Regionalei CFR Călători Timișoara (în administrarea căreia se află și transportul feroviar din Hunedoara) să suplimenteze garniturile de tren care vor pleca din Simeria către București în data de vineri, 8 iunie.

Știrea a produs rumoare, fiindcă tot din Hunedoara, doar că din Valea Jiului, au plecat trenurile speciale, aprobate prin decret prezidențial, cu care mii de mineri au ajuns la București în iunie 1990.

L-am contactat pe Mircea Bobora, care ne-a răspuns prin sms, confirmând că s-a adresat ca „persoană fizică” Regionalei CFR Călători, cerând un tren special pentru hunedorenii care vor să participe la mitingul de sâmbătă, din Capitală.

Numai că reprezentanții CFR infirmă acest lucru.

Purtătorul de cuvânt al CFR Călători, Carmen Cotonaru, ne-a spus că „s-a verificat și că nu există nicio solicitare pe această temă”.

Adrian Vlaicu, expert afaceri în cadrul CFR Călători, a declarat pentru PressOne:

„Am discutat și la Timișoara pe tema solicitării; nu există nicio astfel de cerere la nivelul CFR Călători. Până în momentul acesta nu a fost depusă din partea niciunei persoane sau instituții această solicitare de transport călători pentru data de vineri sau sâmbătă.

În general, cererile acestea, dacă sunt pe distanțe lungi, se transmit direct aici, în Centrală. Am discutat cu directorul de la Timișoara. A existat o solicitare acum două luni, pentru un eveniment local pe raza regionalei, dar la care s-a renunțat”.

Vlaicu a spus că „oricine poate solicita acest transport” de tip charter, dacă plătește în avans un pachet prin care s-a stabilit tariful. Condiția CFR Călători este ca beneficiarul să achite în avans prețul integral, altfel trenul nu circulă.

Există însă și posibilitatea suplimentării garniturilor de tren, dacă se constată că numărul de călători care au cumpărat bilete este foarte mare. (Bianca Felseghi)

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...