Primarul Virgil Baciu, în costum popular şi cu panglică tricoloră. Sursa foto: Facebook

"Bulgărele unionist a început să se rostogolească"

Primarul liberal al comunei Corbi din județul Argeș, Virgil Baciu, a inițiat marți, 20 martie, un Acord de înfrățire și parteneriat cu localitatea Baimaclia din Republica Moldova, după ce peste 120 de localități basarabene au semnat Declarația de Unire cu România.

Este primul astfel de acord semnat atât de un primar din România, cât și de unul din Republica Moldova.

Contactat de PressOne, Baciu spune că, în opinia lui, bulgărele unionist a început să se rostogolească.

“Sunt un unionist declarat”

Primarul din Corbi spune că a fost un participant fidel la marșurile unioniste, dar anul acesta speră să “treacă la un alt nivel”.

“În ultima ședință de Consiliu Local am ratificat Acordul de înfrățire cu Baimaclia și am alocat suma de 30.000 de lei pentru Republica Moldova, pentru că așa am simțit și așa am gândit, ținând cont de faptul că se împlinesc 100 de ani de la Unire, iar eu sunt un unionist declarat. Acum sperăm să trecem la un alt nivel. 

Sperăm ca această Declarație de unire să fie un exemplu si pentru alte unități administrativ-teritoriale din România, pentru că în Republica Moldova există peste 120 de localități  care au semnat Declarații, iar valul e din ce în ce mai mare”.

Cât despre efectul acestor gesturi simbolice, Baciu spune că “trebuie să pornim de undeva”. 

“Primarii din Republica Moldova pe care eu îi cunosc au o problemă − și nu ne ferim acum − cu Președinția lor, total antiromânească, deși inclusiv localitatea în care s-a născut Dodon, Sadova, a semnat și a votat Declarație de Unire cu România. 

Destinul și viitorul unei națiuni nu trebuie dictat de cineva din afară − noi și ei trebuie să ne hotărâm singuri destinul și viitorul. Trebuie să pornim de undeva. E ca la examen − dacă nu te înscrii, n-ai nicio șansă”.

“Hoții și unioniștii − două pericole cam la același nivel pentru Republica Moldova”

Primarul comunei Parcova din Republica Moldova, Marcel Snegur, a semnat, pe 23 ianuarie 2018, prima Declarație de Unire cu Țara-Mamă, România,

“în numele locuitorilor Moldovei răsăritene, în general, și al cetățenilor satelor Parcova și Fântâna Albă, în particular, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărăscă soarta lor  de azi înainte și pentru totdeauna”. 

În mai puțin de o lună, peste 50 de localități îi urmaseră exemplul. Numărul semnăturilor pe aceste declarații simbolice a trecut între timp de 120.

În februarie, 38 de edili basarabeni au participat, la Palatul Parlamentului, la o întâlnire a Asociației Comunelor din România, fiind aplaudați de toți participanții.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a acuzat pe primarii unioniști că subminează suveranitatea statului.

Unionismul este expresia umilinței naționale și a trădării de țară, a scris el pe Facebook. Regret că unii au căzut pradă acestei molime ideologice, a adăugat Igor Dodon.

Într-un interviu difuzat marţi, 20 martie, la “Adevărul Live”, preşedintele Republicii Moldova a spus că va lupta “și cu hoții, și cu unioniștii”, pe motiv că “sunt două pericole cam la același nivel pentru Republica Moldova”. 

REVISTA PRESSEI

Un newsletter perntru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Ți-a plăcut articolul nostru?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim!

Donează