Mircea Geoană (sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea)
19/11/2024
Geoană, banii din Bulgaria și de la Nelu Varga. Finanțare de la o rețea de evazioniști: „Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi i-a băgat înapoi. Îi dădeam și un milion”
ONG-ul care îl vrea pe Mircea Geoană președinte a primit, în luna mai, 50.000 de euro de la o firmă fantomă din Bulgaria, controlată de un om de afaceri condamnat pentru înșelăciune care a fost pe lista fugarilor și a reușit să scape de pușcărie. E partener de afaceri cu un inculpat pentru evaziune cu firme bulgărești. Genul acesta de scheme păgubesc anual bugetul statului cu miliarde de euro. Președintele ONG-ului care rulează campania lui Geoană a declarat pentru Context.ro că banii au fost restituiți pentru că nu exista niciun contract. Documentele arată că asociația a returnat banii evazionistului abia după două luni.
INFORMAȚII CHEIE
- O firmă bulgărească obscură, deținută la momentul tranzacției de o femeie de afaceri din România, a virat 50.000 de euro ONG-ului care stă în spatele campaniei fostului adjunct NATO.
- “Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi-a băgat înapoi”, susține cel care controla compania.
- Mircea Geoană a primit și în nume personal un împrumut de la controversatul om de afaceri Nelu Varga: “L-am ajutat pur și simplu că omul avea nevoie, săracul, să-și poată rezolva problemele”.
- Geoană a declarat că toate finanțările primite pentru campanie respectă legea.
Mircea Geoană spune că banii care-i susțin candidatura nu provin din afaceri suspecte. Deși a susținut că a început campania pentru prezidențiale abia pe 11 septembrie, Context.ro a arătat cum fostul număr doi din NATO a avut parte de o precampanie implementată de Asociația Mișcarea Țara Renaște. Acest ONG este cel de pe mailurile căruia fostul liberal Rareș Mănescu organiza, în aprilie anul acesta, activități cu scop electoral pentru Mircea Geoană.
Am mai descoperit că, în aceeași perioadă, o sumă semnificativă de bani a intrat în conturile ONG-ului, iar sursa banilor ridică semne de întrebare. 50.000 de euro au ajuns, în luna mai, în contul Asociației Mișcarea Țara Renaste. Banii veneau de la o firmă bulgărească obscură într-un moment în care ONG-ul îl susținea deja în mod public pe Mircea Geoană pentru funcția de președinte al României.
Compania, care se numește Ausenco Ltd, a devenit recent proprietatea Gabrielei Știube. SRL-ul bulgăresc a ajuns ulterior pe mâna lui Mahmoud Lakkis, un libanez cercetat penal, și a lui Ionel Știube, condamnat la închisoare pentru înșelăciune.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În România, Gabriela Știube este patroana Hajdu Trade Group, o firmă cu sediul în Oradea care comercializează produse alimentare: făină, ulei și zahăr. În 2017, Gabriela Știube a preluat firma de la Mahmoud Lakkis, un libanez cu cetățenie română, care a scăpat de acuzațiile de implicare într-un grup infracțional organizat și evaziune fiscală după ce faptele s-au prescris. Dosarul a implicat firme fantomă bulgărești și are ramificații în politica de top.
În Bulgaria, firma care i-a transferat 50.000 de euro ONG-ului din spatele lui Mircea Geoană este înregistrată la sediul unei firme de contabilitate, în aceeași clădire cu SRL-ul bulgăresc folosit de gruparea Murfatlar, acuzată într-un mega-dosar de un prejudiciu de 47 de milioane de euro.
Testul care arată că doar orgoliile și interesele de clan distrug opoziția din România
Pentru că niciunul dintre candidați nu se va retrage, noi vom fi nevoiți încă o dată să înghițim gălușca și să votăm răul mai mic. Așteptăm apoi ca tot cei mai competenți oameni de la vârful marilor partide din Români să se mire că mișcările extremiste cresc ca pâinea-n cuptor.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Citește continuarea articolului pe Context.ro
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this