REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Dosar penal la Parchetul General pentru teza plagiată a premierului Nicolae Ciucă

Emilia Şercan
Data: 09/02/2022

La două săptămâni după analiza de plagiat publicată în PressOne, împotriva premierului a fost depusă o plângere penală la Parchetul General. FOTO: ILONA ANDREI / INQUAM PHOTOS

Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, despre care am dezvăluit în exclusivitate că este plagiată, este vizată de o plângere penală depusă la sfârșitul lunii ianuarie la Parchetul General.

Informația mi-a fost confirmată oficial, ieri, de purtătorul de cuvânt al Parchetului General.

O altă confirmare despre existența unui dosar penal a venit de la academicianul Mircea Dumitru, președintele interimar al CNATDCU – Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

De altfel, la CNATDCU există în acest moment trei sesizări care vizează nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională în teza de doctorat a premierului Ciucă, toate înregistrate la finalul lunii ianuarie.

***

O primă confirmare oficială despre un dosar penal care vizează teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă a venit de la Parchetul General.

„Există un astfel de dosar la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică”, a declarat procurorul Alexandru Ionescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului General.

Potrivit acestuia, dosarul a fost deschis ca urmare a unei plângeri penale înregistrate „în jurul datei de 26 sau 28 ianuarie”.

Totuși, procurorul Ionescu nu clarificat care sunt acuzațiile din sesizare, dacă fac referire la eventuala încălcare a drepturilor de autor de către premierul Ciucă – singura situație în care plagiatul poate avea conotație penală – sau dacă este vorba despre alte prezumtive încălcări ale legislației penale.

Potrivit unor surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, procurorul de caz a dispus deja ridicarea tuturor documentelor de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP) care au legătură cu dosarul de doctorat al prim-ministrului Nicolae Ciucă, inclusiv teza de doctorat a acestuia. 

UNAP declanșase, la 18 ianuarie 2022, procedura de verificare a suspiciunilor de plagiat, în aceeași zi în care PressOne a publicat investigația intitulată “Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat” și în care prim-ministrul ceruse public universității să-i analizeze teza. La 20 ianuarie UNAP anunța, într-un comunicat de presă, că universitatea „se află în etapa de digitizare a tezelor de doctorat și a surselor bibliografice necesare pentru a verifica respectarea standardelor de calitate și de etică universitară în cadrul tezei de doctorat menționată anterior”.

Documentele au fost ridicate de procurori de la UNAP săptămâna trecută, potrivit acelorași surse.

Deși am solicitat în cursul zilei de ieri un punct de vedere de la Universitatea Națională de Apărare, purtătorul de cuvânt al instituției, maiorul Cristina Barna, a transmis că va răspunde la solicitare „în conformitate cu prevederile Legii 544/2001”. 

Informația referitoare la ridicarea documentelor care vizează dosarul doctoral al premierului de la UNAP a fost confirmată și de academicianul Mircea Dumitru, președintele interimar al CNATDCU.

„În momentul de față, ceea ce știm este că Universitatea Națională de Apărare a predat dosarul acestei teze de doctorat la Parchetul General”, a precizat Dumitru.

Acesta a declarat că ieri a fost prima ședință a Consiliului general al CNATDCU din acest an, ocazie cu care membrii instituției au fost înștiințați de către Secretariatul tehnic despre dosarul penal care vizează teza premierului.

***

În acest moment nu există informații despre temeiul invocat în plângerea penală înregistrată la Parchetul General și nici despre cine este autorul acesteia. 

În lipsa acestor informații este greu de înțeles dacă cel care a depus plângerea este un cetățean dezinteresat, care a decis astfel să facă ceva după ce a aflat că premierul Nicolae Ciucă e suspect de plagiat sau dacă, din contră, este vorba despre o încercare premeditată de a bloca analizarea tezei de doctorat de către CNATDCU și, în final, emiterea unei decizii în termenul prevăzut de lege. 

Dacă plângerea penală vizează încălcarea drepturilor de autor, o astfel de situație intră în sfera infracțiunilor de natură penală, însă poate fi anchetată doar dacă reclamantul este cel căruia i-a fost încălcată proprietatea intelectuală în mod direct. 

Un precedent în acest sens datează din 2012, când o plângere penală pentru plagiat depusă de Mihai Neamțu, Adrian Papahagi și Augustin Ofițeru împotriva premierului de la acea dată, Victor Ponta, a fost clasată de Parchetul General pe motiv de lipsă de interes. Cei trei nu au putut demonstra că au fost lezați direct de Ponta. 

***

CNATDCU este singura instituție care, potrivit legii, are competență să emită o decizie de menținere sau de retragere a unui titlu de doctor în cazul unei sesizări de plagiat.

În acest moment, CNATDCU are înregistrate trei sesizări distincte care vizează teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă: sesizarea nr. 111 din 20 ianuarie 2022, sesizarea nr. 123 din 21 ianuarie 2022 și sesizarea nr. 143 din 25 ianuarie 2022.

Alte cinci sesizări au fost respinse de la înregistrare pentru că nu au respectat formalitățile procedurale. Este vorba despre sesizările nr. 110/20.01.2022, nr. 130/25.01.2022, nr. 131/25.01.2022, nr. 235/02.02.2022 și nr. 236/02.02.2022.

Procedura de analizare a unei sesizări prevede că universitatea unde a fost susținută o teză de doctorat reclamată este obligată să transmită CNATDCU o serie de documente pentru constituirea dosarului de analiză a sesizării.

Potrivit Metodologiei CNATDCU de analiză a sesizărilor de plagiat, Universitatea Națională de Apărare „Carol I” urma să transmită CNATDCU:

În acest moment, nu e clar ce documente a ridicat Parchetul General de la UNAP, dacă printre ele se află și cele enumerate mai sus, și nici dacă universitatea mai deține copii ale actelor în cauză.

Ridicarea dosarului de doctorat de către procurorii de la Parchetul General poate influența, într-o oarecare măsură, verificarea CNATDCU.

***

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Potrivit președintelui interimar al CNATDCU, Mircea Dumitru, „Secretariatul tehnic trebuie să pună la dispoziția comisiei de specialitate și a Consiliului general [al CNATDCU] toate piesele care constituie dosarul, teza de doctorat, referatele de la școala doctorală” până la data de 25 februarie. 

„Nu știu ce documente nu au transmis sau nu pot să transmită cei de la UNAP. O să vedem la sfârșitul acestei perioade de o lună de zile, pe 25 februarie, ce piese se află la dosar”, a declarat academicianul Dumitru.

Acesta susține că Biblioteca Națională a transmis deja la CNATDCU, pentru analiză, o copie a tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă.

Dincolo de documentele enumerate mai sus, Universitatea Națională de Apărare mai poate să trimită CNATDCU și un punct de vedere al instituției, care însă nu are caracter obligatoriu.

„Dacă universitatea care a emis titlul nu dorește sau nu poate din varii motive să transmită un punct de vedere, comisia de specialitate a CNATDCU începe analiza și, pe baza unui raport propriu, dă un verdict, care ulterior se votează într-o ședință a Consiliului general – nu mai târziu de 45 de zile după ce dosarul a fost constituit”, a mai precizat președintele interimar al CNATDCU.

De asemenea, Mircea Dumitru susține că ancheta Parchetului General nu va împiedica procesul de analiză a sesizărilor de plagiat depuse la CNATDCU.

Academicianul Mircea Dumitru asigură, începând cu 1 februarie, președinția CNATDCU. FOTO: LUCIAN MUNTEAN, PressOne

Procesul de analiză a sesizării de plagiat „nu s-a oprit în momentul de față din punct de vedere procedural și nici nu ni s-a cerut acest lucru de către Direcția Juridică a Ministerului Educației”, a precizat profesorul Dumitru, care a mai declarat că în ședința de ieri a Consiliului general, „din discuția pe care am avut-o și cu colegii, dar și cu secretarul tehnic al CNATDCU, ceea ce s-a desprins ca o concluzie generală este că vom merge mai departe cu analiza”.

***

Înregistrarea unei plângeri penale care vizează teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă ridică o întrebare majoră: poate bloca dosarul de la Parchetul General analiza tezei de către CNATDCU?

UNAP are obligația, potrivit Metodologiei CNATDCU de analiză a sesizărilor de plagiat, să furnizeze Consiliului “datele solicitate pentru constituirea dosarului de analiză a sesizării”.

Dacă Parchetul General a ridicat săptămâna trecută de la UNAP toate documentele care constituie dosarul de doctorat al premierului Nicolae Ciucă, rămâne de stabilit dacă instituția mai are copii după actele enumerate mai sus.

Cel puțin referatele întocmite de membrii comisiei de susținere a tezei ar trebui să existe la UNAP, având în vedere că le-am solicitat printr-o cerere în baza legii liberului acces la informațiile de interes public și mi-au fost comunicate, în copie, acum circa trei săptămâni.

De asemenea, și celelalte documente ar trebui să existe în copie, având în vedere că Comisia de Etică a UNAP s-a autosesizat în legătură cu suspiciunile de plagiat în teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă chiar în ziua în care am dezvăluit probele plagiatului, în data de 18 ianuarie 2022.

În mod normal, Parchetul General e interesat de versiunea originală a unor documente în situații de acest gen, mai ales că a fost vorba despre o ridicare de documente și nu despre o percheziție. 

Dacă UNAP va depune la CNATDCU în termen – până la 25 februarie – documentele necesare, iar dosarul de analiză va putea fi constituit, există o altă situație în care verificarea CNATDCU ar putea fi blocată: intervenția Ministerului Educației.

În trecut, Ministerul Educației, prin Secretariatul tehnic al CNATDCU, a blocat analizarea unor sesizări de plagiat invocând existența unor proceduri judiciare în curs.

Cel mai notoriu caz este cel al sesizării care viza teza de doctorat a procurorul CSM Codruț Olaru. În acest caz, deși nu exista vreun dosar penal – ci doar un proces prin care acesta contesta însăși validitatea sesizării de plagiat în baza căreia îi fusese analizată teza – Direcția Juridică a Ministerului Educației a blocat emiterea oficială a verdictului de plagiat deja adoptat prin vot de Consiliul general al CNATDCU, situație pe care am relatat-o anterior.

De data aceasta, dacă se încearcă în mod intenționat blocarea procedurii CNATDCU de analiză a plagiatului în teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, ar putea fi invocat faptul că există un dosar penal, iar unul dintre principiile comune de drept este că „penalul” blochează „civilul”.

Totuși, mai mulți juriști pe care i-am consultat au explicat că acest principiu se aplică atunci când – ulterior inițierii unei acțiuni civile la o instanță de judecată  – este deschis un dosar penal care vizează aceeași speță.

Nu ne aflăm însă, în cazul Ciucă, într-o situație de acest tip.

Doi dintre juriștii consultați, care au cerut să fie citați sub anonimat, au explicat că dacă nu există o normă specială în legislația CNATDCU, atunci se poate merge mai departe cu analizarea unei sesizări de plagiat de către CNATDCU.

Unul dintre aceștia a explicat că statul și-a luat măsurile de protecție pentru a nu bloca activitatea unor instituții din cauza unor procesomani.

„Simpla depunere a unei sesizări [penale] nu atrage după sine efecte juridice”, a explicat juristul. Acesta susține că suspendarea unei proceduri de analiză a CNATDCU poate fi luată în considerare doar dacă există o decizie expresă în acest sens a unei instanțe de contencios administrativ sau după ce într-un dosar penal se începe urmărirea penală in personam (cu privire la o persoană) sau in rem (cu privire la faptă).

Avocata Elenina Nicuț susține că nu trebuie pus semnul egalității între un dosar penal și o analiză făcută de CNATDCU, deoarece în cazul unei analize făcute de CNATDCU răspunderea, care e sub formă de sancțiune, este diferită de răspunderea penală.

Aceasta susține că în materie penală este pusă în discuție încălcarea unui drept de proprietate, pe când procedura CNATDCU privește o încălcare a unei norme academice, care nu are consecințe penale.

În plus, avocata Elenina Nicuț susține că atât timp cât la Parchetul General există o simplă sesizare și nu există o ordonanță de începere a urmăririi penale, „nu există temei pentru suspendarea procedurii de verificare a unei teze de doctorat de către CNATDCU”.

Același punct de vedere este împărtășit și de avocatul Eugen Vasiliu, specializat în drepturi de proprietate intelectuală.

„O plângere penală formulată pe legea drepturilor de autor nu împiedică nici măcar un proces civil, darămite o cercetare de tip CNATDCU, care este o cercetare științifică”, a punctat acesta.

Avocatul Vasiliu susține, în plus, că în materia drepturilor de autor se poate deschide dosar penal doar dacă o persoană vătămată, adică un autor plagiat, a depus o plângere prealabilă.

„Într-un caz de încălcare a unui drept de autor, împăcarea părților stinge penalul”, situație catalogată de avocat ca fiind „o mare porcărie”. Acesta a mai explicat că în niciun caz un dosar nu poate fi soluționat dacă plângerea a fost depusă de „cineva de pe stradă care se simte prejudiciat”.


PressOne a dezvăluit în exclusivitate în data de 18 ianuarie că teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, generalul (r) Emil Chețe.

Analiza a relevat că mai multe pagini din lucrarea sa au fost copiate fără ca textele preluate să fi fost atribuite în mod corect autorilor originali și fără să fi fost marcate cu ghilimele, așa cum cer normele academice și în acea perioadă.

Dincolo de conținutul copiat descoperit deja, nu este exclus ca o analiză bazată pe surse bibliografice extinse – de tipul unor documente interne ale departamentelor de Integrare Euro-Atlantică și Relații Militare Internaționale din Ministerul Apărării Naționale, invocate în teză – să dezvăluie și alte porțiuni de conținut plagiat.

Chiar și fără conținutul plagiat identificat, teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă nu are nicio relevanță academică. Nu are o metodologie de cercetare și nici o parte de cercetare, elemente obligatorii pentru o teză de doctorat.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone