REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Foto Lucian Muntean

Cum ajungi să mori în România dintr-o întrerupere de sarcină pe bani puțini (2). „Nu mai facem avorturi de când cu pandemia”

În 2020, o femeie din Băicoi, însărcinată în 12 săptămâni, a murit în urma unui chiuretaj efectuat într-un cabinet medical particular din Ploiești. Medicul care a efectuat chiuretajul, Virgil Mircea Burciu, a decis, pe loc, să dea familiei înapoi suma plătită pentru chiuretaj.

PressOne a arătat, ulterior, că femeia în cauză avea de ales, pentru efectuarea procedurii medicale, între cabinetul medicului Burciu și o clinică privată, unde prețul unui chiuretaj era de patru ori mai mare. Asta fiindcă, în 2020, spitalele de stat din Ploiești și zona Băicoi refuzau să facă procedura, unele motivând pandemia de COVID-19. 

Trei ani mai târziu, PressOne revine asupra cazului. Am vrut să aflăm care este stadiul anchetei pe numele medicului Burciu și, mai ales, dacă accesul la procedura de întrerupere de sarcină s-a îmbunătățit în județul Prahova, la trei ani după tragedie.

Update: În forma inițială a acestui material, precizam că ancheta pe numele medicului Virgil Burciu nu este finalizată, potrivit unui răspuns primit de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. Ulterior, la o nouă solicitare din partea redacției, instituția precizează că medicul a fost trimis în judecată.

„Când m-am întors, nu mai era nici doctorul, nici asistenta”

Magdalena avea 45 de ani. Era casnică, locuia în Băicoi și o îngrijea pe mama ei, care avea un diagnostic de handicap. Avea deja trei fiice majore. În aceste condiții, a hotărât să renunțe la noua sarcină. Fiica ei, Adelina, a fost cea care a însoțit-o la cabinetul medicului Burciu pentru întreruperea de sarcină.

„Am intrat după operație, am vorbit cu ea. Era conștientă. Mi-a zis că îi e frig, că o doare burta. Necunoscând semnele, n-am sunat la salvare atunci. El (n.r. medicul Burciu) se grăbea să se schimbe, o grăbea și pe asistenta lui să-mi dea rețetă, să mă duc urgent la farmacie. 

Când m-am întors, nu mai erau nici doctorul, nici asistenta. Când intram pe poartă, ei se urcau în mașină. În cabinet, mama nu mai era conștientă. Am apelat întâi la doamna de serviciu, singura care mai rămăsese acolo. Am întrebat-o dacă a sunat doctorul ca să se întoarcă înapoi. A spus că da. Dar apoi am decis să sun eu la salvare, fiindcă doctorul nu mai venea”, povestește acum Adelina într-un interviu pentru PressOne. 

Doctorul Burciu, numărând banii pe care voia să îi dea înapot familiei, în timp ce echipajul Serviciului de Ambulanţă Prahova încă încerca să resusciteze femeia. Foto: captură din video via Adevărul.ro

Medicii de la serviciul de ambulanță au găsit-o pe Magdalena în stop cardiorespirator. Au încercat resuscitarea timp de 45 de minute, dar fără succes.

Întors la cabinet după ce era deja prea târziu pentru pacientă, medicul Burciu a decis pe loc să returneze suma plătită pentru chiuretaj: 500 de lei. 

Vrem să putem investiga în profunzime evenimentele care afectează viața de zi cu zi a românilor. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.

„Suntem spital COVID” în 2020. „E doamna doctor în concediu” în 2023

„Ea a venit să mă roage s-o duc la cabinetul acesta. Știa sigur că acolo îi face (n.r. întreruperea de sarcină)”, spune Adelina. O vecină fusese la același medic, tot pentru avort, așa că Magdalena a considerat că merge la sigur. 

În urma tragediei din 2020, PressOne arăta că Magdalena n-ar fi avut nicio șansă să se programeze la chiuretaj într-un spital de stat din zona ei. Deși procedura este legală până în săptămâna a 14-a de sarcină, toate spitalele la care reporterul PressOne a sunat atunci au refuzat să efectueze procedura

Unele au invocat pandemia, deși nu erau desemnate spitale COVID. La o clinică privată, un chiuretaj ar fi costat 2050 lei. Medicul Burciu cerea doar 500. 

Care este situația, trei ani mai târziu, cu pandemia încheiată?

Am repetat experimentul: Sunt o femeie din Băicoi, însărcinată în 12 săptămâni și am decis că vreau să fac avort. Unde mă pot duce? Încep prin a suna la spitalul din orașul meu.

Reporter: Întreruperi de sarcină se fac la dvs.?

Spitalul Orășenesc Băicoi: Nu, nu. Nu avem maternitate. Doar la Ploiești și la Câmpina probabil. 

Am sunat la Spitalul din Câmpina, aflat la 20 de minute de Băicoi.

Spitalul Municipal Câmpina: La noi nu se mai fac întreruperi de sarcină de vreo 5 ani. 

Reporter: De ce nu?

Pentru că nu mai are cine să facă. Medicul care făcea nu mai este.

De la Câmpina, am fost îndrumată spre Maternitatea din Ploiești. Însă nici aici nu se fac avorturi „de când cu pandemia” mi se transmite. Încerc, mai departe, tot în Ploiești. Spitalul Municipal are secție de obsterică-ginecologie. Am sunat și aici, în două zile diferite. Nu mi s-a răspuns.

Conform unei cercetări realizate în 2021 de către Centrul Filia, 69 de spitale de stat din România nu realizează avorturi la cerere. Foto: Lucian Muntean
Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Mi-a mai rămas ca variantă, în Ploiești, Spitalul CF. Aici, o nouă dezamăgire: „E doamna doctor în concediu”. E al cincilea spital la care primesc un refuz, așa că insist că e o urgență. 

„Unde m-aș putea duce?”, întreb. Operatorul îmi răspunde că nu știe și precizează că programările se fac doar între 8 și 10 dimineața. Eu sunasem la ora 14. 

În 2020, singurul spital din Prahova care figura pe harta unităților care efectuau întreruperi de sarcină era cel din Vălenii de Munte. Sun și aici. Este singurul spital la care mi se precizează că se fac avorturi medicamentoase. Însă pentru o sarcină de 12 săptămâni, ghinion: 

Spital Vălenii de Munte: La noi nu. Încercați la Ploiești, și sincer nu cred că mai face nici Maternitatea. 

Reporter: Am sunat deja acolo și nu fac deloc.

Deci nu vă rămâne decât varianta să găsiți un cabinet privat, cineva dispus să facă.

Păi și știți pe cineva în județ? Am sunat la toate spitalele. 

Din păcate aceste 12 săptămâni sunt destul de multe.

Dar până la 14 se poate face, nu-i așa?

Da, dar până la urmă un medic nu e obligat să facă. Și se pare că sunt destui care nu mai vor să facă treaba asta.

PressOne a consultat cele mai recente date privind avorturile la cerere, centralizate de Centrul FILIA. Județul Prahova figurează cu 219 avorturi efectuate în prima jumătate a anului trecut. Toate, la stat. 

Cinci din cele șase spitale de stat la care am sunat nu efectuează întreruperi de sarcini deloc. Așa că sun, în final, la clinica privată Lotus. În 2020, ni s-a transmis că pentru un chiuretaj costul era de 2050 lei. Dar acum? 

Acum mi se transmite că medicii din unitate „nu se bagă” pentru avorturi chirurgicale. Un avort medicamentos aici costă 980 de lei.

Conform actualului Cod Penal (art. 201) avortul este permis la cerere până în săptămâna a 14-a de sarcină. 

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, avortul medicamentos poate fi efectuat până în săptămâna a 14-a de sarcină, cu mențiunea că pentru sarcini avansate(peste 12 săptămâni) e necesară supervizarea medicală și posibilitatea de a adresa rapid complicațiile sau avortul incomplet.

Medicul Burciu, trimis în judecată după trei ani

În urma celor întâmplate în 2020, pe numele medicului Virgil Burciu a fost deschisă o anchetă pentru ucidere din culpă. Nu a fost, însă, prima dată când practica ginecologului a făcut obiectul unei anchete.

Medicul Burciu, fusese condamnat, în 2015, la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Pe atunci, era angajat la spitalul din Vălenii de Munte, însă lua bani de la paciente în schimbul aceleiași proceduri – avortul la cerere. 

Pentru dosarul deschis în 2020, Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a transmis inițial, la solicitarea PressOne, că „cercetările în această cauză încă nu sunt finalizate”. La trei ani după tragedie, se aștepta avizarea unei noi expertize medico-legale, după ce s-au mai efectuat alte două astfel de expertize, a mai precizat Parchetul la finalul lunii septembrie.

