REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

30/06/2017
Primarul General Gabriela Firea alături de președintele de ședință, Orlando Culea. Fotografii: Lucian Muntean

Vot de 155 de milioane de euro la Primăria Capitalei. Firea: "E o ședință istorică"

Într-o dimineață caniculară de vineri, în timp ce bucureștenii își beau prima cafea, 28 de reprezentanți aleși au aprobat, la rugămintea primarului general Gabriela Firea, o achiziție de 155 de milioane de euro.

Astfel, pe 30 iunie, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat proiectul de Hotărâre privind trecerea producătorului de energie termică Electrocentrale București (ELCEN) în proprietatea Primăriei Capitalei.

Cu 155 de milioane de euro Primăria a cumpărat, de fapt, o societate insolventă, căreia RADET – companie aflată în subordinea municipalității – îi datorează însă 3,6 miliarde de lei, adică aproximativ 790 de milioane de euro.

Ordinea de zi a ședinței CGMB a fost suplimentată cu acest punct abia în seara de joi, 29 iunie.

Deși ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat la începutul ședinței de vineri dimineață că va fi nevoie de votul a două treimi din numărul total de consilieri (55), proiectul a fost adoptat cu doar 28 de voturi favorabile, 14 contra și o abținere.

Explicația ulterioară a fost că se votează doar un acord de principiu.

Cetățenii au făcut coadă la intrarea în sala de ședințe.

„Este un furt din avuția publică”

În seara zilei de joi, 29 iunie, consilierul general Roxana Wring (USR) a publicat pe pagina sa de Facebook o postare în care aanunța introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind achiziția ELCEN:

„Incredibil! Ședința extraordinară a CGMB de mâine este programată să înceapă la ora 08:00 dimineața. În seara aceasta a fost pus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței un proiect de hotărâre pentru achiziționarea de către Municipiul București a pachetului de acțiuni ELCEN.

Ce înseamnă asta? O cheltuială din bugetul PMB de peste 150.000.000 de euro!! Totul fără consultare publică, fără analiză economică, fără plan de afaceri, doar o expunere de motive plină de generalități și banalități. Mâine ni se cere votul pe un proiect de milioane de lei, dar pentru analiza căruia avem la dispoziție doar câteva ore. Acțiunea doamnei Firea se încadrează perfect în cuvinte protestatarilor de la începutul anului: «Noaptea, ca hoții!», a scris Wring.

Vineri dimineață, după adoptarea proiectului, Wring a revenit cu o nouă postare, în care susține că acțiunile ELCEN au fost subevaluate și vândute către Primărie la o sumă de 4 ori mai mică decât valoarea lor reală.

„Astăzi, PMB deschide calea spre jaf, prin subevaluarea acțiunilor și darea ELCEN în administrarea Primăriei conduse de doamna Firea, a cărei incompetență devine zilnic mai vizibilă. În lipsa unei evaluări profesioniste, indicația este că ELCEN este dat de PSD-ALDE pe o sumă incredibil de mică către PMB, de 4 ori mai mică. Este un furt din avuția publică”, a mai scris Wring.

În ciuda acestor luări de poziții, Roxana Wring a lipsit la ședința CGMB de vineri dimineață.

Ministrul Energiei: Ne-am consultat cu Ministerul Finanțelor și cu Ministerul Justiției

Primul susținător al proiectului, exceptând discursul susținut de primarul general Gabriela Firea, a fost ministrul Energiei, Toma Petcu (PSD). El le-a spus consilierilor să voteze proiectul, altminteri cetățenii Capitalei riscă să plătească mult mai mult pentru apă caldă și căldură în anii următori.

„Dacă acest lucru nu va fi realizat, poate va fi ultimul an în care vom avea posibilitatea să furnizăm în condiții de calitate și la prețuri rezonabile energie termică către populație.

Când s-a luat decizia ca RADET să intre în insolvență, ca un gest necesar și oportun s-a introdus și insolvența ELCEN.

Am văzut tot felul de speculații în spațiul virtual: dacă prețul e corect, dacă modalitatea e oportună. Înainte de a lua această decizie, Ministerul Energiei a scris Ministerului Finanțelor și Ministerului Justiției legat de acest proiect. 

Toma Petcu, ministrul Energiei.

Transferul cu titlu gratuit – cunoașteți și dumneavoastră, din cauza unei Decizii a Curții Constituționale – nu mai este posibil. Singura posibilitate e de vânzare a acțiunilor la valoare nominală.

Cred că mulți cunoașteți activele care există în portofoliul ELCEN la ora actuală. Nu doar că acoperă suma care rezultă în urma unui calcul legat de valoarea nominală a acțiunilor, dar ideea în sine de producție a energiei termice pentru București este foarte importantă”, a spus Toma Petcu.

„Sper ca decizia dumneavoastră să fie pozitivă. Nu e o dorință a Ministerului Energiei de a da un lucru către Primărie și să se creeze o nouă societate care să presteze aceste servicii.

Închei prin a vă mulțumi pentru atenția pe care mi-ați acordat-o și sunt încrezător că decizia dumneavoastră va debloca această situație.

Fără decizia dumneavoastră, ministerul nu are nicio șansă de a debloca proiectul.” 

Avocatul Piperea: E o soluție eficientă
pentru fuziunea RADET-ELCEN

Administratorul judiciar al ELCEN, avocatul Gheorghe Piperea, a declarat că tranzacția este esențială pentru proiectul fuziunii între producătorul de energie termică ELCEN și distribuitorul RADET.

„La ambele entități există un anteproiect de plan de reorganizare care prevede fuziunea dintre cele două entități. RADET e regie autonomă în momentul de față, dar urmează să fie transformată în societate pe acțiuni ca să poată absorbi ELCEN. Este o soluție pe care o consider eficientă, pentru că pregătește această fuziune despre care se vorbește de mai mult de 10 ani.  

Orice primar care a precedat mandatul doamnei Firea a vorbit despre fuziune, și nu pentru că era o soluție magică, ci pentru că era cerută de situația financiară a celor două societăți.

Gheorghe Piperea (în stânga) susține proiectul în fața consilierilor.

Mulți dintre dumneavoastră probabil nu știu, dar, în fiecare an, Primăria plătește pentru gigacalorie în jur de 110 milioane de euro.

Odată ce se reunesc cele două entități sub același control, urmează să fim puși în postura de a cere ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – n.r.) să ni se permită să luăm gazul direct de la producător, respectiv de la transportatorul național, cu eliminarea unor costuri de distribuție”, a spus Piperea.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Ciprian Ciucu (PNL):
„Eu am aflat de proiect azi-noapte, la 23!”

Rând pe rând, membri ai Consiliului General au luat cuvântul pentru a-și exprima punctul de vedere cu privire la proiect.

Ciprian Ciucu, consilier PNL.

Primul vorbitor a fost consilierul Ciprian Ciucu (PNL), care a criticat modul în care a fost pus proiectul pe ordinea de zi suplimentară, cu o seară înainte de ședința programată vineri, la ora 8.

„Dragi colegi, doamna primar, domnule ministru, domnule Piperea… Eu am aflat de acest proiect azi-noapte, la ora 23. Dumneavoastră, dacă aflați că aveți de cheltuit 150 de milioane de euro din buget, noaptea, programat pentru a doua zi la 8.00, vă grăbiți să luați o astfel de decizie? 

Dacă o faceți, dumneavoastră vă asumați.

Eu nu știu ce votez, nu am primit argumente, date, analize care să fundamenteze acest vot. Îi îndemn pe toți colegii, fie că sunt de la Opoziție sau de la Putere, să nu voteze, să ne luăm cât avem nevoie – o săptămână, două – să știm ce votăm.”

Un an!”, a strigat cineva din sală. „Zece ani!”, a spus altcineva, ironic.

„Dacă până acum eram «Noaptea, ca hoții!», cred că acum suntem «Dimineața, ca băieții deștepți!»”

Consilierul liberal Cătălin Deaconescu a atras și el atenția asupra faptului că, de fapt, membrii CGMB nu au primit niciun document din care să reiasă că prețul achitat de Primărie este cel corect.

„Dacă până acum eram «Noaptea, ca hoții», cred că acum suntem «Dimineața, ca băieții deștepți». Cred că e un pas necesar, singurul care se poate face, dar modul în care se realizează, urgența urgențelor, fără transparență, dezbatere, fără să știm dacă prețul plătit e corect…” 

Alți doi consilieri au cerut, de asemenea, mai multe detalii și s-au plâns de modul în care a fost anunțat proiectul.

„Tudy”: „Nu e respectuos să amânăm”

Ultimul vorbitor din partea consilierilor generali a fost Tudor Tim Ionescu (ALDE), cunoscut drept „Tudy”.

El a susținut că, de vreme ce candidații la alegerile locale au promis în campania din primăvara lui 2016 că vor lua măsuri pentru rezolvarea problemelor ELCEN și RADET, „respectuos” ar fi să voteze imediat achiziția.

„Ceea ce îi îndemn pe colegii mei din USR – poate că doamna Wring putea să le spună acest lucru dacă era prezentă – este să fim consecvenți cu ce am promis în campania electorală. Nu este respectuos față de votul pe care l-am primit în baza acestor promisiuni să tergiversăm și să amânăm – ce? Acordul de principiu pentru începerea negocierilor, acest lucru îl votăm azi.”

Firea: „Am avut aseară o întâlnire
cu prim-ministrul Mihai Tudose”

În finalul dezbaterilor, primarul Gabriela Firea a intervenit pentru o ultimă rundă de explicații. Ea a spus că a discutat chiar joi seară, după depunerea jurământului de către miniștri, cu Toma Petcu, ministrul Energiei, dar și cu premierul Mihai Tudose, al cărui acord l-a obținut.

Firea a mai spus că „vechiul guvern” nu a susținut proiectul – referindu-se, cel mai probabil, la Sorin Grindeanu, de vreme ce ministrul Energiei era, în Cabinetul Grindeanu, tot Toma Petcu.

„Am avut aseară, după învestirea și jurământul depus la Cotroceni, o întâlnire cu ministrul Energiei, Toma Petcu, și cu prim-ministrul Mihai Tudose, care și-au luat angajamentul ca săptămâna viitoare să fie adoptată Hotărârea de Guvern care consfințește preluarea ELCEN în patrimoniul municipalității.

S-a venit cu formula de a fi în sfârșit decidenți, pentru că până acum nu aveam pârghiile ca sistemul să funcționeze. Valoarea nominală știți bine că este cea mai mică”, a spus Firea.

După care a alungat, râzând, o muscă: „S-a supărat și musca din Consiliul General!”. Câțiva sicofanți au râs cu ea.

„Este o ședință pe care o putem denumi, fără să greșim, istorică. Vă rog să lăsăm deoparte aceste săgeți politice, pe care le înțeleg foarte bine, dar sunt subiecte pentru care nu trebuie să gândim în cheie politică.

E o sinucidere politică să nu votezi acest proiect atâta vreme cât nu putem fi acuzați că nu am dialogat pe această temă.” 

Gabriela Firea a mai spus că proiectul a fost adoptat în grabă „pentru că în perioada trecută nu am avut deschidere la Guvern”. 

După discursul ei, a luat din nou cuvântul Toma Petcu, vrând să-i dea o replică lui Ciprian Ciucu, însă i-a greșit numele.

„Mulțumesc, aș vrea să îi răspund domnului Ciucur…”

Apoi i-a cerut scuze liberalului și a continuat:

Nu a fost stabilită noaptea ca hoții, nu puteam trimite la avizare un proiect de Hotărâre de Guvern până nu aveam o Hotărâre de Consiliu care să soluționeze acest lucru. Și, al doilea lucru, nu puteam pentru că urmau să se schimbe miniștrii avizatori, cum ar fi ministrul de Finanțe. Am așteptat noul guvern cu noii miniștri”, a declarat Toma Petcu.

Consilierii Ciprian Ciucu și Cătălin Deaconescu au cerut în continuare să vadă dacă nu avizele, măcar proiectul:

„Nu am văzut acest proiect, cum ne puteți cere votul pe ceva ce nu știm?” 

În cele din urmă, Ciucu a primit proiectul.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Primăria Municipiului București (PMB), în favoarea proiectului au votat 21 de consilieri PSD, 3 de la PMP și 4 de la ALDE.

Un USR-ist s-a abținut, iar 5 consilieri PMP și 9 consilieri USR au votat împotriva proiectului.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios