Cunoscut ca destinație turistică, Brașovul vrea să recupereze decalajul în domeniul IT față de alte orașe românești. Foto: Lucian Muntean
Cunoscut ca destinație turistică, Brașovul vrea să recupereze decalajul în domeniul IT față de alte orașe românești. Foto: Lucian Muntean
22/10/2022
Celebrul Andreas Ekström, alături de futurologul Matthew Griffin și antreprenorul Iulian Stanciu, pe 15 noiembrie, la IQ Digital Summit Brașov (P)
Ce șanse are Brașovul să recupereze decalajul de investiții în IT față de alte orașe mari din România? IQ Digital Summit 2022 va da câteva răspunsuri la aceste întrebări.
Cunoscut mai degrabă pentru turism, Brașovul nu a reușit până acum să atragă investiții din zona IT la nivelul dorit – de exemplu, în 2019, industria de software din întregul județ Brașov reprezenta doar o șesime din cifra de afaceri IT din Cluj, conform unui studiu KeysFin.
Lucrurile încep să se schimbe, așa că în județ poți întâlni deja nume importante din domeniu: Pentalog, Siemens, TATA Technologies, iQuest sau Kronosoft își au sediul aici. Există și fenomenul prin care programatori din București se mută aici, în căutarea unui mediu mai liniștit pentru munca remote, mai aproape de natură.
Brașovul are atât una dintre cele mai rapide viteze de internet din România și Europa, dar și destule foste platforme industriale care pot fi transformate în hub-uri de IT. Cu o condiție: este nevoie de o strategie mult mai clară dacă orașul, cu o populație cu doar 20% mai mică decât Clujul, va dori să devină atractiv pentru companiile din domeniu.
Această strategie nu se referă doar la infrastructura de internet, ci la toate elementele de care au nevoie atât companiile mari, cât și start-up-urile: atragerea de talent local sau regional, clădiri de birouri la standarde înalte, campusuri universitare, o strategie coerentă de dezvoltare urbană, o strategie de facilitare a finanțării pentru dezvoltare, legături de infrastructură rapidă auto, feroviară și aeriană cu restul orașelor din zonă și restul lumii etc.
Despre aceste strategii locale și regionale, despre cum se pot accelera procesele de transformare digitală, dar și despre poveștile de succes ale startupurilor din oraș și din zonă se va vorbi la IQ DIGITAL Summit, care se va ține în data de 15 noiembrie, la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov.
Nume celebre din IT-ul mondial vin la Brașov
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Printre speakerii-cheie ai evenimentului se vor număra celebrul jurnalist tech și autor de cărți de specialitate Andreas Ekström (Suedia), futurologul numit „consultantul consultanților” Matthew Griffin (Marea Britanie) ori cunoscutul antreprenor român Iulian Stanciu (eMAG).
Pentru că se dorește crearea unei legături între antreprenori și autoritățile locale și centrale, lor li se vor adăuga Allen Coliban, primar al Brașovului, președintele comisiei IT&C din Camera Deputaților și Sabin Sărmaș – totodată președintele ITU-PP, eveniment dedicat industriei tech parte a ONU.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Geoană, banii din Bulgaria și de la Nelu Varga. Finanțare de la o rețea de evazioniști: „Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi i-a băgat înapoi. Îi dădeam și un milion”
ONG-ul care îl vrea pe Mircea Geoană președinte a primit, în luna mai, 50.000 de euro de la o firmă fantomă din Bulgaria, controlată de un om de afaceri condamnat pentru înșelăciune care a fost pe lista fugarilor și a reușit să scape de pușcărie.
Totodată, Sergiu Manea si Achilleas Kanaris – doi dintre cei mai importanți CEO ai unor companii de top din România, BCR, respectiv Vodafone -, vor vorbi despre acțiunile concrete de susținere a ecosistemului de tehnologie din România.
IQ DIGITAL este o inițiativă George – aplicația de banking inteligent a BCR – în parteneriat cu UPGRADE 100. Începând cu summitul de la Brașov, proiectului i se va alătura, în calitate de technology partner, Vodafone.
Primele două ediții IQ DIGITAL au avut loc la finalul anului trecut la București - în format online și TV (detalii, aici) - respectiv în acestă vară, la Iași, când a fost organizat primul Summit din serie, alături de speakeri internaționali cunoscuți (detalii, aici).
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
De ce Brașov, ca următoare destinație? Până acum, zona s-a aflat în eșalonul doi al marilor comunități tehnologice ale României, la distanță de București, Cluj-Napoca sau Iași. Este timpul ca acest oraș să recupereze decalajul și să devină un hub important în IT, profitând de poziționarea sa centrală pe harta țării.
Proiectul IQ DIGITAL se derulează într-un format media hibrid, cuprinzând site-ul iqdigital.ro și evenimente cu public, podcasturi, newslettere, dar și numeroase producții video complexe dedicate procesului de transformare digitală al companiilor tip IMM, dar și comunităților locale din care acestea fac parte.
Detalii despre speakeri, program și modalitatea de a obține un loc gratuit în sală la summitul de la Brasov -> pe site-ul oficial al proiectului, aici.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this