01/09/2022
Acum te poți înscrie la Climate Change Summit, eveniment internațional dedicat soluțiilor la schimbările climatice (P)
Peste 50 de lideri globali în inovație climatică și politici de mediu, experți, cercetători, antreprenori și factori de decizie la nivel global vor vorbi la Climate Change Summit despre ultimele soluții identificate la provocările climatice și cum pot fi acestea aplicate la realitatea din România.
Scriam zilele trecute că economia circulară este singurul mod prin care Europa va putea să devină independentă de regimurile autocratice. Însă pentru a putea ajunge acolo - dar și pentru a putea fi mai pregătiți în lupta cu viitoarele valuri de schimbări climatice care ne așteaptă, e necesar să discutăm și să ne educăm. Și trebuie ca mediul privat, societatea civilă și decidenții politic să stea împreună la aceeași masă.
Tranziția către o economie verde, către energie regenerabilă și agricultură sustenabilă; protecția biodiversității; politici de mediu; reziliența climatică a orașelor - toate aceste subiecte sunt esențiale și vor fi pe agenda Climate Change Summit, eveniment internațional dedicat soluțiilor la schimbările climatice, care are loc pe pe 4-5 octombrie la Teatrul Odeon din București și reunește peste 500 de lideri din business, administrația centrală și organizații non-guvernamentale.
Din lista celor peste 50 de vorbitori la Climate Change Summit, cele mai recente nume confirmate sunt: Klaus Iohannis, Președintele României, care va deschide evenimentul; Daniel Huertas – Producător, ”David Attenborough: A Life on Our Planet”; Anna Akhalkatsi, Country Manager pentru România și Ungaria, Banca Mondială; Alastair Marke, Director- General, Blockchain & Climate Institute; Chris Hines, Fondator, A Grain of Sand; Miriam Privarova, Climate Ambassador, Global Youth Climate Network; Audun Abelsnes, Managing Director, Techstars Energy; Andrii Zhupanyn, Deputat în Parlamentul Ucrainei & Președinte al Comitetului pentru Gaz; Sacha Ghiglione, CEO, Prime Computer, sau Emmanuel Martinez, Chief Environment Economist, Société Générale.
Aplicațiile pentru participare pot fi depuse aici. Înscrierile se fac pe baza unui formular și a unui mesaj de motivație, cei interesați putând participa la eveniment la Teatrul Odeon pe 4-5 octombrie 2022 sau online, pe site-ul climatechange-summit.org, în urma procesului de selecție.
Climate Change Summit este organizat de Social Innovation Solutions, organizație activă în sustenabilitate, impact social și inovație, la inițiativa și cu susținerea BRD Groupe Société
Générale, în calitate de partener fondator.
Care sunt cele mai mari provocări climatice pentru țările europene în următorii ani?
- „Provocarea globală a Europei în materie de climă în viitorul apropiat va fi tranziția energetică. Imperativul tranziției de la energia fosilă la energia regenerabilă este vital, dar la fel de importantă este atenuarea riscurilor de repercusiuni geopolitice și sociale care pot apărea pe măsură ce configurația energetică a Europei se schimbă."
Giedrimas Jeglinskas, Assistant Secretary General, NATO - „Să genereze suficientă biomasă sustenabilă pentru energie și emisii negative, și să închidă bucla de carbon”
Marieke van der Werf, Partener și consilier principal, Dröge & van Drimmelen - „Teama mea este că acțiunile planificate și întreprinse nu sunt implementate rapid suficient de repede. Modelul care stă la baza economiei liniare actuale este defectuos, nesustenabil și, în cele din urmă, se va prăbuși în viitorul apropiat. Tranziția către o economie circulară este vitală dacă dorim să inversăm evoluția efectelor negative pe care sistemul predominant continuă să le aibă asupra planetei, sănătății și viitorului nostru. Noi trebuie să renunțăm la comportamentul de a lua, a face și a risipi, cu care am fost hrăniți atât de mult timp.”
Sacha Ghiglione, CEO & membru al Consiliului de administrație, Prime Computer - „Realizarea unei economii regenerative bazate pe principiile circularității și ecologiei"
Douwe Jan Joustra, director, ICE-Amsterdam - „Pentru a ne atinge obiectivele în materie de climă, Europa trebuie nu numai să își reducă drastic emisiile, ci și acum trebuie, de asemenea, să extragă carbonul din atmosferă. Agricultura este un sector esențial pentru a îndeplini ambele obiective: nu numai că agricultura este responsabilă pentru peste 20% din emisiile de GES în Europa, dar solurile
au puterea de a deveni cel mai mare rezervor natural de carbon din Europa prin intermediul agriculturii regenerative.”
Etienne Variot, co-fondator & CEO, Rize
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Partenerii acestui eveniment în România: companii care s-au implicat deja în sprijinirea inițiativelor de mediu
Printre partenerii Climate Change Summit se numără mari companii care au deja strategii concrete pentru sprijinirea inițiativelor de mediu, atât în cadrul propriilor organizații, cât și în afara lor.
„Climate Change Summit face parte din filosofia BRD Lumea9, o platformă care pune în centrul ei grija pentru oameni și pentru planetă. Am pus bazele Climate Change Summit pentru că ne dorim să deschidem o amplă conversație recurentă și cu impact, prin care să identificăm împreună soluții aplicabile la nivel național în materie de subiecte precum tranziția către o economie verde, energie sustenabilă, agricultură sau finanțări și investiții sustenabile”, a spus Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe Société Générale.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Geoană, banii din Bulgaria și de la Nelu Varga. Finanțare de la o rețea de evazioniști: „Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi i-a băgat înapoi. Îi dădeam și un milion”
ONG-ul care îl vrea pe Mircea Geoană președinte a primit, în luna mai, 50.000 de euro de la o firmă fantomă din Bulgaria, controlată de un om de afaceri condamnat pentru înșelăciune care a fost pe lista fugarilor și a reușit să scape de pușcărie.
”Pentru a crește sustenabilitatea dintr-o perspectivă de mediu, este important să începem cu acțiunile noastre – am accelerat eforturile de a reduce la zero emisiile până în 2040, avem peste 100 de parteneri pentru inițiativele noastre de reîmpădurire în cadrul Priceless Planet Coalition, am lansat Global Sustainability Innovation Lab pentru a dezvolta soluții sustenabile și am contribuit cu peste 60 de milioane de carduri Mastercard din materiale sustenabile și certificate.” Cosmin Vladimirescu, Country Manager Romania și Croația
„Crizele de mediu profunde în care trăim deja și pe care le resimțim și mai puternic în această vară vor continua și se vor accelera în anii următori. Căutăm atât în sesiunile publice din 4-5 octombrie, cât și în cele informale din 21-22 septembrie, de la Palatul Victoria, soluții pentru anul 2030 în baza unor metodologii SIS de foresight menite să ajute participanții să gândească sistemic despre oportunitățile viitorului. Printre temele principale ale acestor sesiuni informale menționăm: energie și agricultură sustenabile, economie circulară, legislație de climă, PNRR & fonduri de tranziție, protejarea biodiversității, reziliența climatică a orașelor și tehnologii pentru climă”, a adăugat Ciprian Stănescu, Președinte și CEO al Social Innovations Solutions (SIS).
Printre partenerii primei ediții ale Climate Change Summit se numără Mastercard, în calitate de Partener de Sustenabilitate; Secretariatul General al Guvernului ca partener strategic; partenerii organizaționali Confederația Patronală Concordia, WWF România, Ashoka România, EPG, GEYC, EfdeN, Asociația Parcul Natural Văcărești, CONAF, Coaliția pentru Economie Circulară, Camera de Comerț Bilaterală Eleno-Română, Consiliul Tineretului din România, Institutul European din România, Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Ecologie Industrială (ECOIND), precum și partenerii de conținut InfoClima.ro și Solutions.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this