REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Eugen Chiracu (foto, în stânga) își prezintă "investigațiile" la România TV Sursa: România TV

Asociația drepturilor deținutului Liviu Dragnea a lansat operațiunea “decese fictive de COVID”

România TV anunță că spitalele plătesc oameni să declare decese fictive de COVID. Informația e rostogolită pe ecrane zile în șir și se transformă în campanie de presă. România TV cere autorităților, imperativ, să investigheze acuzațiile.

PressOne a mers pe urmele acestui montaj informativ ca la carte: firele duc la un ONG care apără drepturile deținutului Liviu Dragnea. 

Subiectul

Zile la rând, la începutul lunii mai, un subiect scandalos ține agenda România TV: mai multe familii, susține postul de televiziune, ar fi reclamat că spitale mari din România le-ar fi oferit bani oamenilor să spună că rudele lor, care au murit din diverse cauze, aveau de fapt coronavirus. 

Miza raportării de cazuri fictive de COVID-19, explică telespectatorilor reporterul Laura Duță din studioul România TV, ar fi că astfel spitalele ar urma să primească mai mulți bani de la stat. În înregistrarea uneia dintre emisiunile dedicate subiectului, disponibilă pe Youtube, Laura Duță susține că România TV are dovezi:

„Sunt mărturiile unor persoane primite de noi în redacție, și aș vrea să le citesc. (…) Mai multe spitale cunoscute din România, trei spuneam eu în această dimineață, au oferit bani aparținătorilor celor care au murit în spitale, pentru a se trece în certificatele constatatoare ale decesului cauza COVID19, chiar dacă au murit din alte cauze, cum ar fi infarct. Și spune aici o persoană:

<Sunt foarte multe chestii la mijloc de care noi nu vom ști niciodată. Nu sunt chiar atât de mulți morți precum spun ei. Am cunoștințe care au avut un deces acum trei zile, au fost sunați și li s-a propus să declare decedatul coronavirus în schimbul a 20 de milioane de lei>

România TV nu nominalizează niciun spital, nu intervievează nicio persoană care susține că ar fi fost plătită de medici pentru fals în declarații, și nici nu explică procedura prin care familia formulează diagnosticul de pe certificatul constatator al decesului.

Subiectul este rostogolit zile la rând.

Sursa

După citarea presupusei intervenții anonime, reporterul România TV îl invită să vorbească pe un alt invitat în emisiune – Eugen Chiracu, președintele unui ONG care a depus o sesizare la Parchetul General, cerând direct anchetarea acestor cazuri.

ONG-ul este intitulat Organized Crime Harm Reduction și pretinde că este un „organism european de reducere a crimei organizate”.

De fapt, este o asociație care se ocupă cu drepturile deținuților și se numea, până la finalul lui 2018, Asociația Drepturilor Omului și Persoanelor Private de Libertate, potrivit unui răspuns oficial pentru PressOne, din partea Ministerului Justiției.

Încă un detaliu: cum vom vedea mai jos, mare parte din activitatea organizației în 2019 a vizat un singur deținut: Liviu Dragnea.

Organizația

Eugen Chiracu este un fost broker, actual comerciant de diamante, potrivit profilului său de LinkedIn, și președintele asociației Organized Crime Harm Reduction (OCHR). 

Numele asociației seamănă cu cel al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) – cea mai mare rețea de jurnalism de investigație din lume, la care este afiliat și proiectul RISE Project din România. 

OCCRP și RISE Project au publicat multe investigații, unele celebre: îl aveau ca personaj principal pe deținutul Liviu Dragnea, pe vremea când acesta era politician. 

OCHR pretinde, la rândul său, că face investigații, după cum se vede pe site-ul ochr.ro

OCHR arată, pe site-ul oficial, că susține Asociația Transparency International. Adevăratul OCCRP chiar derulează un proiect cu Transparency International.

Paul Radu, directorul OCCRP, spune că i se pare cel puțin ciudat că o organizație din România „clonează” activitatea OCCRP.

Paul Radu. Sursa foto.: twitter

Nu am auzit niciodată de acești oameni, e prima dată. Și nici partenerii noștri de la Transparency International, cu care derulăm un proiect, nu au auzit de ei. E ciudat că ne clonează activitatea”, a explicat Paul Radu pentru PressOne.

Inițiatorii OCHR se prezintă pe site-ul oficial ca fiind „un grup de activiști, profesioniști din diferite domenii de activitate, deciși să facem tot ceea ce este necesar pentru reducerea riscurilor asociate crimei organizate”. 

E bine să fim atenți la acest detaliu: imitarea unei organizații credibile face parte din arsenalul dezinformării, potrivit specialiștilor în domeniu.*

OCHR, clona, mai susține, pe site, că este în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). Potrivit unui răspuns primit de PressOne de la ANP, OCHR a avut un parteneriat cu aceasta, dar a durat doar 6 luni, în 2019 și nu a fost reînnoit.

„Investigațiile”

În povestea noastră, OCHR joacă rolul sursei credibile de informații, care poate fi citată de televiziuni – în lipsa dovezilor verificabile.

Eugen Chiracu intră în direct la România TV, în mai multe rânduri, și vorbește despre noi și noi informații, pe toate canalele de comunicare.

Vrem ca aceste informaţii care au abundat în ultimele săptămâni în spațiul virtual să fie verificate dacă sunt adevărate”, cere el la România TV.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

De fapt, la o consultare atentă a secțiunii „Investigații” a site-ului ochr.ro, descoperim că tot OCHR a și livrat informațiile pe care cere acum Parchetului să le verifice. 

În postarea de pe site „MARILE MINCIUNI DIN TIMPUL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS V – 1000 de oameni cer adevărul” – autorii citează un cont anonim de Facebook pentru a arăta că „există informații” potrivit cărora unele familii din România ar fi plătite să declare cauza morții unor decedați ca fiind boala COVID-19.

Captură de pe site-ul ochr.ro

E ceva extrem de familiar la postarea prezentată. Spune:

Sunt foarte multe chestii la mijloc de care noi nu vom ști niciodată. Nu sunt chiar atât de mulți morți precum spun ei. Am cunoștințe care au avut un deces acum trei zile, au fost sunați și li s-a propus să declare decedatul coronavirus în schimbul a 20 de milioane de lei”.

Adică, exact ceea ce citise reporterul Laura Duță, pretinzând că e vorba de „mărturiile primite de noi în redacție”.

Pe site-ul OCHR – care susține că se ocupă de investigații – mărturiile pe baza cărora a fost inițiată o plângere penală vin de la un cont anonim de Facebook. Și aceasta este singura mărturie pe care se sprijină atât investigația OCHR cât și cea a România TV.

De altfel, contul anonimizat pe care îl prezintă autorii în presupusa investigație afirmă, la rândul său, că „a auzit” de existența acestor oferte de la alții.

Conținutul site-ului este, în majoritate, format din presupuse „investigații”. O parte a acestora sunt reunite sub seria Marile minciuni din timpul Pandemiei, care are șase episoade.

Fiecare dintre acestea prezintă presupuse conspirații ale autorităților, fără dovezi verificabile. Ultimul episod al seriei este intitulat „NOSTRADAMUS”.

Drepturile unui deținut

Potrivit rapoartelor de activitate publicate pe site-ul organizației, în 2019, o mare parte din demersurile făcute de aceasta se referă la protejarea drepturilor unui singur deținut: Liviu Dragnea.

Sorin Dumitrașcu, liderul sindicatelor angajaților din penitenciare, își amintește bine de OCHR – după arestarea lui Liviu Dragnea, s-a trezit cu două plângeri din partea organizației pe numele său: la Administrația Națională a Penitenciarelor și la Parchetul General.

Sorin Dumitrașcu, șeful Federației Sindicatelor ANP. Foto: Lucian Muntean

Am auzit de ei după ce-am scris o scrisoare deschisă unui fost politician român, Liviu Dragnea, care fusese arestat. Am fost acuzat de acest ONG că i-aș fi încălcat drepturile și că l-aș fi torturat cu acea declarație, care era un pamflet. 

Am fost acuzat că l-am supus la torturi… Am verificat și eu puțin acea organizație, am văzut că nu are surse transparente de finanțare, nu era cunoscută de nimeni din domeniul în care activăm noi… Am concluzionat că e un ONG de partid”, a povestit Dumitrașcu pentru PressOne.

Sorin Dumitrașcu publicase editorialul „Bine ai venit acasă, Liviu!” pe portalul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Dar acțiunea OCHR a fost imediat remarcată de o singură publicație: Sputnik România Moldova, care dă chiar în exclusivitate informația, sub titlul: Exclusiv: Veste mare pentru Liviu Dragnea! Un demers în favoarea sa, la Parchetul General. 

FOTO captură Sputnik România Moldova

Potrivit rapoartelor de activitate pe care le publică pe site-ul propriu, OCHR a discutat în 2019 – în perioada celor 6 luni de parteneriat cu ANP – cu doar doi deținuți din penitenciare. Unul dintre ei este tot Liviu Dragnea – vizitat de organizație în septembrie, 2019. 

FOTO Fragment din Raportul de Activitate al OCHR, postat pe site-ul propriu

OCHR a mai făcut, tot în 2019, plângeri la Ministerul Afacerilor Externe, atunci când Departamentul de Stat al SUA a anunțat public că Liviu Dragnea a fost interzis pe teritoriul Statelor Unite, din cauza corupției. 

L-am contactat pe Eugen Chiracu acum, la mai bine de o săptămână după apariția „investigațiilor” sale. L-am rugat să ne spună numele spitalelor care ar fi oferit bani familiilor.

*

Eu îmi derulez investigațiile jurnalistice cum și dumneavoastră trebuie să o faceți”, a răspuns Chiracu. 

Am insistat și am cerut, totuși, numele unui singur spital.

Singura entitate de pe teritoriul României care îmi poate cere aceste informații și căreia i le voi oferi este Parchetul General. Vă mulțumesc pentru apel”, a mai adăugat Chiracu, după care a întrerupt convorbirea.

Efectele

Să recapitulăm: OCHR conduce o „investigație” proprie, bazată pe o singură mărturie, anonimă, în care cineva susține că li s-ar fi întâmplat unor cunoștințe să fie ofertați de un spital, nenumit, să fie plătiți pentru a declara că un decedat din familie ar fi murit de COVID-19.

Reporterul citește și el de pe telefon afirmațiile aceleiași surse. După care, în cor, atât ONG-ul cât și televiziunea cer Parchetului să ancheteze aceste afirmații. 

Este o încercare de a obține legitimitate pentru organizația respectivă. De obicei, acest tip de organizații sunt interesate să-și promoveze propriile narațiuni până când ele sunt preluate de media mainstream – asta le oferă legitimitate. Sau de politicieni, de exemplu, care repetă aceste afirmații, dând credibilitate mesajului inițial și obținând și ei o audiență mai mare. 

Scopul final e ca aceste organizații să câștige credibilitate și să intre în competiție cu cele oficiale – eu știu, de pildă Libertatea sau RISE Project”, a explicat pentru PressOne Nicolae Țîbrigan, expert în analiza informațiilor la Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS).

Potrivit lui, acest tip de organizații mai urmăresc un lucru: să mute în offline o mișcare construită emoțional în mediul online. 

După legitimitate, imediat urmează acțiunile în forță – care pot fi acțiuni stradale, sau de protest. Adică transformă mișcarea din online în offline. Și mai scad și încrederea publicului în măsurile autorităților. Aceste efecte sunt nevăzute, dar contează”, mai spune Țîbrigan.

De altfel, la finalul săptămânii trecute, zeci de români au ieșit la protest în Piața Victoriei. „Zeci de persoane fără măști au sfidat regulile sanitare la un protest promovat de personaje apreciate de Sputnik”, a titrat G4Media. OCHR s-a numărat printre organizatorii acestui protest.

***

*Christian Grimme, ‎Mike Preuss, ‎Frank W. Takes, Disinformation in Open Online Media First Multidisciplinary International Symposium, pagina 170

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...