REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

08/01/2018
Premierul Mihai Tudose joacă cu albele în partida cu Liviu Dragnea. Foto: Lucian Muntean

Tudose, Firea, Bădălău. Ce şanse au challengerii de a-l da jos pe Liviu Dragnea

Mihai Tudose este un adversar redutabil pentru Liviu Dragnea cât timp este prim-ministru, în vreme ce Gabriela Firea, deşi are legitimitatea votului, se arată rezervată și se poziționează momentan de partea şefului PSD, spun analiştii politici cărora PressOne le-a cerut să comenteze şedinţa de luni, 8 ianuarie, a Comitetului Executiv al PSD.

Tocmai din acest motiv, crede politologul Antonio Momoc, s-a vehiculat varianta unei conduceri colective a partidului, formată din Mihai Tudose, Marian Oprișan (liderul preşedinţilor de Consilii Judeţene) și alții.

Tot din acest motiv, ședința CEx al PSD, prima din acest an, deşi se anunţa dură, n-a făcut decât să amâne lupta pentru putere din partid.

„Dragnea avea o calitate − era liderul incontestabil al sudului”

Ședința de luni, 8 ianuarie, a Comitetului Executiv al PSD, anunțată de Liviu Dragnea pe contul său de Facebook după demisia inopinată a ministrului Apelor și Pădurilor, Doina Pană, a fost un nou episod din melodrama care se derulează de aproape un an înăuntrul celui mai mare partid din țară.

Restructurarea Guvernului − dorită de Mihai Tudose, dar nu și de Liviu Dragnea − a fost principala temă de discuție.

Însă, la fel ca într-o fotografie cu adâncime, activitatea Executivului reprezintă doar imaginea din prim-plan, în timp ce, în planul doi, foarte vizibile, se derulează conflicte vizând preşedinţia partidului.

La umbra lui Liviu Dragnea nu a crescut niciun alt lider potenţial, ceea ce face extrem de dificilă debarcarea sa, cred politologii Antonio Momoc și Andrei Țăranu.

Dacă s-ar organiza un congres extraordinar, ar deveni foarte complicat pentru cei care vin cu o variantă alternativă. Ei ar trebui să spună precis care este planul şi care este viitorul candidat la prezidențiale.

Dacă luăm doar această ipoteză de lucru, doamna Firea se creionează ca având cel mai coerent profil de candidat la alegerile prezidențiale. Or, doamna Firea joacă în tabăra lui Dragnea. Când vor construi un nou lider?, se întreabă Antonio Momoc.

Liviu Dragnea n-a spus nimic concret la conferinţa de presă de după şedinţa CEx. Foto: Lucian Muntean

Pe lângă lipsa unui plan coerent care să justifice schimbarea liderului, Andrei Țăranu arată o altă problemă a partidului, pe care o numește regionalizare:

Nu există niciun personaj care să fie susținut de ceea ce se numește poporul pesedist. Nu e niciunul care să aibă o susținere suficient de mare la nivelul întregii țări.

Marea majoritate vin din fiefuri care sunt foarte bine individualizate. Nu vedem măcar o regiune încă!

Domnul Dragnea avea o calitate: era liderul incontestabil al sudului, pentru că le aducea resurse. Acum, sunt zone care l-ar dori îndepărtat pentru că lor nu le-a adus resurse, dar și Tudose tot din sud vine, ceea ce regionalizează foarte mult partidul.

Şahistul Tudose joacă cu albele

Conflictul dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose a debutat la scurt timp după instalarea acestuia la Palatul Victoria. Unul dintre cele mai tensionate momente s-a produs în octombrie, când Tudose a forţat demisia miniștrilor Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, după acuzațiile privind implicarea lor în dosarul Belina.

O săptămână mai târziu, premierul a refuzat ca Guvernul să își asume răspunderea pentru pachetul de legi privind Justiția și a lăsat problema în răspunderea Parlamentului.

La finalul anului trecut, conflictele din partid s-au scurs din nou în spațiul public, prin apariția unor stenograme în care Gabriela Firea îi făcea reproşuri dure lui Mihai Tudose.

Controversa de la începutul acestui an se referă la intenţia premierului de a restructura Guvernul, ceea ce înseamnă, între altele, reducerea numărului de ministere.

Decizia va fi luată, cel mai probabil, în viitoarea ședință a Comitetului Executiv al PSD, anunţată a avea loc la Iași, la finalul acestei luni.

„Tudose a fost adus la fel ca Grindeanu − om de încredere al lui Liviu Dragnea”

Ședința CEx al PSD a fost precedată, luni, de o întâlnire, la Palatul Victoria, între premierul Mihai Tudose, vicepremierul Paul Stănescu, șef al filialei Olt, preşedintele de la Vrancea − Marian Oprișan, vicepremierul Marcel Ciolacu și președintele executiv al partidului, Niculae Bădălău, care este liderul organizației Giurgiu.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

O astfel de întâlnire ridică imediat o întrebare simplă: are Mihai Tudose capacitatea de a răsturna actuala conducere?

