Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, prin care românii își pot pune panouri fotovoltaice pe case și scădea astfel facturile la energie, arată în continuare lipsa de organizare și de reglementare din partea autorităților, iar beneficiarii se tem că-și pot pierde finanțarea. Foto: © Anatoliygleb | Dreamstime.com
Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, prin care românii își pot pune panouri fotovoltaice pe case și scădea astfel facturile la energie, arată în continuare lipsa de organizare și de reglementare din partea autorităților, iar beneficiarii se tem că-și pot pierde finanțarea. Foto: © Anatoliygleb | Dreamstime.com
22/01/2025
Anchetă. Haos în programul „Casa Verde”: Statul validează „instalatori țepari”, iar firmele fac milioane din contracte pe care nu le pot onora
Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, prin care românii își pot pune panouri fotovoltaice pe case și scădea astfel facturile la energie, arată în continuare lipsa de organizare și de reglementare din partea autorităților. Mii de oameni așteaptă de aproape doi ani ca firmele de instalatori să-și onoreze contractele sau măcar să-și recupereze banii dați în avans pentru sesiunea din 2023.
Firmele profită de lipsa de reacție a statului și semnează mii de contracte cu clienții, pe care apoi nu le pot onora la termen. Disperați că și-ar putea pierde finanțarea de 20 de mii de lei și de pasivitatea unor instituții care ar trebui să le apere drepturile, clienții încep să deschisă procese în instanță.
Primele liste de beneficiari ai Programului guvernamental s-au finalizat în septembrie 2023. O firmă din Oradea a contestat însă procedurile, pentru că nu a fost validată să facă lucrări de către statul român. Astfel, primele liste definitive au fost publicate, conform unui răspuns dat de AFM la solicitarea PressOne, în ianuarie 2024. Potrivit normelor, contractele trebuiau onorate în 12 luni, respectiv sistemele instalate până în ianuarie 2025.
Confruntat cu o presiune publică tot mai mare, recent, ministrul Mircea Fechet, a semnat însă un ordin prin care termenul de realizare a proiectelor din sesiunea 2023 a programului Casa Verde a fost prelungit din nou, cu încă șase luni, respectiv până în iunie 2025.
Motivul? Distribuitorii care „întârzie nepermis de mult” eliberarea certificatelor de racordare, precum și instalatorii „țepari” care n-au efectuat lucrările în termenul prevăzut de lege, a justificat Fechet. În realitate, depășit de situație, statul operează cu prelungiri succesive de termene, tocmai pentru că nu reușește să creeze un sistem coerent de filtrare a instalatorilor.
PressOne a documentat pe larg haosul din piața fotovoltaicelor subvenționate, atât din perspectiva clienților care se simt păgubiți, dar și a unei firme care a semnat nu mai puțin de 2.000 de dosare, pentru că sistemul i-a permis.
- Beneficiarii Casa Verde 2023 cu care a vorbit PressOne se plâng că, după ce au ales să lucreze cu TAW Energy, instalatorii au întârziat atât de mult montarea panourilor, încât au început să se teamă că vor pierdere finanțarea.
- Unii beneficiarii au ales să se mute la un alt instalator, fără a-și recupera însă contribuția personală de 2.000 de lei plătită către TAW Energy pentru sistemul fotovoltaic.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
- În aceeași situație se găsesc și persoane care au ales să-și monteze panouri din fonduri proprii și au decis să lucreze cu TAW Energy. Au plătit un avans, termenul de realizare a proiectului s-a scurs, iar ei s-au trezit și fără fotovoltaice și fără a le fi returnat avansul.
- Într-un interviu pentru PressOne, Dragoș Luca, director executiv TAW Energy, declară că întârzierile au apărut ca urmare a faptului că firma și-a luat prin programul Casa Verde 2023 mai multe proiecte decât ar fi putut onora, mai exact 2.000.
- Chiar și-așa, firma apare în continuare pe lista instalatorilor validați de AFM și pentru sesiunea 2024.
Apa potabilă sau cum a devenit meteorologia cea mai redutabilă armă din lumea spionajului arctic. Studiu de caz: Groenlanda, noua obsesie imobiliară a lui Donald Trump
Încălzirea globală pune, în același timp, Groenlanda, într-o poziție dramatică și privilegiată: 10% din rezervele de apă potabilă se află aici, pe această insulă. În plus, încălzirea globală și topirea gheții ar putea face mai facil accesul la zăcămintele de uraniu și platină, plus potențialele rezerve de petrol și gaze.
Experiențele femeilor și bărbaților din România pe Tinder și Bumble. „N-aveam niciun ban în buzunar. M-am împrumutat cu 113 lei pentru un abonament premium”
Aplicațiile de dating promit să fie o soluție modernă pentru cei care nu mai au timp să cunoască oameni prin metode clasice. Tinder, Bumble, Hinge, Boo, toate promit dragoste, conexiuni autentice sau, cel puțin, o conversație interesantă. Și toate sunt, teoretic, gratuite. Realitatea însă e mai nuanțată. S-au transformat într-un model de business, concentrat pe captarea timpului și a banilor utilizatorilor, susțin aceștia din urmă.
- La întârzierea termenului de finalizare a proiectelor a contribuit și faptul că programul a fost suspendat din septembrie 2023 până-n ianuarie 2024, ca urmare a unei contestații în instanță făcută de un alt instalator.
- În acest context, Dan Pîrșan, președintele Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE), afirmă că lipsa unor filtre de triere a instalatorilor, precum limitarea numărului de proiecte per firmă, contribuie la întârzierile care au devenit deja tradiție în programul Casa Verde.
Casa Verde Fotovoltaice întârziate
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
O parte din beneficiarii sesiunii din 2023 ai programului național „Casa Verde Fotovoltaice” se bucură în prezent de faptul că sunt prosumatori și fac economie la factura de energie. Alții, din teama de a nu pierde finanțarea ca urmare a depășirii celor 12 luni în care ar fi trebuit să aibă proiectul gata, au decis să-și schimbe instalatorii cu care lucrau. Chiar dacă asta a însemnat că unii dintrei ei încă nu și-au recuperat contribuția personală de 2.000 de lei, obligatorie pentru beneficiarii programului.
Ioan Dinică din Ilfov, județul cu cei mai mulți prosumatori din țară, a aplicat pentru o finanțare în sesiunea din 2023. În septembrie, a semnat contractul cu o firmă validată de AFM, a plătit cei 2.000 de lei și a așteptat să-i fie montat sistemul.
Între timp, și-a convins și părinții să-și monteze fotovoltaice, din fonduri proprii de data asta, și a apelat la aceeași firmă cu care încheiase contractul prin Casa Verde: TAW Energy. În ianuarie 2024 a plătit avansul necesar lucrării, 7.400 de lei, iar în trei luni de zile, conform contractului încheiat cu TAW Energy, ar fi trebuit ca și părinții lui să fie prosumatori. Nu s-a întâmplat asta.
„În septembrie-octombrie 2024, am început să mă panichez și să-i contactez, mergând în paralel cu întrebări pentru ambele situații, Casa Verde și fonduri proprii”, explică bărbatul.
Soluția? Altă firmă
De la firmă primea promisiuni că vor veni să-i instaleze, dar de fiecare dată se trezea în fața unor amânări.
„În primă fază, după ce m-au anunțat că urmează să facă instalările, mi-au spus că vor colabora cu alte firme instalatoare. Firma așa zis parteneră mi-a dat o ofertă cu 4.000 de lei mai mare față de ce confirmasem eu inițial în contractul semnat cu cei de la TAW”, adaugă Ioan Dinică.
Atunci a luat decizia să schimbe instalatorul pentru proiectul prin Casa Verde și să ceară restituirea contribuției personale plătită către TAW.
„Nu mi-am recuperat nici până în momentul de față cei 2.000 de lei. A trebuit să plătesc tot de la mine pentru noua firmă și acum stau cu speranța că-mi voi mai recupera banii.
Am făcut plângere și la Protecția Consumatorului și singurul răspuns primit a fost că au încercat în nenumărate rânduri să contacteze compania, dar n-au găsit pe nimeni. Tot ce au făcut a fost să le aplice o amendă contravențională”, susține bărbatul.
Dacă prin schimbarea instalatorului bărbatul a ajuns în cele din urmă să finalizeze proiectul pentru care a primit finanțare de la stat, nu același lucru este valabil și pentru proiectul pe fonduri proprii de la casa părinților.
Doar pentru sesiunea din 2023 a programului „Casa Verde Fotovoltaice” s-au înscris aproximativ 50.000 de persoane fizice. FOTO: © Andrii Biletskyi | Dreamstime.com
Conform contractului, afirmă Ioan Dinică, montarea sistemului fotovoltaic și obținerea calității de prosumator ar fi trebuit să se fi realizat până cel târziu în aprilie 2024. Însă, în prezent, părinții bărbatului au primit doar panourile, fără invertor, ceea ce face sistemul nefuncțional.
„La părinți încă aștept. Le-am trimis notificare de reziliere, să ia panourile, cu condiția de a returna avansul și de a plăti penalități conform contractului, unde e specificat un procent pentru fiecare zi de întârziere. Pe lângă asta, le-am solicitat să achite facturile de energie electrică din perioada aprilie - decembrie 2024, perioadă în care părinții ar fi trebuit să fi avut un sistem funcțional”, explică Ioan Dinică.
Probleme repetate la program
În ciuda creșterii semnificative a popularității programului, Casa Verde Fotovoltaice a înregistrat blocaje aproape în fiecare sesiune de finanțare. De exemplu, în 2021, din cauza unor „probleme de natură tehnică ale aplicației informatice”, sesiunea de înscriere a fost suspendată.
În septembrie 2023, ca urmare a unei contestații făcute de-o firmă de instalatori, programul a fost suspendat timp de patru luni, în contextul în care aproximativ 25.000 de beneficiari încă nu semnaseră contractul cu un instalator până la suspendare. Din această cauză, perioada de implementare a proiectelor validate în sesiunea din 2023 s-a prelungit peste cele 12 luni inițiale.
Un an mai târziu, fondurile alocate anumitor regiuni s-au epuizat în câteva minute, iar diferența pare că a făcut-o cine a fost mai bine pregătit în completarea înregistrării. Pentru cei mai puțin experimentați, au apărut oferte pe internet care promiteau că, în schimbul unei sume de bani, pot realiza înscrierea cu succes și în timp record în program.
Tot pentru sesiunea 2024, AFM a descoperit nereguli și la nivelul instalatorilor. De exemplu, faptul că unele firme au oferit garanții de la „case de amanet”.
Blocaje au apărut și la decontarea banilor de către AFM. Într-un articol din octombrie 2023 arătam cum statul încă mai avea peste 200 de deconturi de făcut pentru sesiunea din 2019, iar pentru sesiunea 2021 erau, la momentul respectiv, mai multe dosare neplătite decât cele plătite.
599 de firme la aproximativ 50.000 de beneficiari
Potrivit datelor furnizate în martie 2024 de Ministerul Mediului, pentru sesiunea 2023 au fost validați aproximativ 50.000 de beneficiari, persoane fizice. Numărul firmelor avizate în 2023 să efectueze montarea panourilor a fost de 599, la nivel național.
Unul dintre cei 50.000 de beneficiari a fost și Gheorghe Puia, din Tulcea. Și acesta a încheiat în septembrie 2023, înainte de suspendarea programului, un contract cu firma TAW Energy pentru montarea unui sistem de 6kW pe casa în care locuiește. Tot atunci a achitat și contribuția personală de 2.000 de lei. Programarea pentru montarea panourilor era condiționată de achitarea sumei de bani.
„Au spus că cu cât achităm mai repede, cu cât suntem mai sus în lista de montaj”, susține bărbatul.
Lucrări întârziate din cauza „vremii nefavorabile”
Inițial, a fost programat pentru montare pe 5 martie 2024, dar n-a venit nimeni. I-au zis că a fost o greșeală în sistemul lor și l-au reprogramat.
„Mi-au trimis pe e-mail altă programare, la o lună distanță. Nu s-au prezentat nici atunci. În fiecare lună mi-au trimis alt e-mail. Am sunat și eu în fiecare lună, când vedeam că nu se prezintă. Și-mi prezentau tot felul de scuze, că sunt întârziați din anumite motive, că plouă, că-i caniculă, că frige tabla”, își amintește acesta.
În septembrie 2024, la un an distanță de la semnarea contractului cu TAW Energy, bărbatul tot nu avea sistemul montat. Așa că a decis să schimbe instalatorul. A mai plătit și acolo 3.000 de lei, pentru că oferta era mai costisitoare decât cea de la TAW Energy. În total 5.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic pentru care, conform programului Casa Verde, ar fi trebuit să plătească doar 2.000 de lei contribuție personală.
Bărbatul așteaptă și-n prezent restituirea contribuției plătită către TAW Energy.
Vreme nefavorabilă x 2
La fel cum așteaptă și Sofia Borgovan, din Timișoara, și mama acesteia. Ambele au ales să lucreze cu aceeași firmă pentru montarea sistemului fotovoltaic de care puteau beneficia ca urmare a înscrierii în sesiunea din 2023 a programului Casa Verde.
În septembrie 2023, femeia a încheiat contractul cu TAW Energy și a primit ca termen de montare a sistemului iunie 2024.
„Trebuia să plecăm atunci în concediu și am sunat înainte să întreb dacă mai vine cineva. Atunci ne-au zis că n-am achitat cei 2.000 de lei și că nu vine nimeni, ne vor reprograma”, susține femeia.
Au plătit banii, contribuție personală și au primit un nou termen de instalare. La care nu s-a prezentat nimic, scenariul repetându-se de câteva ori, afirmă Sofia: „au venit de la ei mesaje prin care ne-au spus că ne reprogramează din motive de vreme nefavorabilă, că e prea cald.”
În septembrie 2024, la împlinirea unui an de contract, femeia a considerat încheiat contractul și a decis schimbarea instalatorului. Ulterior a făcut și cerere pentru rambursarea contribuție personale.
„Am optat pentru o firmă de aici, din Timișoara. Au instalat în maximum două săptămâni de când am făcut transferul de instalator. Într-o lună toată procedura era finalizată și am devenit și prosumator”, își amintește femeia.
Tot la schimbarea instalatorului a apelat și pentru proiectul mamei sale și-n ambele cazuri așteaptă restituirea contribuției de către TAW Energy.
Nici pe fonduri proprii nu e mai bine
M. a decis să-și monteze pe casă un sistem fotovoltaic de 5kW din fonduri proprii. Datorită ofertei, a decis să-i aleagă pe cei de la TAW Energy.
„Prețul era foarte competitiv, că m-am documentat mult și la alte firme și erau printre cei mai buni la preț. Am căutat să văd dacă sunt recenzii negative, erau numai recenzii pozitive, am căutat și la Registrul Comerțului dacă are o cifră de afaceri cât de cât sănătoasă, aveau pe ultimii 2 ani undeva la 10 milioane de lei. Adică nu erau semnale de alarmă”, explică bărbatul.
Asta se întâmplă în vara lui 2024, iar termenul de execuție a lucrării, conform contractului, era de 60 de zile. În plus, bărbatul a plătit atunci și jumătate din valoarea proiectului, adică 6.800 de lei.
„M-au tot amânat de la săptămână la săptămână. Când au trecut cele 60 de zile și am văzut că nu se mișcă nimic, nici la telefon n-au mai răspuns, nici la e-mail-uri”, adăugă acesta.
În cele din urmă, în noiembrie 2024 a decis să renunțe la contract și a făcut o cerere de rambursare a avansului.
„În cererea de rambursare a avansului e stipulat că rambursul se face în 15-30 de zile, dar nu s-a întâmplat nici asta. Am făcut reclamație și la ANPC”, explică M. eforturile pe care le-am făcut pentru recuperarea avansului.
Cazul a ajuns la Serviciul Criminalitate Economică
M. nu este primul care apelează la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului pentru a face lumină în acest caz. Există numeroase grupuri de Facebook unde sute de oameni se plâng de același tratament din partea TAW Energy, dar și de lipsa unui răspuns din partea autorității care ar trebui să le protejeze drepturile de consumatori.
Conform unui document publicat anonim pe unul dintre grupuri, însă, în noiembrie 2024 ANPC ar fi transmis reclamațiile privind TAW Energy către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Capitalei. Acest lucru este confirmat de un alt document publicat pe grupurile de Facebook, emis de către Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, unde este precizat faptul că la nivelul instituției există un dosar penal care vizează faptul că nu a fost restituit avansul de 2.000 de lei către un client.
PressOne a încercat să obțină un punct de vedere de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, însă până la momentul publicării acestui articol nu am primit niciun răspuns la solicitările noastre.
Cine este TAW Energy (Technology Artificial World S.R.L.)
Conform informațiile disponibile pe platforma listafirme.ro, Technology Artificial World există din 2022 și are drept obiect de activitate „lucrări de instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat”, care îi permite instalarea de „dispozitive de colectare a energiei solare”. La doar un an de la înființare, firma înregistrează o cifră de afaceri de peste 17 milioane de lei, cu un profit net de două milioane șapte sute de lei, în timp ce a strâns și datorii de peste cinci milioane de lei.
Tot în 2023, anul în care a aplicat pentru prima dată în programul Casa Verde Fotovoltaice, firma ajunge de la 4 la 21 de angajați. Însă Technology Artificial World nu s-a ocupat de la început cu instalații sanitare.
Datele din Monitorul Oficial arată cum în 2022, anul înființării, Technology Artificial World avea ca principal obiect „activități de realizare a soft-ului la comandă”. La începutul lui 2023, firma trece prin schimbări administrative, sunt deschise mai multe puncte de lucru, iar totul culminează cu decizia din august 2023 de schimbare a codului CAEN, astfel încât să-i poată fi permis să lucreze cu instalații sanitare. Un alt cod CAEN secundar este cel de „activități ale agentiilor de publicitate”. Pe contul oficial de Instagram al celor de la TAW apare că urmăresc un singur cont: TAW AGENCY - Marketing agency, care, cu toate că există din februarie 2023, nu are nicio informație publicată.
Despre această a doua firmă nu apar informații nicăieri.
Zeci de dosare în instanță
Nu în ultimul rând, tot potrivit informațiilor din portalul listafirme.ro, și dublate de cele de pe portalul instanțelor de judecată, pe numele Technology Artificial World S.R.L există, din 2023 și până-n prezent, zeci de dosare în care firma figurează ca pârât. În majoritatea cazuri, acțiunea este derulată de persoane fizice sau juridice care vor să-și recupereze anumite sume de bani.
Reacția firmei
PressOne a discutat cu Dragoș Luca, director general TAW Energy, și, potrivit acestuia, întârzierile au apărut din cauza faptului că firma a luat mai multe dosare decât putea onora.
Potrivit datelor oferite de el către redacția PressOne, imediat după publicarea listelor cu beneficiari pentru sesiunea din 2023, 5.000 de persoane au ales TAW Energy. Ulterior, 2.000 ar fi și semnat un contract cu firma. Din aceștia, la momentul discuției cu reporterul PressOne, TAW Energy ar fi reușit finalizarea proiectelor pentru mai bine de jumătate, susține directorul general, pentru care așteaptă decont de la AFM.
Un alt blocaj ar apărea, continuă acesta, din cauza întârzierilor în emiterea cererilor de racordare de către distribuitor.
Potrivit reprezentatului firmei, un alt blocaj la nivelul programului Casa Verde îl reprezintă întârzierea în emiterea certificatelor de racordare de către firmele de distribuție.
„Avem cereri din mai, de exemplu, care încă nu ne-au ieșit. Fiecare înseamnă un blocaj pentru noi. Gândiți-vă ce înseamnă dacă nu ne ies 100 de cereri. 100 x 20 de mii de lei înseamnă niște sume”, susține reprezentantul TAW Energy.
Potrivit legislației, firma primește decontul de la Administrația Fondului pentru Mediu în momentul în care sistemul este funcțional, iar beneficiarul a dobândit și calitatea de prosumator.
Profit mai mare din Casa Verde
Întârzierile din cauza modului în care a fost gestionată implicarea în programul Casa Verde au fost de vină și pentru întârzierile din proiectele realizate pe fonduri proprii, mai susține Dragoș Luca. Mai ales că, adăuga acesta, și „nouă ne convin lucrările pe cash și dacă am putea să dăm timp înapoi, am renunțat la Casa Verde.”
Întrebat, în acest context, de ce firma a fost înscrisă și pentru sesiunea din 2024, reprezentantul TAW Energy a declarat că e vorba „doar validare, nu înseamnă că trebuie să luăm și 5.000 de proiecte”. Ar urma, afirmă acesta, să accepte doar „10-20 de persoane, adică cunoscuți.”
În ciuda faptului că-n primă instanță a declarat că preferă lucrările „pe cash”, adică din fondurile proprii ale clienților, nu din programe guvernamentale, Dragoș Luca se contrazice și afirmă ulterior că: „trebuie să fim sinceri. Profitul la Casa Verde este mai mare decât la fonduri proprii. La fonduri proprii, după ce se trage o linie, rămân 2.000-3.000 lei”.
Anterior discuției cu directorul de la TAW, PressOne a contact firma, pentru o ofertă de un sistem de 6kW pentru o casă din Ilfov. Potrivit ofertei primite, pentru un sistem alcătuit din 14 panouri solare, invertor hibrid, montare, punere în funcțiune și obținerea certificatului de prosumator am fi urmat să plătim 16.611 lei.
„Nu trebuie să existe temere”
Legat de întârzierile în restituirea contribuțiilor personale ale beneficiarilor Casa Verde, precum și avansurilor celor cu proiecte din fonduri proprii, directorul general TAW Energy afirmă că nu ar trebui să existe motiv de îngrijorare, pentru că toată lumea își va primi banii înapoi.
„Unii spun că am intra în insolvență, unii în faliment. Cum putem noi să intrăm în faliment dacă numai acum, pe ultimele deconturi, avem de primit câteva milioane de lei? Iar ei, (nr. oamenii care-și cer banii înapoi) adunați toți, nu cred că fac 500 de mii de lei sau 600 de mii de lei. Să punem de la mine un milion de lei”, susține Dragoș Luca.
Mai mult, potrivit acestuia, acțiunile în instanță ar fi contraproductive în demersul de restituire a banilor, pentru că „mai rău îngreunează treaba”.
Sunt necesare filtre mai dure pentru selecția instalatorilor
Potrivit lui Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie, instalatorii care doresc să facă parte din programul Casa Verde Fotovoltaice ar trebui să treacă printr-un proces de selecție mai dur.
„AFM-ul nu filtrează aceste firme suficient, se uită la cifra de afaceri, care dacă e mică e bine, dacă e mare iar e bine, se uită dacă firmele dau dovadă că sunt cu taxele și impozitele la zi și dacă dau dovadă unui electrician autorizat care ar spune ei că face instalația electrică și proiectarea ei”, susține expertul.
Pe teren, însă, adaugă expertul, la montare, sunt trimiși oameni care ajung să învețe ce înseamnă să faci asta din mers: „trimit pe teren 4-5 oameni, iar la fața locului oamenii se descurcă așa cum se descurcă, sunt câte unii mai experimentați și unii mai novici care fac montajul, iar punerea în funcțiune și dosarul e făcut de la centru, de cineva care nici măcar n-a văzut instalația, decât dacă i-au făcut ceilalți poze cu telefonul”, explică Dan Pîrșan.
Cât de periculos este un sistem fotovoltaic montat „după ureche”?
„Noi vorbim de panouri fotovoltaice care transformă energia soarelui în curent continuu. Care coboară de pe casă direct în invertor. Coborârea se face printr-un cablu solar, un cablu de înaltă tensiune, cu o izolație bună, care trebuie foarte bine protejat. Dacă el nu e prins bine și e supus la mișcare din cauza vântului și la abraziune, atunci poate să creeze un arc electric. Faptul că oricine s-a convertit de la bucătar la montator de panouri fotovoltaice e o problemă”, e de părere Dan Pîrșan.
Instalatorii care doresc să facă parte din programul Casa Verde Fotovoltaice ar trebui să treacă printr-un proces de selecție mai dur, susțin experții consultați de PressOne. Foto: Gabriel Kolbay
Când vremea chiar e nefavorabilă
Cum foarte mulți beneficiari de Casa Verde 2023 au susținut că TAW Energy a justificat amânările multiple în montarea panourile din cauza vremii, l-am întrebat pe Dan Pîrșan care sunt condițiile meteo care să ducă la sistarea lucrărilor. Potrivit acestuia, nu se pot monta panouri când afară sunt sub 5 grade, e chiciură sau zăpadă înghețată pe acoperiș. Pe timp de vară, dacă temperatura e între 38-40 de grade, se poate lucra de la 6 dimineața până-n ora prânzului.
L-am întrebat același lucru și pe directorul general TAW Energy, iar conform acestuia pe timp de vara firma a lucrat la o capacitate de 30-40% din cauza perioadelor caniculare. A ezitat în a ne spune exact care au fost lunile sau perioade problematice, însă: „atunci când afară sunt 30 de grade, e clar că tabla aproape că are dublu, că e tablă.”
„Contractele cu statul sunt cele mai profitabile. În general, o firmă orientată profitului poate beneficia și de jumătate din banii primiți de la AFM, mai ales datorită prețurilor panourilor, care au scăzut. De exemplu, dacă acum 3 ani cumpăram un panou cu 1.500 de lei, astăzi îl cumpăr cu 500”, explică Dan Pîrșan APCE.
Potrivit acestuia, blocajele din piață sunt cauzate, în general, și de „lăcomie”. Firmele își iau foarte multe dosare, dar nu au personal calificat suficient cu care să le onoreze. În acest context, susține expertul, este nevoie de un „filtru asemănător cu cel de pe RepowerEU, prin care să fie limitat numărul de dosare pe care un instalator să-l poată lua.”
În noiembrie 2024, potrivit datelor publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, numărul prosumatorilor se ridica la aproximativ 195.000, cei mai mulți fiind în Ilfov.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this