O lună mai târziu, medicul Burciu a fost trimis în judecată. „În calitate de medic, în data de 21.09.2020 a efectuat o intervenție chirurgicală(n.n. de întrerupere de sarcină) asupra victimei C.M. – L. și nu a evaluat corespunzător starea de sănătate a acesteia și riscurile cu potențial de periculozitate vitală iar după finalizarea procedurii a părăsit cabinetul medical într-un interval de timp critic pentru pacientă”, precizează Parchetul în urma unei noi solicitări PressOne.

„A fost foarte greu. Prima expertiză medico-legală a durat un an de zile. Așteptarea a fost cea mai grea. Ne gândim că dacă era altcineva, nu oameni simpli ca noi, se rezolva mai repede.”

Adelina, fiica femeii care a murit în cabinetul medicului Burciu în 2020

Condamnat în 2015, anchetat din 2020, a putut profesa în continuare

Pe platforma Colegiului Medicilor din România, ginecologul Virgil Burciu figurează, acum, ca inactiv. Medicul a avut, însă, drept de practică până în 2022 inclusiv.

„Mi-am întrebat avocatul dacă medicul mai are dreptul să profeseze, și a zis că da, atât timp cât nu e judecat. Și nu i s-a luat licența, a fost liber în continuare să facă ce vrea”, mai spune Adelina. 

Deși avea o condamnare pe nume și, în urma tragediei din 2020, și o anchetă, împotriva medicului Virgil Burciu nu s-a dispus nicio măsură preventivă. Acesta și-a păstrat licența de practică până anul trecut inclusiv, arată un răspuns transmis de Colegiul Medicilor Prahova pentru PressOne.

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, art. 388, stabilește că este nedemn de a exercita profesia de medic:
 
a) medicul care a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni contra umanităţii sau vieţii în împrejurări legate de exercitarea profesiei de medic şi pentru care nu a intervenit reabilitarea;
 b) medicul căruia i s-a aplicat pedeapsa interdicţiei de a exercita profesia, pe durata stabilită, prin hotărâre judecătorească sau disciplinară.

Statutul Colegiului Medicilor din România, secțiunea a V-a, stipulează că retragerea calității de membru în Colegiul Medicilor poate surveni în urma unei decizii a comisie de disciplină, cu titlu de sancţiune disciplinară. 

Practic, Colegiul Medicilor Prahova putea lua decizia de retragere a dreptului de practică a medicului Burciu, însă nu exista nicio obligativitate în acest sens.

Acum, pe platforma online a Colegiului Medicilor, Virgil Burciu figurează cu statutul de inactiv. Însă nu în urma unei decizii ale Colegiului, ci fiindcă medicul nu a mai solicitat eliberarea unui aviz pentru anul curent, a mai precizat instituția pentru PressOne.


Adelina îmi povestește că, în cei trei ani de la moartea mamei sale, și-a format propria familie. S-a căsătorit, are deja un copil și mai așteaptă unul. Însă experiența sarcinii, în urma celor întâmplate în 2020, a fost mult mai grea decât se aștepta:

„M-am informat bine când am mers să-mi urmăresc sarcina, dar a fost greu la început. De câte ori mă duceam la control mă gândeam la mama, la cum se simțea ea, cum a fost la ea. Cu toate că cabinetul unde am fost era în regulă, parcă-l vedeam pe cel al lui Burciu.”


Cel mai recent index al egalității de gen din Uniunea Europeană plasează România pe ultimul loc. Un regres față de 2020, când era penultima țară, înainte de Grecia și Ungaria. Indicele este calculat luând în considerare mai mulți factori, printre care și sănătatea. 

În acest domeniu, arată ultimul raport de țară, scorul României a scăzut între 2020 și 2021, anii pandemiei. Această schimbare a fost determinată de scăderi ale subdomeniilor de statut și acces.

PressOne a arătat cum sistemul de sănătate din România asigură doar pe hârtie accesul femeilor la serviciile acoperite de asigurarea de sănătate, iar în cazul celor din comunități izolate sau vulnerabile, acesta este limitat la puțin spre deloc

Avortul e cu totul altă poveste. Deși este o procedură legală, o cercetare realizată în 2021 de către Centrul Filia arată că, din 802 medici specialiști în obstetrică-ginecologie din 171 de spitale de stat, doar 275 făceau avorturi la cerere.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios