Vecinii care-și întorc mereu spatele

Discuție în trei, un jandarm și doi agenți de pază.

− Bă, da spuneți-mi și mie ce e cu Kauflandu ăla și cu micii. Altceva n-am auzit zilele estea.

− Păi, fii antenă! Unu' o cerut în română niște mici la Odorheiu Secuiesc și nu l-or servit.

− Bă, da' am auzit că s-or dus și ungurii la Kauflandu' din Mănăștur și o cerut niște mici în ungurește.

− Și i-or dat?

− Nu știu, că n-am citit până la sfârșit.

Cei trei se coalizează împotriva dușmanului comun.

− Îs hoți tăți, bă! Io, când mă duc, verific de fiecare dată bonu'. M-am trezit că mi-or trecut odată sămânța cu 8,99 în loc de 5,99. Păi nu m-am întors să fac scandal? Tăt timpu' mă uit pe bon, că hoții nu dorm.

Suntem la intrarea în Sala Polivalentă din Cluj, cu mizele noastre mici cu tot. De cinci zile, aici se joacă baschet în grupa C a Europeanului din 2017. Fără incidente și fără un interes deosebit în rândul fanilor.

Dar ne aflăm înaintea meciului cu Ungaria. Ambele tabere au anunțat că și-au mobilizat râul, ramul și tot arsenalul de insulte. Noi n-am avut galerie până la meciul ăsta, n-am bătut pe nimeni, dar iată că, atunci când o cauză nobilă o cere, știm să strângem rândurile.

Federația a adus suporteri de la Oradea şi Sibiu, cu autocarele. Aceștia au stat în altă zonă decât fanii lui "U" Cluj, pentru că, dacă tot ne place să ne batem cu pumnul în piept, la o adică ne-am putea bate și între noi.

Am început în fața Polivalentei, cu câțiva puști încercând să dea foc unui steag al Ungariei. Jandarmii i-au împrăștiat rapid.

Ungurii sunt grupați în spatele băncii lor de rezervă, undeva pe la 1000 de oameni. Huiduie intrarea echipei noastre la încălzire.

Fanii României, cocoțați la inelul doi, se folosesc de degetul vecin cu inelarul pentru a-și marca teritoriul: "Ținutul secuiesc, pământ românesc". Ungurii răspund exact în același fel.

Iată, până la urmă avem foarte multe lucruri în comun. În plus, cu noi e și Victor Ponta. Fostul premier obișnuia să joace baschet în timpul liber, cu Sebi Ghiță, și să-i mai facă paravan la unele dintre afacerile dubioase. Mogulul de la Ploieşti s-a transferat în Serbia, unde se știe că e o școală de baschet fenomenală.

La intonarea imnurilor, încercăm să ne respectăm sau măcar să ne ignorăm. Galeria noastră, mai întâi, şi apoi a lor se întorc cu spatele. Sunt puțin peste 9.100 de oameni în sală.

Ai noștri, ca brazii. Sau ca vulturii, așa cum se alintă. Până acum, în competiție au fost trei înfrângeri din trei meciuri, cea mai recentă cu Spania, la 41 de puncte diferență.

Ungurii sunt favoriți, dar nu pare seara vedetei lor, Adam Hanga. Jucătorul transferat de Barcelona Lassa termină primul sfert cu 4 puncte, iar România ține aproape, 15-16. Moldoveanu joacă incredibil în defensivă și își trece în cont 6 recuperări sub panou.

Meciul e tensionat. Hanga nu mai ratează, Vojvoda punctează și el. De la noi, Mandache face o partidă mare. Intră și Calotă. El conduce jocul, e Mâna, acest Tyrion Lannister al baschetului, la 1,89! Mâna tremură, ungurii intră cu două "posesii" avantaj la pauză, 32-38.

Repriza a doua începe bine pentru noi: Baciu, coș cu fault. Luptăm, cu mijloacele noastre, dar luptăm. Tribuna simte și încearcă să împingă echipa de la spate: "Toată sala, în picioare".

Punctează Calotă de lângă pivotul lor, un tip care poate lucra la dezmembrări, deci totul e posibil, 44-48. Mandache aruncă de la trei puncte: coș și fault, 48-49.

Lui Hanga îi plac însă relațiile și aruncările de la distanță. Alergăm după ei, Vojvoda închide sfertul al treilea cu o aruncare perfectă, 52-60.

Majoretele dansează pe celebrul refren Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék, apoi pe Iarba verde de acasă să mă rătăcesc prin lume nu mă lasă.

Ne furăm singuri, în "căciulă", cu niște mingi jucate neinspirat, iar ungurii profită și se duc la 12 puncte, 53-65. Revenim la 7 puncte, cu 4 minute înainte de final, 62-69. Sala se mai ridică o dată în picioare, dar ungurii sunt atenți în defensivă.

Mai e un minut, 71-75. "Nu cedăm, nu cedăm", se strigă din public. Recuperăm, dar arbitrul e cu ei și dă fault la Hanga. Se termină cu victoria oaspeților, 71-80, cu Mandache cel mai bun marcator de la noi (24 de puncte). La ei, lider e Vojvoda, cu 26.

Trecem rapid peste rezultat și revenim la răfuielile noastre.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează