REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Echipa României, la finalul partidei de FedCup cu Cehia. Fotografii: Raed Krishan - Gazeta Sporturilor (c)

Simona, Monica, Andreea, Raluca și Alina: emoție

România – Cehia 2-3! Au fost 10 ore de tenis de clasă în Polivalenta clujeană, 11 seturi strânse în partidele de simplu și o acută senzație de ghem în stomac, care s-a tot răsfirat și reînnodat pe durata celor două zile.

La final, s-au impus cehoaicele, grație Karolinei Pliskova, care și-a câștigat partidele de simplu și a contribuit și la succesul, decisiv, de la dublu. Andreea Mitu a izbucnit în lacrimi lângă bucuria prinsă în horă a adversarelor.

Aceasta este știrea. Să derulăm filmul celui mai mediatizat eveniment sportiv al începutului de an.

România – Cehia 2-3 (Cluj-Napoca, 6-7 februarie 2016)

Halep – Pliskova 7-6, 4-6, 2-6

Niculescu – Kvitova 6-3, 6-4

Halep – Kvitova 6-4, 3-6, 6-3

Niculescu – Pliskova 4-6, 6-4, 3-6

Olaru / Mitu – Pliskova / Strykova 2-6, 3-6

Semifinalele Fed Cup 2016 vor fi Elveția – Cehia și Franța – Olanda. România va juca împotriva Germaniei, pe teren propriu, la jumătatea lunii aprilie (16 și 17), barajul pentru rămânerea în Grupa Mondială I

ZIUA 1

La intonarea imnului, peste 7.000 de oameni reușesc să schimbe impresia generală că tenisul ar fi doar un sport individual. Se cântă din tot sufletul, ca pentru o cauză comună.

În lojă centrală, Ilie Năstase, fără nicio cută pe sacou, e vizibil marcat de moment. Un tricolor imens se desfășoară în peluză. Într-o altă lojă – niște spații amenajate la trei metri de teren -, omul de afaceri Rareș Bogdan probează din nou incredibila sa capacitate de a iubi România în fiecare zi.

Jurnalismul de lojă e doar pentru cei chemați.

În tribună, oamenii sunt înarmați cu steaguri și bannere dedicate Simonei. Dragoste cu WTA.

Explicabil pe undeva, Halep e numărul 3 în ierarhia mondială și, în ultimii doi ani, nu a pierdut niciun meci din circuit în fața cehoaicelor.

Scandarea numelui ei e urmată de „România, România”, ca și cum Simona ar fi numele de scenă al țării.

Cele mai înfocate susținătoare ale Simonei Halep.

După Australian Open i s-a anticipat prăbușirea. Aici însă, un public torid e pregătit să-i întindă plasa de siguranță. Sunt mulți fani din Cluj, dar și din Năsăud, Fălticeni sau Constanța, iar majoritatea asistă pentru prima oară la un astfel de spectacol.

Monica Niculescu (32 WTA) avea să spună că, în acel vacarm, n-ar fi făcut față presiunii unui meci în deschidere.

Conform țintarului, Halep, favorita noastră, și Pliskova (13), numărul doi din echipa Cehiei, joacă în partida de debut. Kvitova – Niculescu e celălalt meci al zilei.

Cei 50 de fani din galeria cehilor – foarte simpatici, de altfel – sparg paleta locală de roșu, galben și albastru.

O tobă și un cornet (instrument asemănător trompetei) măsoară starea de spirit. „If you’re happy and you know it, clap your hands”, aceasta e tema lor. N-au niciun motiv să fie triști, Cehia e câștigătoarea a patru ediții de FED Cup în ultimii cinci ani.

O femeie însoțită de un copil flutură un steag de-al nostru chiar în fața lor, ca și cum ar încerca să le facă vânt din postura de favoriți. Alți fani poartă tricouri pe care scrie „Simona, campioana inimilor noastre!”

Doi tineri urmăresc disputa îmbrățișați: el e în scaun cu rotile, ea îl cuprinde din spate. Un bărbat pe a cărui uniformă scrie Inspectoratul general pentru situații de urgență se apropie de o mamă care-și ține fetița în brațe ca să întrebe, timid, ce vârstă are. Teodora, aproape un anișor.

Cehii au urmărit disputele de lângă fanii României.

*

Meciul Halep – Pliskova începe furios. La 1,86 metri, Karolina e o tipă pe picioarele ei. Servește ca din tun, lovește puternic de fiecare dată și o obligă pe Simona să se bată pentru fiecare punct.

Sunt schimburi spectaculoase, raliuri epuizante, iar primul set se decide în tie-break. Simona se impune, fanii exultă, iar părinții ei aplaudă în picioare.

De lângă teren, Raluca Olaru dirijează scandările publicului. Trompeta cehilor sună înfundat. Pare să fie din nou ziua reverului în lung de linie, lovitura încântătoare a Simonei.

Simona a jucat pentru prima oară într-un echipament tricolor.

În zona lojilor încep frământările cam după o oră de tenis. Ba un telefon care nu suportă amânare, ba o urgență în sectorul sălii unde se servește masa. Lipsa manierelor se transmite și în tribună.

Regula e clară: spectatorii pot intra sau ieși din sală numai în momentele de pauză (primul e după trei game-uri jucate, iar apoi, de fiecare dată când suma acestora e un număr impar).

Convențiile nu țin însă loc de foame. Se consumă chipsuri și popcorn. Shhhhhhhh!

Nu toată lumea întoarce capul după Simona și Karolina. Un puști își pierde complet interesul. Manevrează, pe telefonul de ultimă generație, un minion într-un slalom printre bombe. Chestia aia trebuie să înghită cât mai multe banane. Captivant!

Halep începe mai slab setul secund, dar revine în forță de la 2-4 la 4-4. La jocurile Simonei, te urci de fiecare dată într-un carusel emoțional.

Cu Pliskova, ratează două șanse de 5-4, iar cehoaica face breakul, lăsând-o pe româncă în pragul unei crize de nervi.

Tensiunea crește: Karolina a egalat la seturi.

În decisiv se merge cap la cap până la 2-2, dar Halep lasă privirea în pământ după primul game în care își pierde serviciul.

Căpitanul nejucător Alina Tecșor încearcă să o calmeze, dar Simona nu pare să o asculte. Nu se mai poate face nimic. Karolina profită imediat și lichidează conturile.

Karolina Pliskova aduce primul punct pentru Cehia.

Cehia e în avantaj, iar sala trece pe frecvența MO-NI-CA, MO-NI-CA.

Ce șanse să aibă Monica împotriva Kvitovei, de două ori câștigătoare la Wimbledon (2011, 2014)?

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Meciul al doilea începe cu destul de multe scaune goale în tribune. La masa presei e aproape pustiu. Conferința de presă a Simonei pare mult mai ofertantă.

Ea a crezut în șansele Monicăi Niculescu.

Monica își etalează din start arma: dreapta cu slice! Mingi tăiate fin, razant cu fileul, care îi fac „pedichiura” Petrei. Obligată să lovească de foarte jos, cehoaica greșește la foc automat.

Tehnica – marcă înregistrată a Monicăi – o prinde total nepregătită pe cea mai bine cotată jucătoare a Cehiei.

5-2 pentru Niculescu în primul set este vestea bulversantă care se propagă în centrul media.

Fotoreporterii dau buzna înapoi în sală, să surprindă minunea. Boc, primarul obișnuit să taie panglici, apreciază stilul Niculescu și se ridică în picioare pentru a se face remarcat. Monica închide setul la 3 și urlă descătușată cu pumnul strâns.

Monica Niculescu, reacția după câștigarea primului set.

Nu e doar un foc de paie,pentru că românca servește excelent în continuare. La 4-4, în setul secund, în tribună se creează valuri mexicane. Ilie Năstase se lasă și el purtat de val. Sacoul rezistă. Și stăpânirea de sine a Monicăi.

Ea închide meciul pe serviciul adversarei, cade în genunchi și eliberează toată tensiunea.

Statistica înregistrează 46 de erori neforțate în dreptul Kvitovei. Monica jubilează, e ziua ei. „Mulțumesc, nu aș fi reușit fără voi. Ați fost incredibili!”, le spune imediat fanilor.

România – Cehia 1-1!

Monica Niculescu a învins-o pe Kvitova în două seturi.

ZIUA A DOUA

Simona revine în arenă, duminică, pe „Noi suntem români, noi suntem români…”. Rareș Bogdan nu mai e în lojă, deci nivelul de patriotism trebuie reglat la difuzoare.

Halep vrea să pună rapid stăpânire pe joc, cu un break în primul game. Kvitova răspunde cu un rebreak la zero și apoi câștigă lejer pe serviciul propriu.

Halep și Kvitova, două jucătoare din Top 10.

E momentul în care Simona pare din nou vulnerabilă. Face două greșeli personale, dar supraviețuiește, totuși, unui game dificil: 2-2!

Vine rândul Kvitovei să se clatine. Simona fuge spre 4-2, apoi 5-3. O ajută și fanii, transformați în arbitri de linie la fiecare minge pe care Kvitova o trimite la limită: OUT, OUT, OUT!

La 5-4, după ce salvează două mingi de break, Simona servește pentru câștigarea setului. O minge țopăie indecisă pe banda fileului, iar tribuna uită să mai respire. Cade în terenul Petrei.

Halep ia primul set. A făcut de 4 ori mai puține erori neforțate decât adversara (4-16), dar are mult mai puține lovituri direct câștigătoare (2-13).

Kvitova riscă totul, iar Halep încearcă să reziste asaltului, în speranța că va redeprinde gustul succesului.

Reverul în lung de linie pare să-i rezerve Simonei o poziție privilegiată și în setul doi. „Luptăm, luptăm, luptăm și câștigăm”, marchează avantajul luat imediat, 2-0.

Urmează trei game-uri la rând cucerite de cehoaică și primele probleme pentru Halep. Un nou break al Petrei rupe echilibrul, 3-5, iar Halep se înclină în setul doi după ce irosește trei mingi de rebreak.

Set decisiv.

Simona Halep, la serviciu.

Arbitrul de scaun face instrucție cu copiii de mingi. Unul, cam adormit, ignoră complet indicația: „Pick up the ball, please!”. Nicio reacție.

Simona o ia de la capăt, dar și bombardamentul Kvitovei continuă. La 3-3, tensiunea crește formidabil, iar la 4-3 pentru Simona, fanii explodează.

Arbitrul se străduie să facă ordine: „Try to stay quiet until the end of the point!”. Ne pare rău, președintele Iohannis n-a mai venit la meci.

Halep nu mai face nicio concesie. Își construiește break-ul cu o minge care survolează încercarea de smash a cehoaicei, apoi termină disputa în uralele mulțimii. Bucurie imensă.

Simona, copil ca fiecare dintre noi, își îmbrățișează părinții, apoi trimite o minge în tribună. Un fan o prinde cu tehnică de Bruce Lee, incredibil, deși filmează în același timp cu telefonul mobil.

O defecțiune tehnică face ca discursul lui Halep să nu se audă în tribune. Sunetul revine exact la final: „Mulțumesc mult!”.

România conduce: 2-1!

Simona și bucuria victoriei în fața Petrei Kvitova.

Urmează Monica, împotriva Pliskovei, și aproape nimeni nu mai întârzie în coada de la „răcoritoare”.

Niculescu face 2-0 rapid. O scurtă inteligentă, după un raliu, o găsește pe Karolina împietrită.

Cehoaica accelerează imediat pe propriul serviciu: 181 de km/oră, 183, 185. Serviciul doi al româncei nu mai e cel de ieri, dar o venire curajoasă la fileu și un lob de efect duc scorul la 4-4!

De aici, Pliskova e ca un zid și își adjudecă primul set, la 4.

E posibil un nou miracol? Niculescu are o inimă mare.

La 4-4, după ce a fost mereu în urma adversarei, e rândul ei să rupă echilibrul, cu un break. Apoi, nu ratează șansa de a închide setul.

În decisiv, strigătul de luptă al Monicăi se stinge. Se înmulțesc dublele greșeli, iar primul as vine abia la 3-5. De partea cealaltă, Karolina e, probabil, și o redutabilă jucătoare de poker.

După 2 ore și 17 minute, Pliskova încheie disputa cu un nou as. România – Cehia 2-2, suspansul se prelungește.

Monica și dezamăgirea înfrângerii în fața Karolinei.

La dublu, Alina Tecșor mizează pe perechea Olaru/Mitu.

Monica Niculescu nu mai poate să joace din cauza uzurii meciului cu Pliskova. La cehoaice, după numai 30 de minute de la meciul său de simplu, Karolina, coșmarul nostru, revine incredibil în teren pentru a face echipă cu Barbora Strycova.

Andreea Mitu și Raluca Olaru nu s-au regăsit în confruntarea de la dublu.

Meciul e la discreția oaspetelor. Româncele nu reușesc nici măcar un break. La finalul primului set, mulți spectatori părăsesc Polivalenta.

Se termină 2-6, 3-6. Se termină și visul de a juca anul ăsta în semifinalele FED Cup.

Ochii Andreei Mitu se umplu de lacrimi, dar fanii rămași le cheamă pe fete în arenă pentru aplauze.

Apoi, ca la români, încep discuțiile: ba că s-a greșit tactica și Niculescu trebuia menajată pentru a putea juca la dublu, ba că Halep nu va fi niciodată numărul 1.

Asta după o performanță pe care România nu a mai avut-o din 1981.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios