Bogdan Dumitru
Redactor
07/03/2016
Aplicația eului
Cu câteva zile în urmă, profesorul meu de Bioinformatică spunea la curs că genomul uman încape pe un stick USB. Și că, în viitorul nu prea îndepărtat, toată această informație genetică care ne definește va fi stocată într-un cip pe care, probabil, oamenii îl vor purta sub piele.
La fel ca vechile buletine cenușii, în care era obligatoriu să fie trecută grupa sanguină, acel cip ar urma să servească unui scop concret: în caz de accident, respectivele date medicale ar putea să ne salveze viața. (Aceasta e varianta neconspiraționistă a problemei.)
La câteva zile după acel curs, Veritas Genetics, un start-up din Cambridge (Massachusetts), anunța că, din aprilie 2016, orice posesor de mobil va avea acces, pentru 1000 de dolari, la o aplicație care-i va livra cele peste 6 miliarde de litere care alcătuiesc genomul său unic.
Compania Veritas Genetics este desprinsă din Personal Genome Project – inițiativă lansată, acum mai bine de zece ani, de Universitatea Harvard. Tot ce ne mai trebuie e un stick USB să descărcăm lungul șir format numai din literele A, C, G, U.
Pe lângă secvenționarea propriu-zisă, un algoritm va analiza predispozițiile genetice spre boli cardiovasculare, cancer, tulburări nervoase și alte categorii înspăimântătoare pentru fiecare dintre noi.
De asemenea, într-o notă mai pozitivă, rezultatele interpretării ne vor spune cât de buni atleți putem fi și cum să ne antrenăm.
Vom afla despre intoleranța la diverse alimente, dacă nu am aflat deja prin experimentare, cât ADN de Neandhertal avem, cât la sută suntem europeni, africani sau asiatici. Vom putea descoperi și rude îndepărtate, în caz că mai avem nevoie de alte rude.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Probabil că mulți dintre noi sunt speriați de posibilitățile și tendințele geneticii. Pe bună dreptate, pentru că genomul spune cine ești și ce „proprietăți” ai. Însă nu spune cine vei fi.
Cunoașterea propriului genom va oferi posibilitatea de a acționa din timp, adică, în multe cazuri, de a-ți salva sau prelungi viața. Spre exemplu, prezența unei mutații BRCA indică o probabilitate de 5 ori mai mare de apariție a cancerului la sân. O astfel de informație duce la o înțelegere mai bună a riscului, a situației și, implicit, la o monitorizare adecvată.
Nu mă refer aici la modificări genetice, pentru că e un alt subiect, cu o mare încărcătură etică și morală. De altfel, același profesor de la Masterat ne-a recomandat filmul Gattaca. Vi-l recomand și eu.
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
Psihologii români nu sunt evaluați psihologic la intrarea în profesie. Verificarea periodică a sănătății lor mintale, doar o „obligație morală”
„Ce pârghii de monitorizare a bunelor practicii există după câștigarea dreptului de practică autonomă?”, s-a întrebat PressOne.
Revenind la Veritas Genetics, trebuie spus că nu e singura companie de acest fel. Există și Sure Genomics, și Illumina sau Helix, care și-a propus să dezvolte un „DNA App Store”, adică un loc unde părți din genom – sau chiar întreg genomul – ar urma să fie puse la dispoziția unor dezvoltatori de aplicații care să prelucreze datele genetice și să ofere cine știe ce informații interesante.
Poate că un puști, într-un garaj, va scrie o aplicație de 10 dolari care ne va arăta chipul de peste 15 sau 20 de ani. Există o mulțime de alte companii specializate în analiza anumitor gene. De pildă, 23andMe îți spune, pentru 99 de dolari, diverse lucruri despre originile tale, iar Myriad Genetics a patentat metode de testare pentru pacienții ce au mutația BRCA.
Asistăm, probabil, la primii pași către un alt fel de a face medicină. Iar telefonul mobil va juca, alături de doctor, un rol important în stabilirea unui diagnostic, prin intermediul aplicațiilor care ne vor analiza informația genetică.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this