Un statut excelent: pensionar în Parlament

PressOne a identificat 12 senatori şi deputaţi care s-au pensionat de la stat şi care încasează, bineînţeles, şi indemnizaţie de parlamentar. Cei mai mulţi dintre ei au și alte surse de venit.

I-am contactat pe câțiva pentru a afla ce părere au despre anunțul coaliției de guvernare potrivit căruia bugetarii ar urma să fie obligaţi să aleagă între pensie și salariu, dar și dacă ei, ca pensionari deveniţi parlamentari, ar fi de acord ca o eventuală prevedere de acest fel să li se aplice şi lor.

De unde a pornit dezbaterea

La începutul acestei luni, în urma valului de pensionări din domeniile Apărare, Ordine publică și Siguranță națională, presa a semnalat situația consilierilor din Ministerul de Interne care lucrează pentru ministrul Carmen Dan și care, mai nou, încasează și pensie, și salariu.

Ulterior, Carmen Dan a declarat la România TV că toți cei cinci consilieri aflați în această situație au decis să lucreze pro bono, renunțând astfel la salarii în favoarea pensiilor.

Mai mult, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni, 7 august, că se ia în calcul o măsură legislativă care să îi oblige pe bugetari să aleagă între pensie și salariu. Potrivit lui Tăriceanu, această reglementare ar urma să li se aplice inclusiv actualilor pensionari.

"Am fost foarte prost plătit de acest stat pentru munca calificată și în exces pe care am depus-o"

Deputatul de Galați Nicolae Bacalbașa (PSD) spune că în cazul lor, al aleşilor, nu s-ar pune problema să aleagă între cele două tipuri de venit.

Nicolae Bacalbașa Dobrovici. Foto: cdep.ro

El se declară scandalizat de măsura anunțată de liderii coaliției de guvernare.

"Discuțiile au plecat, de fapt, nu de la pensii rezonabile și normale, ci de la niște excese care mie, personal, mi s-au părut scandaloase: oameni pensionați la 40 de ani cu sume exorbitante.

Deci, eu cred că pensiile speciale, în această țară, sunt un scandal și o anomalie.

De fapt, discuția despre pensie și salariu este o discuție derivată, care caută să acopere realitatea unui scandal național și a unei imoralități majore numite pensiile speciale."

Întrebat cum îşi vede propria situație, Bacalbașa spune că doarme liniștit: se îndoiește că va fi nevoit să renunțe la indemnizație în favoarea pensiei sau viceversa.

"Eu am o pensie din contribuții. Deci, eu am fost un om care a muncit toată viața trei norme: am fost medic – medic primar de la 30 de ani, profesor universitar simultan, care am făcut 10-11 gărzi pe lună.

Toată lumea – că nu suntem idioți – știe că se încearcă escamotarea unor realități neplăcute, aceste pensii speciale care au fost, de fapt, un mod de a recompensa structuri de putere într-un mod excesiv și imoral.

La mine nu se pune problema. Eu nu sunt salariat al statului, eu sunt demnitar ales. Este o speță juridică diferită, dar nu despre asta este vorba. Problema acestei țări sunt pensiile speciale."

Deputatul de Galaţi spune că este pregătit și pentru vremuri mai vitrege.

"După câte știu, nu se pune problema, și eu sunt un om care am trăit dintotdeauna în condiții absolut modeste. Și la ora actuală, circul cu autobuzul, cu troleibuzul, cu metroul.

Am fost un om normal, nu mă duc prin crâșme, necesitățile mele sunt relativ mici, dar pensia pe care o primesc este o pensie care reflectă o contribuție în exces.

Chiar cred că am fost foarte prost plătit de acest stat pentru munca calificată și, din păcate, la final, cred eu, în exces, pe care am depus-o", a încheiat Bacalbașa.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, în 2016 deputatul PSD a încasat un salariu brut de 14.564 de lei de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, unde este profesor asociat, 37.803 lei de la Consiliul Județean Galați, 3.080 de lei pentru primele zile ale mandatului său de parlamentar, 4.000 de lei pentru o expertiză medicală "ca expert la Colegiul Medicilor", precum și 75.916 lei – venituri din pensii.

Eugen Bejinariu. Foto: cdep.ro

Un alt deputat care este pensionar al statului este PSD-istul Eugen Bejinariu, fost premier interimar şi general în rezervă.

Declarația sa de avere depusă în luna iulie 2017 arată că, anul trecut, a încasat o indemnizație de parlamentar de 77.170 de lei, în timp ce veniturile sale din pensii au fost de 101.004 lei, adică aproximativ 8.400 de lei pe lună.

Bejinariu nu a răspuns la repetatele apeluri telefonice ale reporterului PressOne. 

Și deputatul PNL Victor Paul Dobre, fost ministru delegat pentru Administrație în primul guvern condus de Victor Ponta, este pensionar.

Victor Paul Dobre. Foto: cdep.ro

Conform declarației sale de avere, Dobre a încasat anul trecut o indemnizație de 81.490 de lei de la Camera Deputaților, o indemnizație de 6.000 de lei de la Camera de Comerț Galați, o pensie de 38.868 de lei de la Casa Națională de Pensii, dar și 7.400 de lei de la două firme.

Contactat de PressOne, fostul ministru liberal a declarat că nu beneficiază de o pensie specială, motiv pentru care consideră că este exclus din discuție:

"Doamnă, eu nu iau pensie specială. E pensia mea! O rugăminte: sunt în concediu, plecat departe, nu sunt în țară. Dacă vreți, vă răspund peste câteva zile. Nu știu prea multe". 

"Indemnizația nu e salariu!"

Mai mulți senatori, printre care fostul președinte Traian Băsescu şi ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, încasează la rândul lor atât pensie, cât și indemnizație de parlamentar. Alții, cum este cazul senatorului PSD Cristian Sorin Dumitrescu, au pensie de la stat, indemnizaţie de parlamentar, dar și salariu din activitatea didactică sau din alte activități.

În 2016, fostul președinte Traian Băsescu a primit, potrivit declarației sale de avere, indemnizația de la Senat (2.767 de lei, doar pentru sfârşitul lunii decembrie), venituri din obligațiuni, o pensie anualp de 37.000 de lei, dar și indemnizația acordată foștilor președinți ai țării, care în 2016 a ajuns la 139.200 de lei.

Ministrul Teodor Meleșcanu, senator ALDE, a încasat anul trecut două salarii de profesor universitar, unul de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (46.000 de lei), celălalt de la Universitatea "Hyperion" (49.000 de lei), o indemnizație parlamentară de 49.000 de lei și o pensie de 88.800 de lei de la Ministerul de Externe.

Cristian Dumitrescu. Foto: cdep.ro

Un salariu de cadru didactic a încasat și senatorul PSD Cristian Dumitrescu, fost vicepreședinte al Senatului în legislatura trecută.

Conform declarației sale de avere, Dumitrescu a primit anul trecut 64.961 de lei ca senator, 123.304 lei ca profesor universitar la Universitatea Creștină "Dimitrie Cantemir", o pensie de 29.980 de lei de la Casa de Pensii a Municipiului București, dar și 138.000 de lei din activitatea de notar public.

Contactat de PressOne, senatorul PSD a refuzat să vorbească pe această temă. A ţinut să precizeze doar că legea nu li se va aplica demnitarilor.

"Sunt în imposibilitate să vorbesc la telefon acuma. Nu sunt în București, conduc mașina. 

Cum să li se aplice legea demnitarilor? Indemnizația nu e salariu. Indemnizația nu e salariu! Aia nu e salariu, am salariul meu de altceva, de profesor universitar." 

Întrebat dacă măsura ar putea viza salariile pe care parlamentarii le primesc de la universitățile unde predau, Dumitrescu a refuzat să mai răspundă.

Printre parlamentarii care sunt pensionari de stat se mai numără:

– senatorul PSD Ovidiu Marciu, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Giurgiu;

– senatorul PSD Victorel Lupu, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Iași;

– senatorul PNL Cornel Popa, fost președinte al Consiliului Județean Bihor;

– deputatul PSD de Suceava Ioan Stan, aflat la al cincilea mandat de parlamentar;

– senatorul ALDE Scarlat Iriza;

– senatorul PMP Gheorghe Baciu, fost șef al PDL Covasna, aflat la primul mandat în Parlament.

Decanul de vârstă al Parlamentului, senatorul PNL Leon Dănăilă (84 de ani), care este neurochirurg, nu a ieșit încă la pensie.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează