Foametea e atât de mare în Ucraina, încât o femeie a fost văzută mâncând pâinea aruncată porumbeilor. Așa explică un ziar rus această fotografie.
Foametea e atât de mare în Ucraina, încât o femeie a fost văzută mâncând pâinea aruncată porumbeilor. Așa explică un ziar rus această fotografie.
10/07/2017
Cultivarea fricii ne împinge să trăim divizați
În Ucraina, oamenii sunt atât de înfometați, încât au ajuns să mănânce pâinea aruncată pe jos porumbeilor, Suedia este în prag de război civil, iar finlandezii fură bebelușii altor familii fără niciun motiv.
Sunt doar câteva exemple de minciuni gogonate − sau știri false, cum vreți să le spuneți − pe care propaganda rusească le generează și pe care, apoi, mii de oameni le promovează cu naivitate pe internet. Și, mai ales, le cred.
Potrivit celui mai recent raport întocmit de grupul anti-dezinformare al Uniunii Europene, scopul final al tuturor acestor teme este stimularea alienării sociale.
„Alienarea socială este o stare caracterizată de nivelul scăzut al valorilor comune și al înțelegerii și de creșterea distanței între oameni și între grupuri de oameni. Sentimentul depărtării dintre două grupuri se hrănește din sentimentul de neîncredere în celălalt”, notează autorii raportului.
În fapt, acest tip de propagandă nu face decât să ne alimenteze spaimele, pentru a ne îndepărta unii de ceilalți. Și ideea nu e nici măcar nouă: Divide et impera e un proverb latinesc.
Pentru romani, Dezbină și cucerește însemna nu atât o politică de fărâmițare permanentă a centrelor de putere, cât și o foarte bună prevenție: prin menținerea unor grupuri mici, suspicioase unele față de celelalte, Imperiul încerca să blocheze „din fașă” apariția unor amenințări.
Ați observat, cu siguranță, că în articolele din categoria fake news nu există aproape niciodată mai multe voci: autorul nu a obținut declarații și nu citează surse, ci prezintă, fără nicio urmă de îndoială, presupuse adevăruri pe care alții („cei răi”) nu vor să le afli. Tonul alarmist și rupt de realitate vine să condimenteze acest cocktail.
O rapidă verificare ne arată că nu, în Ucraina oamenii nu „mănâncă pâinea porumbeilor de foame”. Rațional, nici nu poți să faci o asemenea generalizare.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Și nu, în Suedia nu există iminența vreunui război civil: ceea ce s-a întâmplat a fost că șeful Poliției naționale a făcut un apel la cooperare cu alte instituții din țară, pentru a gestiona cât mai bine situația generată de primirea unui număr mare de migranți.
Însă fiecare dintre aceste „știri” spune ceva despre ceilalți: că sunt periculoși, săraci, murdari, lacomi, ridicoli și orice altceva am mai vrea să ne închipuim despre ei.
În general, canalele mediatice pro-Kremlin le repetă rușilor că Europa suferă de rusofobie, dar nu mai reușesc să explice și de ce. Nici nu mai au nevoie, de fapt, fiindcă mesajul de răspândit era încă o porție de teamă.
Rezultate alegeri: Elena Lasconi, cu 2178 de voturi înaintea lui Ciolacu. Călin Georgescu vine de nicăieri și cucerește țara și Diaspora.
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la primul tur al alegerilor prezidențiale. PressOne vă prezintă cele mai importante evenimente din ziua votului.
Călin Georgescu, emanația unor „grupuri de reflecție” conectate la servicii?
Putinistoidul și legionarul Călin Georgescu de astăzi, cel care a câștigat turul I al alegerilor prezidențiale, este produsul electoral creat și cultivat cu răbdare în laboratoare obscure, dirijate de oameni vechi și noi ai serviciilor secrete.
Așa ajungem să credem că în exterior, „dincolo”, se află mereu cineva care ne vrea răul. Dar partea cea mai gravă e că învățăm încet să trăim separați, divizați și foarte speriați de cei care au idei diferite de ale noastre.
Și uite-așa avem din ce în ce mai puțină putere și ne e tot mai lehamite să fim liberi.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this