Marea evaziune PSD. Harta sumelor cheltuite de filialele partidului în victoria din 2016

Dacă PSD ar fi fost o companie, peste 80% dintre punctele sale de lucru ar fi fost închise de ANAF din cauza ilegalităților financiar-contabile comise în 2016.

Asta reiese dintr-o analiză întocmită de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi publicată, la mijlocul lunii februarie, în Monitorul Oficial al României.

AEP a constatat că, din totalul de 47 de filiale PSD (41 de organizaţii judeţene plus cele de la Sectoarele Capitalei), doar şase au respectat normele legale privind finanţarea partidului (Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Ialomiţa, Maramureş, Sectorul 2 şi Sectorul 6).

În celelalte cazuri, experții AEP au dispus sancțiuni care variază de la amendă la indicația de refacere totală a contabilității din 2016.

Potrivit analizei, 26 de filiale PSD nu şi-au organizat deloc contabilitate proprie în anul electoral 2016. Şi tot 26 este numărul filialelor PSD care nu au transmis către AEP modificările operate în registrul fiscal aferent acelui an.

Suma oficială pe care PSD a adunat-o în 2016 − şi cu care, deci, a câştigat detaşat atât alegerile locale, cât şi alegerile  parlamentare − a fost de 37,2 milioane de lei, adică aproximativ 8 milioane de euro.

*

În cazul unor filiale, AEP a dat publicităţii și sumele care fuseseră colectate în 2015. Făcând comparaţii cu datele din 2016, descoperim o creştere spectaculoasă a numărului de membri cotizanți, ca şi cum, în an electoral, s-ar înregistra un aflux de persoane dornice să se înscrie în PSD.

În judeţul Teleorman, de pildă, suma strânsă din cotizaţiile membrilor a crescut de 10 ori: 24.182 de lei în 2015, apoi 249.270 lei, în 2016.

La polul opus, dacă e să credem raportările pe care filiala Harghita le-a făcut către Autoritatea Electorală, niciun membru PSD din acest judeţ nu şi-a plătit cotizaţia, nici în 2015, nici în 2016.

Teoretic, asta ar însemna că PSD Harghita a fost o mulţime vidă timp de doi ani, fiindcă una dintre obligațiile membrilor, conform Statutului PSD (articolul 30, alineatul 13), este să îşi achite cotizația. La alegerile parlamentare din decembrie 2016, PSD a obţinut 7% din voturile exprimate în Harghita.

Datele publicate de AEP arată, pe scurt, că, deși există o lege privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, iar transparenţa este unul dintre principiile acestei legi, filialele PSD au ales, în mod covârșitor, să nu o respecte.

Puteţi afla, din harta interactivă de mai jos, ilegalităţile comise de filialele PSD (potrivit Autorităţii Electorale), precum şi sumele oficiale pe care aceste filiale le-au avut la dispoziţie în 2016, defalcate în cotizații, donații și contribuții.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează