REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Alina Nelega, Un nor în formă de cămilă, Polirom, 2021

Un nor în formă de cămilă: spațiul ucigaș dintre noi

Cartea Alinei Nelega este o carte grea (ca tematică), jucată, contorsionată, schimonosită până la urlet, dar perfect racordată la societatea contemporană și cu o forță expresivă explozivă.

Tema de bază este aceea a ruperii, a scindării traumatizante dintre o mamă și fiul ei. Sub această cupolă apar însă o mulțime de sub-teme, care mai de care mai ofertante, de la tema relaționării cu propriul corp și cu propriul sine (mai ales din perspectivă feminină) odată ajuns la vârsta a doua, la tema triunghiurilor amoroase, a sacrificiului familiei și a tot restul pentru artă sau carieră, sau sunt abordate pieptiș o serie de tabuuri ca bolile psihice, consumul de droguri, avortul sau relațiile dintre parteneri cu diferențe notabile de vârstă.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Întregul roman este scris ca un uriaș monolog al mamei (mai puțin ultimul capitol care este tot un monolog, dar al fiului), o artistă ajunsă la o maturitate tragică în care totul din jur, dar și din interior, se descompune, viața se descompune, lăsând în urmă un singur reper, scena căreia și-a dedicat existența și care devine filtrul prin care, într-un proces de anamneză, încearcă să reconstituie totul pentru a da sens și totodată pentru a-și justifica propria percepție a realității.

Lumea ca scenă, iar scena ca forță destructurantă a lumii. Declanșatorul anamnezei este o tulburare psihică a fiului ei care, marcat de un trecut violent, de repetate ciocniri între nevoia lui de libertate și expresie a personalității și poziția dominant-egocentrică a mamei devoratoare (dar cu pretenții de mamă înțelegătoare și deschisă) ajunge să o acuze deschis pe acesta de uciderea tatălui lui în complicitate cu mult mai tânărul amant. Se pornește astfel un carusel bezmetic și bolnăvicios de acuze și vinovății, prejudecăți, frustrări, ură și cruzime. 

Trama în sine este una teatrală, dar și limbajul este la fel de teatral, dur, percutant, tăios, menit să fie rostit. Există însă o ardere lentă în spate, povestea se dezvăluie încet, o viață de om, o felie de lume extrem de credibilă, cu toate tușele ei apăsate. Totul este justificat, până la urmă, de această încercare disperată a ambelor personaje principale de recuperare a vieții, a identității. A speranței, nu în salvare (aceasta nu mai pare posibilă), ci cum spuneam, pur și simplu ca justificare a ceea ce a fost deja făcut.

Și salvarea acestor destine se poate face doar prin reinstituire monologală, prin repetiție a acelorași roluri pe aceeași scenă, încontinuu, în minte. Un iad personal, dar un iad care face dreptate spune și versiunea ta, chiar dacă la fel de nefericită, măcar asumată. Și apropo de versiuni, vă las să descoperiți versiunea de final a fiului, în care avem aceleași elemente, dar nimic nu e la fel. Și nu, nu avem rezolvare, nici justiție divină, avem doar niște corpuri și niște minți frânte a căror unică formă de manifestare a rămas resentimentul ce arde totul pe dinăuntru.

Alina Nelega, Un nor în formă de cămilă, Polirom, 2021

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...