REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Liviu Dragnea și Mihai Tudose. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

De ce Tudose nu este noul Grindeanu: "Mulți simt că Dragnea nu mai poate trage partidul"

Conflictul devenit public dintre premierul Mihai Tudose şi primarul Capitalei, Gabriela Firea, a împărțit PSD în cel puțin trei tabere.

Pe baricade se află inamicii de conjunctură ai fiecăruia dintre cei doi, reactivați de acest scandal. La mijloc se conturează o grupare formată din capi ai partidului care sunt cu ochii pe marele premiu: Legea bugetului de stat pe 2018.

Cum cel mai vehiculat scenariu privind debarcarea lui Mihai Tudose din fruntea Executivului este respingerea în Parlament a bugetului pe anul viitor, premierul are toate șansele să rămână în funcţie. Miza este, pur și simplu, prea mare.

Mai mult, unii lideri PSD au început să respingă public ideea de a organiza mitinguri împotriva „statului paralel” – lansată de apropiați ai lui Liviu Dragnea. Premierul a anunțat oricum că are program separat pe 9 decembrie, când ar urma să aibă loc respectivele mitinguri.

Vă propunem, în cele ce urmează, o analiză a „frontului” din principalul partid de guvernământ.

Mihai Tudose, mai „greu de ucis” decât predecesorul lui. Foto: Lucian Muntean

„Certuri și discuții mai sunt, ca-ntr-o familie”

Să începem cu începutul – adică de la stenogramele publicate la sfârșitul săptămânii trecute de site-ul DC News – proprietate a firmei Press Media Electronic SRL – unde figurează drept asociat analistul politic Bogdan Chirieac.

Aceste stenograme, în care Gabriel Firea și Mihai Tudose se contrazic, au pus paie pe focul conflictului care mocnea în interiorul PSD.

Acest conflict este alimentat şi de cele două tipuri de atitudini pe care le-a putut observa oricine a urmărit știrile recente. De o parte sunt scepticii, iar de cealaltă, lideri precum ministrul Lia Olguța Vasilescu, secretarul general adjunct Codrin Ștefănescu şi deputatul Liviu Pleșoianu, care insistă cu privire la un mesaj de forță adresat aşa-numitului „stat paralel”.

Aparent, noile tensiuni au fost declanșate de hotărârea primarului Gabriela Firea de a amplasa în Piața Victoriei – locul de întâlnire din fiecare duminică al protestatarilor anti-PSD – un alt târg de Crăciun, pe lângă cel care există deja în Piața Constituției.

Surse politice au declarat pentru DC News că, în acest context, poziția premierului Tudose ar fi șubredă, iar una dintre variantele prin care PSD s-ar debarasa de el ar fi respingerea Legii bugetului de stat pe 2018.

Am încercat să aflăm ce spun liderii PSD despre acest scenariu şi câtă susținere mai are premierul Tudose în partid.

„Nu există această posibilitate”, ne-a răspuns, printr-un SMS, vicepremierul Marcel Ciolacu, pe care l-am întrebat dacă bugetul de stat ar putea pica la vot în Parlament.

Celălalt vicepremier, Paul Stănescu, care e şi ministru al Dezvoltării Regionale, a întărit spusele colegului său de Guvern și a plusat:

„Nu e niciun pericol să pice Legea bugetului. Certuri și discuții mai sunt, ca între oameni, la fel ca-ntr-o familie, dar nu văd niciun pericol pentru PSD. Mihai Tudose este premierul PSD și ALDE, discutăm și rezolvăm ce avem de rezolvat”. 

Declarațiile celor doi vicepremieri pentru PressOne au fost făcute luni, 4 decembrie, în aceeași zi în care vicepreședinta PSD Rovana Plumb, intervievată pe holurile Parlamentului, îl acuza pe premierul Mihai Tudose că ar avea poziții publice contrare celor exprimate unitar de partid.

Rovana Plumb și Mihai Tudose, alături de preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău. Foto: Lucian Muntean

„Nu sunt în stare, atunci amândoi să își dea demisia”

Rovana Plumb se poziţionează, deci, ca unul dintre inamicii de conjunctură ai premierului, lucru explicabil deoarece, în octombrie, Mihai Tudose a cerut ca ea să fie îndepărtată din Guvern după începerea urmării penale împotriva sa.

Alături de Plumb, atunci a fost remaniată şi Sevil Shhaideh, în locul căreia a venit Paul Stănescu – astăzi, în tabăra celor care pledează pentru înțelegere.

Pe aceeași linie cu Rovana Plumb se situează Cătălin Rădulescu, cel supranumit „deputatul Mitralieră”.

El a declarat pentru PressOne că premierul și ministrul de Interne, Carmen Dan, ar fi trebuit „să-și facă treaba” în cazul ocupării Pieței Victoriei de către protestatari:

„Faptul că cineva își permite să ocupe un loc public – am spus-o și în februarie, o spun și acum, cu cea mai mare tărie – înseamnă lipsa autorității de stat.

Ministerul de Interne nu și-a făcut treaba, prim-ministrul care e acuma nu și-a făcut treaba, pentru că o autoritate de stat înseamnă că nu poate cineva să ocupe un loc public pe o perioadă nedeterminată că vor ei.

Ei trebuiau să își facă treaba, și prim-ministrul, și ministrul de Interne, amândoi sunt vinovați”, a declarat Cătălin Rădulescu. 

„Știți când erau astea? În anii ’40 și ceva, când Mișcarea Legionară a făcut exact același lucru. Au început să bată bătrâni, oameni, să ocupe instituții.

Or, aici, statul, orice țară europeană, are metodele stabilite când cineva vrea să ocupe un loc anarhic, fără să ceară autorizație pentru un miting. Nu sunt în stare, atunci amândoi să își dea demisia”, a continuat Rădulescu.

El a adăugat printre altele că, dacă premierul Tudose „nu știe ce înseamnă stat paralel, înseamnă că el face parte din statul paralel”. 

Paralel sau nu, un lucru e cert: pe 9 decembrie, când sunt anunţate mitinguri de susţinere a PSD, se celebrează și Ziua Internațională a Luptei împotriva Corupției. Premierul Mihai Tudose nu se va afla în țară, ci va efectua o vizită la Belgrad.

„Nu organizăm miting! Oricum, Piața Dacia este plină cu mulți oameni”

Atât în discuțiile cu Gabriel Firea, cât şi în cele cu Liviu Dragnea, premierul Tudose s-a arătat sceptic față de ideea organizării unor mitinguri de susținere a PSD și față de folosirea forței contra manifestanților din Piața Victoriei.

Drept urmare, poziționarea membrilor PSD față de mitingurile anunțate pentru finele acestei săptămâni îi plasează, chiar și fără voia lor, într-o tabără sau alta: fie în cea a nucleului dur condus de Lia Olguța Vasilescu, Codrin Ștefănescu şi Liviu Pleșoianu, fie în cea a scepticilor precum Tudose.

Nicolae Bacalbașa. Foto: cdep.ro

Deputatul de Galați Nicolae Bacalbașa, de pildă, se numără printre social-democrații care susțin ideea unui miting.

„Domnule, oamenii sunt nemulțumiți de ce li se pare o manipulare a unor structuri obscure pe care foarte mulți le văd, inclusiv eu.

Preferințele electorale ale populației se mențin constante și o asemenea manifestare ar fi în sensul acestor păreri și preferințe”, a explicat Bacalbașa pentru PressOne motivele pentru care susține organizarea unui miting.

Cât despre tensiunile din PSD, el s-a rezumat să spună că:

„Deocamdată, suntem în fața atacului unui stat paralel foarte bine organizat”.

La polul opus, unul dintre liderii PSD care ne-au spus clar că nu au de gând să organizeze vreun miting a fost primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Întrebat dacă va organiza miting, el ne-a răspuns prin SMS:

„Nu organizăm! Oricum, Piața Dacia este plină cu mulți oameni pentru sărbătorile de iarnă!”.

Reacția lui este în ton cu alte declarații făcute de unii parlamentari PSD, precum deputatul de Vaslui Adrian Solomon, care a anunțat în presă că nu va participa la miting.

Adrian Țuțuianu. Foto: mapn.ro

Un alt parlamentar care nu este convins de idee se arată a fi liderul PSD Dâmbovița, deputatul Adrian Țuțuianu.

Acesta nu are nici el vreun motiv să îl sprijine pe Liviu Dragnea, după ce, în luna septembrie, tensiunile dintre ei au dus la demisia sa din funcția de ministru al Apărării.

Un lider cu multă experienţă în bătăliile din partid, Marian Oprișan a evitat o poziţionare clară.

„Cine vorbea și când vorbea? Că eu nu am auzit până acum de organizarea unui miting național”, a spus Oprișan pentru PressOne.

Surprinzător de tranşant a fost, tot luni, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care a declarat la Parlament că, în opinia sa, „nu e nevoie de mitinguri de susținere”. 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Contactat de PressOne, analistul politic Andrei Țăranu spune că reacțiile de respingere a mitingului sunt normale.

„Domnul Codrin Ștefănescu de o sută de ani se tot chinuie să facă mitingul ăsta, ca să demonstreze cât de puternic este PSD-ul.

PSD-iștii adevărați încearcă să evite un asemenea miting, pentru că i-ar pune într-o situație extrem de complicată în cazul în care nu ar avea participanți.

Din punctul meu de vedere, acest miting este complet lipsit de relevanță, pentru că el nu arată decât capacitatea partidului – dacă ea există – de a se organiza, dar scopul este, mai degrabă, inutil.

Nu știi, de fapt, ce vrea acest miting și cine sunt cei care sunt subiectul acestui miting.

Că ești împotriva «statului paralel» este ca și cum ai fi împotriva extratereștrilor. Sunt niște concepții complet goale de conținut. Din punctul meu de vedere, acest miting va face partidului mai mult rău decât bine”, consideră Andrei Țăranu.

„Ar fi o glumă proastă să mai facem și asta”

Contactată de PressOne, Ecaterina Andronescu – vicepreședintă a PSD și membră în forurile de decizie ale partidului – spune că Legea bugetului este prea importantă ca să fie folosită drept pretext pentru căderea Guvernului.

„Legea bugetului este una dintre cele mai importante legi pentru orice țară. Are țara bani sau nu are? Legea bugetului e dincolo de orice poziție a premierului – dacă Legea bugetului nu este aprobată, se merge pe bugetul anului anterior”. 

Nici liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Ioan Munteanu, nu crede că respingerea bugetului ar fi o soluție.

„Acum, când discutăm noi aici, înainte de a intra pe dezbaterea celor două bugete, nu există un asemenea risc.

Sigur că presa poate fi alimentată cu fel de fel de informații care să nu dea bine PSD-ului, dar ăsta e alt subiect. 

Cred că ar fi o glumă proastă să mai facem și asta, după ce am făcut-o pe ailaltă”, a subliniat Munteanu, făcând aluzie la moţiunea de cenzură la adresa Cabinetului Grindeanu.

El a refuzat să comenteze conflictul dintre Firea și Tudose.

„Nu am treabă cu politica, eu nu fac politică deloc, nu dau nicio declarație politică, chiar dacă sunt lider. Vorbesc numai despre proceduri parlamentare. Așa m-am înțeles cu conducerea mea.”

La rândul său, europarlamentarul Viorica Dăncilă s-a declarat mulţumită de Guvernul condus de Mihai Tudose:

„Categoric susțin actualul Guvern și am văzut că multe din ceea ce a promis a pus în practică. Am văzut statisticile europene, statisticile din punct de vedere economic”

Cât despre conflictul dintre Firea și Tudose…

„Eu nu știu despre aceste tensiuni. Am văzut discuții contradictorii legate de târgul organizat în București, două puncte diferite legate de acest aspect, și ceea ce am mai văzut este modul în care s-a acționat de către protestatari, ceea ce nu mi s-a părut normal, și susțin cu tărie că nu trebuia să se întâmple”, a spus Viorica Dăncilă. 

„Nu am treabă cu politica, eu nu fac politică deloc, nu dau nicio declarație politică, chiar dacă sunt lider.”

Ioan Munteanu, liderul de grup al deputaților PSD

„În toate partidele ar fi fost asemenea războaie când liderul formal lasă sânge”

Președintele PSD Mureș, Vasile Gliga, spune că nu există riscul ca scenariul Grindeanu să se repete.

„Cunosc bine colegii și nu există niciun conflict. Sunt sarcini grele – de aprobat bugetul, legile care sunt pe masa Parlamentului – și nu se poate decât într-o unitate perfectă. Nimeni nu cred că își asumă altceva, astăzi sau în următoarea perioadă”, a punctat Gliga. El a adăugat că cei care vorbesc despre căderea Guvernului printr-o respingere a Legii bugetului sunt visători și lansează zvonuri aiurea”. 

Respingerea Legii bugetului nu este plauzibilă nici pentru fostul ministru Florin Iordache, apropiat de Liviu Dragnea:

„Uitați de asta”, i-a spus el reporterului PressOne. 

Analistul politic Andrei Țăranu explică ipotetica situație în care Parlamentul nu ar adopta Legea bugetului:

„Căderea bugetului este echivalentă cu o moțiune de cenzură. Problema eîși poate permite PSD o criză de o asemenea anvergură la sfârșit de an? Are înlocuitor pentru Tudose?

Oricât ar fi de încleștate taberele, niciuna dintre ele nu cred că se va atinge de lucrul cel mai important pe care îl are PSD în această clipă – guvernarea și resursele.

Dacă renunță la așa ceva, atunci drumul spre alegeri anticipate este deschis, și jocurile politice vor fi cu totul și cu totul altele decât au fost în 2016″, a comentat Andrei Țăranu. 

În plus, el spune că din acest scandal riscă să iasă șifonat nu Mihai Tudose, nici bugetul, ci chiar Liviu Dragnea:

„În ceea ce privește războiul din interior, este unul cât se poate de clar. În toate partidele ar fi fost asemenea războaie atunci când liderul formal lasă sânge. Este în poziția în care e clar că va pierde partidul.

Mai devreme sau mai târziu, el nu va mai fi prima voce în partid, pentru că are problemele mari cu justiția și probabil că are probleme mari și în interiorul partidului.

Sunt mulți care simt și văd, cum e doamna Firea sau domnul Tudose, că domnul Dragnea nu mai poate să mai tragă partidul. Pur și simplu, nu mai poate să îl tragă.

Oricine îi poate reproșa diverse, mult prea multe ca el să mai fie, într-adevăr, un lider autentic al PSD-ului”.

Grindeanu: Nu comentez chestiuni politice

Am încercat să aflăm de la fostul premier Sorin Grindeanu dacă îl vede pe succesorul său drept o potențială victimă, însă acesta ne-a servit un răspuns specific unui tehnocrat:

„Dați-mi voie, fiind într-o postură care nu mai implică păreri politice, să nu comentez și nici nu îmi doresc acest lucru. Sunt într-un post care nu îmi dă posibilitatea să comentez chestiuni politice”, a declarat Sorin Grindeanu, recent numit președinte al ANCOM.

Ponta: „Tudose a devenit ținta cuplului Dragnea-Firea”

Există o grupare interesată de PSD care s-a format în afara partidului. Este cea formată din disidenți şi excluşi precum Victor Ponta şi Cătălin Ivan, poate şi europarlamentarul Sorin Moisă, fără să fie clar dacă el este aliat cu ceilalți.

Victor Ponta. Foto: Lucian Muntean

Contactat de PressOne, Victor Ponta ne-a răspuns printr-un mesaj pe WhatsApp:

„Actuala conducere a PSD și-a bătut deja joc de votul obținut în decembrie 2016.

Guvernarea este un dezastru instituțional (oricum Tudose a devenit, ca și Grindeanu, ținta cuplului Dragnea-Firea) / economia prezintă toate semnele unei viitoare crize comparabile cu anii 2008-2009 / Parlamentul este folosit doar pentru a asigura o poziție pentru Dragnea și pentru răfuieli politice (Comisia SRI și celelalte comisii speciale) / există un război absurd între Parlament și Justiție / relațiile strategice cu SUA și UE sunt puse în pericol de problemele personale ale liderului PSD”. 

Europarlamentarul Cătălin Ivan este de părere că Gabriela Firea își dorește șefia partidului și țintește inclusiv o candidatură la Președinție, motiv pentru care îi atacă pe potențialii rivali.

„L-a atacat pe Sorin Grindeanu, acum pe Mihai Tudose, pe absolut toți care cresc cât de cât în sondaje și ar putea să reprezinte o amenințare pentru candidatura sa”, a comentat Ivan pentru PressOne. 

Nici el nu crede că felul în care partidul l-a debarcat pe Sorin Grindeanu s-ar putea repeta:

„Mai degrabă pleacă Liviu Dragnea decât să pierdem un nou Guvern. Cred că, pentru toți PSD-iștii vechi care au pus umărul la construirea acestui partid, e evident că aceste încercări cu oameni aduși de afară au eșuat – oameni aduși de prin PD, PRM.

Acest experiment eșuat numit Liviu Dragnea nu se va repeta. Eu sunt convins că, la viitorul Congres, și probabil că va fi repede, va fi ales președinte un membru de partid autentic, care a fost doar în PSD”, a mai spus Ivan. 

Politologul Andrei Țăranu trage concluziile:

„Grindeanu nu avea capacitatea de a coordona un partid. Nu coordona el nici întreaga filială.

Dar Tudose este un baron. Vine dintr-o formulă de baroni PSD și continuă să aibă relații foarte bune cu baroni precum Oprișan și alții de prin zona respectivă, așa că e cu totul și cu totul de altă factură. 

E clar că domnului Dragnea îi este mult mai teamă de un Tudose contracandidat decât de Grindeanu”.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios