Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt CuriosAjută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
DoneazăPentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.
Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.
Campania electorală din 2023 a partidului polonez Lege și Justiție (PiS) a fost un amestec paradoxal de puncte forte și vulnerabilități. La urma urmei, au obținut cele mai multe mandate, dar au pierdut alegerile. Observația lui Ivan Krastev despre democrația liberală, cum că „ceea ce merge bine este și ceea ce merge prost”, ar putea descrie strategia lor cu multiple fațete. Această campanie a fost expresia unui PiS deopotrivă asertiv și ambițios, dar care, în cele din urmă, s-a autodesființat.
De la monopolizarea discursului împotriva marilor rivali la valorificarea digitalizării, PiS a lucrat atât cu tactici inovatoare, cât și prin manevre discutabile. În ultimii opt ani, PiS s-a transformat dintr-un partid care părea sincronizat cu dorințele polonezilor într-unul consumat de propria putere și captiv într-o bulă informațională pe care și-a creat-o singur, îndepărtându-se progresiv de realitate. Iată care din strategiile cândva eficiente ale PiS le-au cauzat, în cele din urmă, înfrângerea.
PiS a căutat ceea ce niciun partid nu a mai obținut în istoria Poloniei – un al treilea mandat. O astfel de performanță ar fi dificilă și într-un moment bun, dar având în vedere crizele din timpul celor două mandate de guvernare, acum părea chiar imposibil să obțină o victorie puternică. Vorbim de două invazii rusești în Ucraina (2014, 2022), criza europeană a migranților din 2015, pandemia COVID-19, o criză a migranților la granița cu Belarus și situația economică post-pandemică.
Cu toate astea, în ciuda contextului, au obținut cele mai multe mandate dintre toate partidele, cu o susținere de 35,3%. Așadar, trebuie să ne întrebăm: ce a funcționat în timpul campaniei lor, ce le-a dăunat și unde va merge partidul de acum înainte?
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curiosPentru oricine e cu ochii pe saga PiS din Polonia anului 2023, iată esența: ambiția te duce departe, dar dacă apeși prea puternic pe pedală, ea se întoarce împotriva ta. Strategiile PiS au fost inteligente, dar au sfârșit prin a îndepărta mulți votanți.
Faptul că nu au ținut cont de lecțiile învățate din pașii greșiți ai predecesorilor, cum ar fi PO în 2015, îi plasează pe un teren șubred.
Nu toți adepții PiS sunt naționaliști de neclintit; mulți dintre cei care tânjesc după schimbare vor gravita în mod natural către alternative în ascensiune, cu excepția cazului în care PiS implementează transformări organizaționale și ideologice profunde.
Cu toate astea, pare că se prefigurează un deceniu care ar putea fi marcat de realinieri politice pronunțate la dreapta și la centru în Polonia.
Miles Maftean este doctor în filosofie, redactor șef al site-ului PartyParty, și s-a specializat în analiza creșterii extremismului politic și a politicilor iliberale în Europa Centrală și de Est.
Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca
Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.
Descarcă formularul de AICI.
Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.
Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.
Poți găsi aici lista adreselor.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt Curios