Ambii politologi contactați de PressOne au îndoieli serioase cu privire la susținerea de care s-ar bucura actualul premier.

Este prim-ministru, are vizibilitate, are autoritate, dar să nu uităm că a fost adus, la fel ca Grindeanu, ca om de încredere al lui Liviu Dragnea. Apoi, e văzut de anumite trusturi drept om al sistemului, al serviciilor, chiar al președintelui Iohannis… Lucrurile astea ridică multe semne de întrebare în PSD, consideră Antonio Momoc.

El subliniază că, dacă Tudose ar fi avut forța necesară, atunci nu s-ar fi vehiculat scenariul unei conduceri colective a PSD.

O soluție pentru actualul premier ar fi, spune Momoc, să coaguleze nucleul dur al partidului și, după ce își asigură majoritatea, să mizeze pe un personaj văzut drept reformator, cum sunt europarlamentarii Sorin Moisă ori Cătălin Ivan.

Cel mai influent şef de filială este Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea.

La rândul lui, Andrei Țăranu crede că șansele ca Tudose să iasă acum victorios din confruntarea cu Dragnea sunt foarte mici:

Tudose voia să restructureze Guvernul în ideea că el va controla majoritatea parlamentară. Dragnea a înțeles că, dacă se va întâmpla acest lucru, ar putea pierde majoritatea, și atunci merge doar pe ideea de remaniere.

Remanierea nu va avea cine știe ce impact, și va domoli și furia ALDE. Părerea mea e că apele se vor liniști o scurtă perioadă. 

Cui îi e frică de Gabriela Firea?

Este posibil, oare, ca Gabriela Firea să intre în cursă pentru şefia PSD?

Faptul că a lipsit de la prima ședință din 2018 a CEx ar putea fi un indiciu că preferă să se țină departe de certurile din partid.

Gabriela Firea ar putea deveni un challenger pentru Liviu Dragnea doar dacă ar trece în tabăra lui Mihai Tudose, ceea ce pare puțin probabil, consideră Andrei Țăranu.

Nu îmi dau seama dacă mai are suportul pe care îl avea anul trecut. Aici îmi e foarte neclar. Nu am văzut niciun sondaj recent în care să o văd poziționată pozitiv, în timp ce eu, în bula mea, nu mai am deloc o părere bună despre primarul Firea.

A făcut suficiente minunății încât să nu cred că ar exista o mișcare în spatele doamnei Firea. Din câte am văzut, nici nu a avut o relație bună cu Tudose.

Pe de altă parte, Antonio Momoc crede că loialitatea Gabrielei Firea față de Liviu Dragnea ar fi serios pusă la încercare dacă președintele PSD ar pierde controlul asupra partidului.

Candidatul care câștigă Primăria Capitalei este politicianul cel mai legitim, în momentul de față, după președintele României. Resursele materiale și de control pe care le are la dispoziție, bunele sale relații în zona media − mai ales că ea cunoaște acest sistem −, toate aceste avantaje o profilează ca un candidat la prezidențiale.

Pe de altă parte, contează mult insuccesele din București, imaginea sa nu tocmai bună şi faptul că este femeie – pentru că românii nu privesc cu atât de mare deschidere ideea unui candidat femeie.

În politică și, mai ales, în lupta pentru putere contează nu doar direcția, viziunea, ci mai ales modul în care acestea vin în interesul celor care te susțin. Câtă vreme mai are de oferit ceva,  ca lider generos, puterea ei este solidă.

Dar să nu credeți că, în clipa în care nu va vedea o poziționare mai bună pentru ea, nu îl va îndepărta pe Liviu Dragnea.

Niculae Bădălău intră în sediul PSD însoţit de vicepremierul Paul Stănescu. Foto: Lucian Muntean

Bădălău − slab, nu are șanse 

În ceea ce privește șansele lui Niculae Bădălău, ambii politologi sunt de părere că președintele executiv al PSD este un politician slab şi fără anvergură.

Adevăratele pericole care îl pândesc pe Liviu Dragnea, crede Andrei Țăranu, sunt în afara partidului. Unul ar fi o sentință de condamnare, chiar și nedefinitivă, de care ar profita nemulțumiții din partid.

Al doilea pericol este reprezentat chiar de activitatea PSD din ultima vreme − adoptarea legilor Justiției, amputarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precum şi așa-zisa revoluție fiscală.

În acest caz, mai spune Țăranu, decizia rațională a PSD ar trebui să fie în sensul unității.

Congres nu va exista curând dacă domnul Dragnea nu va fi condamnat. După cum am văzut astăzi că se mișcă apele, o perioadă vor merge fără conflict deschis. Deci, conflictul din subsol nu va izbucni la suprafață. 

Dacă ei vor fi în conflict deschis, pe 15 februarie salariile se mișcorează şi revin scandalurile pe legile Justiției, vor fi trimişi într-o  defensivă pe care nu vor putea să o gestioneze.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios