Fondul clasei

Echipa de robotică a Colegiului Național "Petru Rareș" din Beclean a ajutat autoritățile judeţene să acceseze fonduri europene pentru a moderniza 31 de sectoare de drum din Bistrița-Năsăud, încărcând în timp record toată documentația necesară pe aplicația electronică MySMIS.

Liceenii de la Esentza Robotics au contribuit esențial la depunerea, în această vară, a cinci proiecte în valoare totală de 105 milioane de euro.

Finanțarea atrasă în Bistriţa-Năsăud prin Programul Operațional Regional reprezintă 64% din suma alocată pentru modernizarea drumurilor județene din România. A fost vorba despre un total de 162 de milioane de euro (fonduri de la UE şi din bugetul de stat), pentru drumuri nefinalizate din regiuni mai puţin dezvoltate.

"Suntem primii pe țară", au jubilat șefii administrației bistrițene. Ba chiar din întreaga Europă, avea să adauge Alexandru Toniuc, directorul unei "direcții" din cadrul Consiliului Judeţean.

"Cred că suntem printre cele mai performante regiuni la nivelul Europei, din punctul de vedere al fondurilor atrase din cele structurale și de investiții, ceea ce mă bucură foarte mult. Este rezultatul activității CJ și, aș sublinia eu, în primul rând a domnului președinte", a declarat Toniuc.

"Domnul președinte" este Emil Radu Moldovan, aflat la al treilea mandat la conducerea județului.

Tipul baronului local, aflat în cercul restrâns de putere din PSD, Moldovan participă ocazional la partide de vânătoare alături de Liviu Dragnea şi e cel care a "numit" ultimii trei miniştri ai Pădurilor.

Se spune că nimic nu mișcă în Bistrița-Năsăud fără știrea lui. Dacă treci prin județ, se poate observa cu ușurință că, în general, nu prea mișcă nimic.

Ca să revenim, autoritățile au făcut "festival" din felul în care au reușit să ocupe o bucată semnificativă din "linia de finanțare".

Elevii de la "Petru Rareș" nici măcar nu s-au lăudat pe pagina de Facebook a liceului, deși ajutorul lor a fost decisiv.

Echipa Esentza Robotics de la Colegiul "Petru Rareş".

Echipa de robotică din Beclean a intrat în acțiune în momentul în care s-a deschis sesiunea de depunere a cererilor de finanțare prin sistemul electronic MySMIS.

Era un apel non-competitiv care funcţiona pe principiul "primul venit, primul servit", adică primul proiect depus urma să fie şi primul evaluat.

Astfel, a devenit esenţială încărcarea cât mai rapidă a proiectelor pe platformă.

În mai puțin de 5 ore, cei 15 elevi de la Esentza Robotics au reușit să introducă în "sistem" toată documentația pregătită de funcționarii de la Consiliul Judeţean, pentru nu mai puțin de cinci cereri de finanțare.

De aici "scorul" cu care se laudă edilii bistrițeni. Aceștia au povestit uluiți că unul dintre adolescenții de la "Petru Rareş" introducea simultan date pe două laptopuri, și părea că știe dreapta ce face stânga.

Performanța se datorează și faptului că tinerii erau familiarizați cu platforma MySMIS. În primăvară, ei ajutaseră și Primăria Beclean să se aboneze la niște fonduri europene.

Atunci, timp de câteva zile, au testat prima oară aplicația, cu toate "hachițele" ei, apoi au făcut o simulare. Și-au împărțit secțiunile proiectului pe grupuri de lucru, s-au cronometrat și au venit cu soluții pentru a-și îmbunătăți eficiența.

În ziua apelului de depunere, au scos un timp cu mult mai bun, fiind cei mai rapizi, iar Primăria Beclean a obținut finanțarea europeană.

Abordarea a fost aceeași în cazul proiectelor Consiliului Județean. Primarul din Beclean i-a spus șefului de la județ că la "Petru Rareș" sunt niște copii care se mișcă repede, ba chiar foarte repede.

"În opinia noastră, n-am făcut ceva nemaipomenit, deși poate că reiese asta din perspectiva altora. Copiii au lucrat în echipă, ei sunt foarte buni la programare, la operare.

Să ne înțelegem, ei știau deja tot ce ar fi putut interveni într-un proiect din acesta, știau platforma, erau cu lecția învățată până la capăt.

Nu vorbim de niște amatori, ci de niște tineri foarte buni la programare, operare și, foarte important, la munca în echipă", spune coordonatorul echipei și directorul Colegiului, profesorul Cristian Nicula.

Esentza Robotics a luat naștere în 2016, atunci când o asociație a luat-o înaintea Ministerului Educației. Nici nu era greu să depășești un dric.

"Nație prin educație", ONG fondat de fosta jurnalistă Dana Războiu, a venit cu un proiect educațional care încuraja tinerii să construiască roboți de la zero, din piesele primite, plus cele proiectate și imprimate 3D.

Fiecare echipă nou-formată pornește la drum cu o sponsorizare din partea asociației. În primul an s-au format 45 de echipe în toată țara, în 2017 numărul lor a crescut la 90, iar în acest an competițional sunt 145 de echipe din 77 de orașe.

Profesorul Cristian Nicula, care predă informatică, e uimit de succesul programului lansat de "Naţie prin educaţie".

La "Petru Rareş" sunt 45 de elevi implicați în proiect: prima echipă, Esentza Robotics, o a doua, Esentza Revolution, și mai sunt şi juniorii, pentru că liceul are și gimnaziu.

"Îi stimulează foarte mult lucrul în echipă. Când căutăm o soluție, o căutăm împreună. Nu mai învață de frică, nu mai e presiunea notelor.

Sunt interesați să ocupe locuri fruntașe în cadrul competiției ce va stabili care sunt cei mai ingenioși roboți. Petrec foarte mult timp împreună, astfel că se coordonează foarte bine.

Din acest motiv, a fost foarte ușor să ne coordonăm la proiectul ce viza obținerea de fonduri pentru județ. S-a potrivit ca o mănușă.

Generația asta e cât se poate de normală. Și noi am fost priviți cu suspiciune de cei mai în vârstă. Dacă te updatezi, dacă te duci lângă ei și le stârnești interesul, vei obține niște reacții formidabile.

Păi ei vin în hub fără mine. Eu particip în momentele de criză, când nu reușesc ei să programeze ceva.

În liceu au mai multe locuri speciale, unde au acces fără restricții. De multe ori, aceşti elevi stau până seară târziu. Caută soluții tehnice, chiar și soluţii de finanțare pentru piese mai performante", a povestit Cristian Nicula pentru PressOne.

El spune că i-a rugat pe șefii de la județ să ajute Colegiul "Petru Rareş" să organizeze tabăra de robotică din 2019. Prima ediție a avut loc vara trecută, la Beclean, cu bani de la sponsori privaţi şi de la ONG-ul "Nație prin educație".

Între timp, CJ Bistrița-Năsăud s-a întors la activităţile pe care orice administrație din România se pricepe să le facă temeinic: a anunţat că va cheltui 170.000 de lei pentru un spectacol dedicat Centenarului.

Va cânta trupa Voltaj, va urma un "impresionant" foc de artificii și se vor servi gratis porții de fasole cu ciolan.

O parte dintre liceenii pasionaţi de robotică din Beclean. Sursa foto: Facebook

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.