Un deputat PSD vrea înființarea Gărzii Civile. Voluntarii ar primi garanții de stat în programul Prima Casă

Deputatul PSD Sorin-Ovidiu Bota a depus pe 1 septembrie la Parlament un proiect care prevede înființarea unei Gărzi Civile și introducerea posibilității de realizare a serviciului militar pe bază de voluntariat.

Contactat de PressOne, Bota a arătat că membrii Gărzii Civile ar fi stimulați prin acordarea unor garanții de stat la creditele obținute prin programele Prima Casă și Prima Mașină.

Garda Civilă, în subordinea primarului

Potrivit propunerii legislative depuse de Sorin Bota și semnate de mai mulți parlamentari PSD, "Garda civilă se înființează și funcționează la nivel local în subordinea primarului și este coordonată la nivel județean de către prefect". 

Teoretic, Garda Civilă ar urma să fie formată din civili care efectuează un stagiu voluntar de pregătire militară, cu o durată între cuprinsă între trei și nouă luni.

Articolul 1, alineatul 3), al textului prevede însă că:

"Pot să se înscrie în Garda Civilă și foste cadre militare sau de poliție aflate în rezervă, precum și alte persoane care au efectuat o pregătire militară de-a lungul vieții și sunt trecute în rezervă". 

Voluntarii care încheie perioada de pregătire vor putea apoi să fie angajați ca militari voluntari în Armata Română "sau la una dintre instituțiile următoare: Pompieri, Poliția de Frontieră, Jandarmerie, Jandarmerie Montană, ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență – n.r.), Serviciul de Telecomunicații Speciale". 

În perioada în care vor participa la pregătire, voluntarii vor primi "o soldă egală cu salariul minim pe economie", se arată în proiect.

Pregătirea militară nu vine însă la pachet cu obligația de a activa în Garda Civilă, arată inițiatorul.

De altfel, simpla participare la instructaj le va acorda militarilor voluntari posibilitatea de a beneficia de garanții de stat pentru programele Prima Casă și Prima Mașină.

Astfel, la articolul 5 al proiectului se arată că:

"Persoana care se înscrie în programul privind voluntariatul militar beneficiază de garanție de Stat pentru Programul Prima Casă și Prima Mașină așa cum sunt ele prevăzute azi (chiar dacă, la nivel național, aceste programe nu se mai derulează). Aceste facilități sunt disponibile timp de cinci ani după terminarea stagiului militar voluntar". 

"Oamenii să știe – mă duc, fac asta, dar nu pierd vremea să mă instruiesc" 

În expunerea de motive, inițiatorul spune, pe scurt, că Garda Civilă va putea fi activată "pentru situații excepționale și stare de necesitate", iar absolvenții de studii superioare care au încheiat stagiul militar "vor primi grade militare în rezervă". 

"Acest lucru asigură o rezervă de ofițeri și subofițeri care pot fi activați în caz de necesitate (război)", se arată în același document.

Contactat de PressOne, Sorin Bota a spus că își dorește ca proiectul lui să devină lege în sesiunea parlamentară care tocmai a început. În acest sens, el așteaptă opinia ministrului Apărării, Adrian Țuțuianu.

"Proiectul de lege are două componente. Garda Civilă e... o a doua componentă, cumva. Prima este înființarea serviciului militar voluntar pentru cine vrea să facă instruire militară, să facă ca un fel de perioadă de trei luni sau șase luni, în funcție de nivelul de studii care-l are (sic!), cu pregătire militară și pregătire teoretică în echivalentul civil al armei militare respective, în care să dobândească la finalul pregătirii respective și un certificat de instruire profesională în ramura respectivă civilă asociată cu arma militară", a explicat deputatul.

"Ulterior, poți să te înscrii în Garda civilă de la primărie și coordonată la nivel județean de prefect", a adăugat el.

Bota spune că Garda Civilă ar fi utilă mai ales pentru situațiile în care autoritățile sunt depășite – accidente grave, calamități etc.

"Dau ca exemplu – că aveți sediu la Cluj, nu? – prăbușirea avionului de la Vlădeasa. S-au luat oameni de la crâșme să caute avionul, când putea să existe sistem de alarmare, se face cu schimbul...

Ca voluntar, ai și echipament la primărie, îți dă lanternă, lămpaș, foaie de cort. Și, organizați, cu stații, cu telefoane, cu tot ce trebuie, te duci și cauți.

Beneficiază, toți cei care fac asta, de anumite facilități fiscale la achiziția de prima locuință, prima mașină, facilități acordate cetățenilor care fac ceva pentru stat. Ăsta e raționamentul și filosofia legii. 

Mai ales că cei care sunt absolvenți de liceu sau facultate nu au bonitate. Nu îi dă nimeni nimic. Omul stă în gară sau cu chirie, că n-are casă. Vrea și omul să-și ia casă! Sau să-și ia și el o mașină. Oamenii să știe – mă duc, fac asta, dar nu pierd vremea să mă instruiesc." 

Recidiva PSD, după Garda lui Nicolicea

În noiembrie anul trecut, PressOne a publicat un articol referitor la o propunere legislativă a deputatului PSD Eugen Nicolicea privind înființarea Gărzii Naționale a României – structură militară alcătuită din persoane care să se instruiască voluntar.

Spre deosebire de propunerea lui Bota, care prevede ca Garda Civilă să funcționeze în subordinea primăriilor, cea a lui Nicolicea stipula ca armata formată din voluntari să fie în subordinea Parlamentului.

Eugen Nicolicea. Foto: Lucian Muntean

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează