Bogdan Dumitru
Redactor
15/01/2016
Când tehnologia e inutilă: cazul Otopeni
Modul în care poți să iei un taxi din aeroportul Otopeni sucește minți. Și aici, inventivitatea românului – manager, de astă dată – oferă o soluție precum scărpinatul urechii stângi cu mâna dreaptă.
Până acum câțiva ani, accesul la terminal le era permis doar mașinilor de la Fly Taxi. Aveau un tarif ridicol de mare pentru vremea respectivă, dar și mai supărătoare era „calitatea” șoferilor deveniți taximetriști peste noapte.
Dacă voiai un taxi cu tarif normal, îl comandai și îți dădeai întâlnire cu el „la ceas”. Operațiunea de urcat bagaj și pasager trebuia să fie executată rapid, până nu apărea străjerul însărcinat să-l alunge.
Lucrurile s-au schimbat, dar tot într-un mod caraghios. Acum, pentru a comanda un taxi există niște aparate care-ți tipăresc un bon cu indicativul și timpul de așteptare. Apoi ieși în fața terminalului cu bonul în mână și începi să aștepți. Ori să cauți printre taxiurile care trec prin fața clădirii pe cel care are indicativul tău.
E ca un joc: „Găsește indicativul”. Prezinți bonul, te sui și pleci. Nimic complicat, o să spuneți. Ba, mai mult, dacă nu vrei bătaie de cap te poți sui în mașinile speciale pe care Aeroportul le-a numit „Fast Taxi”; pentru un preț dublu, te duc la fel de încet spre Capitală.
Pentru ce e nevoie de acele aparate cu bon? Pentru nimic.
Pe orice aeroport civilizat, lucrurile stau în felul următor: ți-ai luat bagajul, ieși în fața terminalului, te îndrepți spre „Taxi Area”, iar acolo, un valet îți cheamă prima mașină din rând. Dacă e vorba despre un grup mai mare, omul cheamă o mașină mai mare.
De cele mai multe ori, costul până în oraș este fix. Simplu, cursiv, eficient. Uneori, lucrurile se rezolvă fără tehnologie de vârf. Sau deloc. Doar cu oameni.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
De ce, după 25 de ani, a lua un taxi spre București e încă o aventură? Dacă ești un străin venit pentru prima oară în România, lipsa unei alternative rapide de transport – un tren expres – te pune în fața unei „șmecherii” sau a unei dificultăți absurde.
Cu o astfel de primă impresie intră un turist sau om de afaceri în țară. Incompetență, nepăsare, interese meschine – devenite însă virtuți pentru cei din managementul Aeroportului.
Toate astea fac din OTP un aeroport incapabil să ajungă la potențialul dat de așezarea geografică.
Apă și talpă. Să alergi toată Via Transilvanica. Și să rămâi în viață.
Aceasta este povestea unui documentar de lung metraj care tocmai a intrat în cinematografe. Filmul e un must see, nu doar de către pasionații de alergare sau fanii Via Transilvanica. Este pur și simplu un film onest, dinamic, care conține fascinante felii de viață. E genul de film care pare prea scurt. Când se termină simți că ai fi vrut să mai vezi.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this