Grigore Cvestcovschi, într-o imagine care va face istorie. Foto: Facebook, grupul "Adoptă un vot!". (Ne cerem scuze pentru calitatea fotografiei.)
Grigore Cvestcovschi, într-o imagine care va face istorie. Foto: Facebook, grupul "Adoptă un vot!". (Ne cerem scuze pentru calitatea fotografiei.)
14/11/2016
Cine e moldoveanul care s-a dus la vot cu perfuziile după el
Candidatul socialist Igor Dodon a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Republica Moldova. A fost primul scrutin, după 20 de ani, în care cetățenii moldoveni au putut să-și aleagă direct președintele. În ciuda mobilizării din diaspora pentru Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, majoritatea celor care s-au prezentat la urne l-au preferat pe Dodon.
Cel mai dezamăgit om la aflarea rezultatelor a fost Grigore Cvestcovschi (39 de ani). El a oferit imaginea zilei de duminică: s-a dus la secția de votare direct de la spital, trăgând stativul cu perfuzii după el.
Născut la Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, Grigore a votat la secția din Villeneuve-Saint-Georges, la circa 16 kilometri de centrul Parisului.
A ieșit în aplauzele tuturor basarabenilor care așteptau la coadă să voteze. Fotografia cu Grigore, care a adunat mii de share-uri pe Facebook, a fost postată pe grupul Adoptă un Vot!.
Grigore Cvestcovschi, la secția de votare din Villeneuve Saint Georges. Foto: Facebook/Adoptă un Vot
L-am întrebat pe Grigore de ce a ținut să voteze, în ciuda faptului că nu se afla într-o condiție medicală optimă.
A fost în comă, timp de șase zile, din cauza unei meningite. Pentru a se recupera, trebuie să mai rămână cel puțin două săptămâni în rezerva sa de la Centre Hospitalier de Bligny.
Omul a răspuns senin:
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Am profitat de faptul că ne-au lăsat la plimbare prin parcul spitalului și am fugit să votez. Afară, mă aștepta familia cu mașina. Am mers cam 30 de kilometri până la secția de vot. Votul l-am dat pentru Maia, dar văd că am făcut-o degeaba. Am vrut să vadă poporul că votul nu e o glumă. Să nu stea să șadă în fața televizoarelor și să aștepte rezultatele.”
Grigore Cvestcovschi e de 5 ani și jumătate în Franța și are 4 copii. Tatăl său e moldovean, iar mama, rusoaică. Susține că alegerile au fost oricum fraudate și că lipsa buletinelor de vot la secțiile amplasate în orașele din Occident arată clar acest lucru. Spune că nu ar fi votat nici în ruptul capului pentru apropierea de Rusia.
„Nici o persoană din rândul la care am stat eu n-a votat cu Dodon. Când le-am arătat buletinul de vot au izbucnit în aplauze. Iarăși se închide tot în Moldova. Am vrut să fie mai bine, să răsufle o leacă și poporul acesta.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Moldova va rămâne doar un loc ideal pentru mașinațiuni și spălare de bani. Nu-i interesează să-i țină pe tineri acasă, să ridice leafa la oameni. Acolo, doar hoții și șozii vor fi la putere. A ieșit omul lor președinte, care să-i acopere să mulgă țara așa cum au făcut-o și înainte, așa cum o fac dintodeauna.”
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this