REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Foto: © Alfred Hofer | Dreamstime.com

Cum și de ce să reciclăm telefoanele mobile, electronicele și electrocasnicele (P)

Cu toții avem pe acasă electrocasnice sau electronice pe care nu le mai folosim, dar pe care nici nu le aruncăm (și care trec drept deșeuri electrice, electronice și electrocasnice) – nu neapărat pentru că ar fi stricate, ci pentru că pur și simplu sunt depășite.

Și nu este vorba doar de generațiile care au cunoscut lipsurile din comunism. De exemplu, studiile arată că aproape jumătate (49,9%) dintre românii cu vârsta peste 18 ani, conectați la internet, sunt mai degrabă înclinați să țină la sertar telefoanele mobile pe care nu le mai folosesc.

În aproape jumătate dintre cazuri, principalul gând pentru care nu ne despărțim de electrocasnicele vechi este acela că s-ar putea să le mai folosim în viitor, ceea ce în realitate, știm cu toții, nu prea se întâmplă, în cele mai multe cazuri.

De ce să reciclăm electronicele și electrocasnicele?

Dacă ne-am apuca să reciclăm electronicele pe bune, impactul ar fi unul extrem de benefic pentru toată lumea. Din cele peste 16 miliarde de telefoane care se aflau în lume în 2022, se estimează că aproximativ 5 miliarde au devenit deșeuri electronice în ultimul an, fiind ținute în casă și nefolosite sau aruncate direct la gunoi.

În același timp, an de an, mai mult de 1,5 miliarde de telefoane mobile noi sunt fabricate în întreaga lume, însă doar 1-2% sunt reciclate la nivel global.

Fabricarea unui smartphone necesită, în medie, 44 kg de materii prime din 70 de materiale diferite – inclusiv metale și materiale rare sau limitate, a căror extragere are un impact semnificativ asupra mediului. Asta în condițiile în care până la 90% dintre componentele unui telefon pot fi reciclate.

Pe lângă plastic și sticlă, din telefoane se reciclează aur, litiu, cupru, siliciu și alte metale rare și minerale, esențiale atât în fabricarea de noi smartphone-uri sau tablete, cât și în multe alte domenii, de la inginerie medicală până la aviație.

Astfel, fiecare telefon recondiționat sau reciclat ajută natura, deoarece folosim mai mult și mai bine resursele pe care deja le avem, în loc să exploatăm unele noi.

Iar telefoanele reprezintă doar un segment din întregul proces de reciclare al electronicelor: situația e similară și în cazul tabletelor, televizoarelor și electrocasnicelor.

Locul electronicelor și electrocasnicelor vechi sau defecte nu este în niciun caz în debara sau la gunoi, alături de alte deșeuri menajere, nu doar pentru că ele pot fi revalorificate, dar și pentru că atunci când sunt aruncate la gropile de gunoi ele se transformă într-un real pericol pentru om și pentru mediul înconjurător.

Tocmai acele metale rare din componența lor pot elimina substanțe nocive precum gaze sau metale grele, astfel că electronicele trebuie să fie reciclate în centre autorizate.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Unde putem recicla telefoanele mobile?

Menționam la începutul acestui material că numărul românilor care păstrează acasă telefoane vechi este foarte mare. Ei bine, ei le pot valorifica și contribui astfel la bunăstarea mediului prin programul ”Re”, o inițiativă de economie circulară a Orange, prin care este încurajat comportamentul responsabil în privința utilizării tehnologiei.

Prin ”Re”, Orange este primul operator de telecomunicații din România care a lansat o inițiativă națională de economie circulară, pentru a da o viață nouă telefoanelor utilizate. Aceasta cuprinde patru arii de acțiune:

1. Recumpărare (Buy-Back) – prin care dacă aduci un un telefon vechi, funcțional, în orice magazin Orange primești un voucher de minimum 10 euro, pe care îl poți folosi pentru achiziționarea unui dispozitiv nou. În 2022, prin programul Buy-Back, Orange România a colectat aproximativ 300.000 de telefoane (echivalentul unei cantități de peste 29 tone). Din cantitatea totală, aproximativ 85% dintre produse sunt trimise la reciclare, restul sunt recondiționate și repuse în circulație.

2. Reciclare – în toate magazinele Orange există o cutie dedicată pentru colectarea de telefoane, tablete, încărcătoare sau căști pe care nu le mai folosești sau care nu mai funcționează.

3. Recondiționare – încă din 2013, Orange are o secțiune online dedicată comercializării telefoanelor recondiționate. Ele trec printr-un control riguros al calității înainte să fie repuse în vânzare și au garanție 12 luni. Aceste telefoane au fost salvate și reintroduse în circuit printr-un proces complex de revalorificare. Telefoanele recondiționate au un preț interesant, sunt o alegere mai prietenoasă cu mediul și presupun un consum mai scăzut de noi resurse.

4. Reparare – încă din 2009, Orange pune la dispoziția clienților Care Center Orange, un „one stop shop” pentru problemele pe care le întâmpină cu dispozitivele mobile, de la servicii tehnice de reparații, până la operațiuni de setare sau obținerea de back-up pentru date. Astfel, clienții Orange pot să păstreze mai multă vreme, în cea mai bună formă, dispozitivele importante pentru ei.

Mai mult, fiecare telefon vechi adus în orice magazin Orange până pe 15 martie contribuie direct la plantarea Pădurii ”Re” – 1 ha, 5.000 de puieți de salcâm. Plantarea efectivă va avea loc pe 18 martie, la Moara Domnească, județul Ilfov, pentru a marca numărul de telefoane colectate prin programul de economie circulară ”Re” și pentru a face o faptă bună pentru natură.

Orange va planta puieții în parteneriat cu Plantăm fapte bune în România, o inițiativă a asociației EcoAssist, care își propune reîmpădurirea României. Până în prezent, asociația a facilitat plantarea a peste 2.500.000 de puieți pe 620 de hectare situate în localități din 35 de județe ale țării, cu ajutorul a peste 45.000 de voluntari.

Câteva lucruri de ținut minte atunci când vrei să folosești sustenabil dispozitivele electronice

– Dacă ai grijă de un dispozitiv electronic, îi poți dubla sau tripla cu ușurință durata de utilizare în parametrii promiși de producător. Acest lucru este valabil atât pentru o mașină de spălat, la care este esențial să folosești soluții anticalcar, cât și pentru un telefon, la care o husă și o folie de protecție pot face minuni. Majoritatea echipamentelor electronice se defectează din cauză că nu avem grijă de ele.

– Folosește computerele, laptopurile și tabletele cât mai mult posibil. De multe ori, merită să faci un upgrade după 3-4 ani decât să cumperi un device nou. Ajută dacă te gândești la asta încă din momentul cumpărării, pentru ca un eventual upgrade să se facă ușor.

– Nu uita să ștergi toate informațiile personale de pe telefon, tabletă sau computer înainte de a le duce la reciclare sau refolosire.

– Nu arunca niciodată electronicele la gunoi. Ele conțin materiale periculoase care pot afecta mediul și sănătatea umană; în plus, e păcat să risipești resurse extrem de rare. Chiar și atunci când nu beneficiezi de vreo promoție la reciclare, este o dovadă că-ți pasă de planetă dacă le duci la reciclat.

– Nu dona și nu păstra telefoane mobile puternic deteriorate – există riscul unui incendiu dacă bateria a fost afectată.

– Evită să ții electronice vechi în casă sau la birou, în special aparate care au baterii cu litiu, care reprezintă un real pericol de incendiu. Dacă totuși le colecționezi, păstrează bateriile separat de dispozitivele în sine.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios